Fiedzio Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam! Udało się :D Moi rodzice w końcu dali się namówić i modernizuję komputer :) Moje fundusze to max. 1300zł. Wszystko będzie z www.ESC.pl... Oglądałem zestaw Miguel'a... Myślę nad konfiguracją za 1200zł + ta obudowa + ewentualne koszty przesyłki... 1. Zestaw zamierzam kupić koło 20 stycznia. Do tego czasu może się coś zmienić? 2. Zamierzam później dokupić jeszcze 2gb ramu więcej, więc będę musiał płytę główną zmienić (albo kupić odrazu 2x 2gb)... 3. Płyta główna ma zintegrowane GPU i tylko dwa sloty na RAM, nie ma jakiś alternatyw dla tej płyty? Po co mam płacić za GPU na płycie skoro kupuje 9600GT? 4. Zastanawiam się nad prockiem, pentium dual core to chyba nie to samo co Core2Duo... Nie lepiej C2D od razu kupić? 5. Czy w tym zestawie nie obejdzie się bez OC? 9600gt w zestawieniu z E5200 nie będzie blokować jej? Z góry dzięki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 1. A kto to wie? 2. Można przecież kupić ten ram w jednej kości, a później dołożyć kolejną.... 3. Nie ma wersji bez GPU. Zresztą ma ona praktycznie to, co jeden z trochę droższych modeli (P31-S3G). 4. W praktyce to jest to samo, co C2D. 5. OC jest zawsze wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Myślę, że 9600GT idealnie zgra się z E 5200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Dzięki Miguel za odpowiedź :) Więc zamiast 2x1GB kupię od razu 2GB w jednej kości... Nie stracę nic na wydajności? Czy te dwie kości w Dual Channel mają podobną wydajność jak ta pojedyncza? Jeśli chodzi o procesor, mówisz że E5200 to praktycznie to samo co C2D... Jednak też tak się dobrze podkręca jak C2D? A OC, do ilu tak GHz trzeba byłoby podkręcić procek, żeby nie był wąskim gardłem? Co z coolerem? Standardowy wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) @Fiedzio Nic nie bój żaby, prockowi rozkażesz pracować na conajmniej 3,2 GHz za pomocą komendy overclocking :) 9600Gt tak jak przedmówca napisał zgra się bardzo ładnie z E5200 na dodatek ten gość 9600 ma umiejętności więc wyciągnie się jeszcze w taktowaniach ;) Ad.2 E5200? Jeden z najlepiej podkręcalnych modeli z C2D/PDC. Ad.3 Starczy ale nie będzie cicho. Ja na boxowym coolerku podkręciłem 100% stabilnie na 3.55 Ghz ( tak jak mam teraz ) ale chlodzenie i tak zmienilem bo po 1h grania w CS:S z ludźmi twierdzili oni, ze słyszą jakiegoś jambo-jeta w moim mikrofonie. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Rozumiem, więc będę musiał myśleć nad zmianą coolera na lepszy. Do tego czasu muszę się obejść bez OC, "przecierpię" te "blokowanie" karty :) I tak na początku będę sypał w Gothica 3 i Devil May Cry 4 :P Przy domyślnym taktowaniu zegara CPU chłodzenie pracuje cicho? Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Fiedzio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damaioshin Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 oc mozesz zrobic spokojnie na boxowym. kiedys tez myslalem ze bede jechal przez chwile na boxie, ale jakos mi ten halas az tak nie przeszkadza, moze sie przyzwyczailem [kiedys ostro bawilem sie w wyciszania i wc wiec cenie sobie cisze] chlodzenie boxowe nie ma bodajze regulacji tempa, ale zawsze bedziesz je mogl wymienic na lepsze. na poczatek powinno ci wystarczyc, za kilka miesiecy znajdziesz chyba te 80pln na jakies karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) @Fiedzio: 1) tego nikt nie przewidzi 2) pamiec wez w 1 kosci 2GB 3) tu juz Ci Miguel odpowiedzial... niestety ceny poszly w gore. Lepsze plyty to GA-EP31-DS3L i GA-EP35-DS3L ale sa odpowiednio drozsze (dopiero w ep35 nie ma problemu z pamieciami) 4) zgadza sie, C2D to nie to samo co DC. Do czasu kiedy najmocniejszym DC bylo E2200 roznica z E7200 byla wrecz kolosalna. Model E5200 bardzo zniwelowal roznice miedzy DC i C2D. 5) Co do samego OC: Ja jade na boxowym coolerze i w sumie nie wiem czy to wina tego ze nie podbijalem napiecia, stabilne maximum dla mojego proca to 3.0GHz przy przyzwoitych temperaturach (do 56*C). Moze gdybym podniosl napiecie to byloby wiecej, ale chyba na razie ta wydajnosc mnie zadowala. Do tej karty graficznej ktora masz to SPOKOJNIE wystarczy. Tu akurat sie nie zastanawiaj, E5200 to bardzo dobry wybor. @vippiotrek: u mnie akurat glosniejszy jest wentyl na GPU niz na CPU. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Wpadłem na pomysł, żeby trochę obciąć wydatki... Zmienię napęd na ten z zestawów <1000zł :)... Już 14zł w dół, zawsze na wysyłkę będzie :) @edit: Ojej, ceny są wyższe niż w propozycjach... Tylko 9zł różnicy... Cóż trzeba czekać pod koniec stycznia :) Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Fiedzio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Z góry przepraszam za post pod postem, ale zwyczajnie chcę odświeżyć temat. Wpadłem na pomysł, żeby nie zamawiać obudowy i napędu DVD. Mój LiteON jeszcze jest sprawny, a obudowa... Właśnie o nią chciałem się zapytać... Czy bezproblemowo wsadzę w nią nową płytę główną? Jeżeli chodzi o zasilacz, to rozumiem, że wymiary muszą się zgadzać... Z tego co wyczytałem na zestawieniu części, to obudowa jest opisana jako midiATX SB. Czy płyta główna (Gigabyte G31M-ES2L, ATX) się zmieści tam? Jestem zmuszony trochę obciąć koszty, bo akurat starzy kupują nowy samochód i każda zł zaoszczędzona się przyda... W późniejszym czasie dokupiłbym z 2 wiatraczki, żeby zapewnić wylot ciepłego powietrza z obudowy... Co o tym sądzicie? Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Fiedzio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 kazda plyta glowna w standardzie atx zmiesci sie do budy midiatx tak wiec nie masz sie co martwic zreszta dla swietego spokoju zobacz jaka masz plyte glowna np w cpu-z czy everescie nawet na rachunku za sprzet, jesli jest atx (nie matx) to spokojna twoja rozczochrana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 CPU-Z i Everest nie wykryli dokładnie płyty, ale znalazłem w instrukcji obsługi zapis (mainboard type: ATX)... Także płyta będzie pasować :) Po odjęciu obudowy i napędu za zestaw wyszło razem: 1172zł :) Doliczamy koszty wysyłki i wyjdzie nie cały 1200zł :) A to będzie oszczędność prawie 200zł, co mnie bardzo cieszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Witam ponownie... :) W przyszłym tygodniu będę składał zamówienie na części... Ceny poszły w górę niestety, przez co za zestaw zapłacę więcej (1232zł bez napędu i obudowy)... Jednak, mam pewne zastrzeżenie co do zasilacza... W zestawie za 1500zł jest już proponowany Pentagram PSF-460-P12S, którego aktualnie nie ma w ESC.pl. Do zestawu za 1200zł jest proponowany Modecom MC-350, który bym musiał wymienić przy przesiadce na wydajniejszą kartę graficzną... Więc moim zdaniem lepiej dołożyć trochę zł i wziąć lepszy zasilacz... Myślałem właśnie nad Pentagramem, ale go nie ma (i nie wiadomo kiedy będzie), może jest jakaś alternatywa dla niego w podobnej cenie? Jeszcze mam pytanko, płyta główna jest w standardzie mATX, a moja obudowa w midiATX (chyba taka sama jak zwykła ATX rozmiarowo)... Płyta główna będzie się znajdować na mocowaniach: górnym i środkowym, natomiast te dolne będzie nieużyte? I czy do płyty głównej jest dołączana w zestawie ta blaszka z wejściami (no pod USB, audio, PS/2)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 A o czym myślisz? MC-350ATX wytrzyma HD4850 czy GF9800GT. Naprawde potrzeba mocniejszej grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dzikidaniel, to możesz mi wytłumaczyć dlaczego w zestawie za 1500zł już mamy pentagram? Zestaw się różni tym, że jest grafa HD4850 i inny zasilacz... Reszta to samo... Chyba nie bez powodu jest tu podany lepszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Pentagram będzie cichszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 I tylko dlatego ? Jezu, za cichszą pracę dopłacam... Już mogę fan swapa zrobić i będzie to samo... Ale dzięki za informację... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Cichszy i troche mocniejszy. Ale jak mówie do graf pokroju 4850 czyn 9800 starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 W takim wypadku nie mam czym się martwić... A jeszcze pytanko dot. ramu... Jak bardzo odczuwalna jest różnica w wydajności w RAMach CL6 a CL5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Sam szukałem w Warszawie w sklepach tego Pentagrama. Znalazłem na allegro zasiłkę za 140zł (157 z wysyłką) i jutro już powinienem mieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 W SP może 1/100 S. Różnica nieodczuwalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Oki, w takim razie wezmę tańsze CL5... Ponawiam pytanie o płytę: płyta główna jest w standardzie mATX, a moja obudowa w midiATX (chyba taka sama jak zwykła ATX rozmiarowo)... Płyta główna będzie się znajdować na których mocowaniach: górnym i środkowym, natomiast te dolne będzie nieużyte? I czy do płyty głównej jest dołączana w zestawie ta blaszka z wejściami (no pod USB, audio, PS/2)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Będzie pasować mATX do budy ATX. MidiATX to po prostu ATX. Mocowania sam zobaczysz ale sa identyczne jak w ATX z tym że dolne będą niewykorzystane. Zaślepka na tylny panel zawsze jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Oki, w takim razie chyba wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane :D Dzięki chłopaki za pomoc, już dziś składam zamówienie ;) Ale ESC.pl czy Agito.pl? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ale ESC.pl czy Agito.pl? :PTam gdzie taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) W ESC.pl są trochę większe ceny... Ale na Agito nie ma tego GF'a od Palita... Jakiś inny jest... Więc chyba ESC.pl... @Edit: Zaklepane :) Złożyłem zamówienie w ESC.pl... Za zestaw bez budy i napędu DVD z wysyłką wyszło 1247zł... Dzięki wszystkim za pomoc :) Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Fiedzio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...