grzehoo20 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Płytka jak w temacie, sprzęt jak w podpisie. Wczoraj uruchamiając komputer ponownie, niestety takowy już nie wstał (po włączeniu świecą się wszystkie diody i działąją wentylatory ale bios się nie odpala). Próbowałem wszystkiego, odpiołem dyski, zbędne karty, dosłownie wszystko. Nic nie pomogło. Do mobo mam podłączone 2 dyski Seagate w RAID0 a na nich prawie 400 GB danych typu zdjęcia, dokumenty, muza itp.. Więc jeśli w tej systuacji spróbuję zrobic reset BIOSu, to czy zresetuje się także BIOS kontrolera RAID (Nvidia RAID występuje on w nForce2, 3 i 4)? Jak później odzyskac dane z RAID0? Czy zresetowany kontroler wykryje prawidłową konfigurację tych dwóch dysków? Może mieliście szacowni użytkownicy podobne problemy z tą płytą? Może znacie jakies rozwiązanie mojego problemu? HELP!! Edytowane 6 Stycznia 2009 przez grzehoo20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 jak zresetujesz bios , to stracisz ustawienia raidu , nie stracisz samego raidu jak plyta wstanie to ok jak nie to idziesz do kogos kto ma plyte z raidem i 400 wolnego miejsca i przegrywasz , albo kupujesz nowa plyta/wymieniasz i konfigurujesz raid standardowo , nie formatujac go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Po resecie biosu normalnie w biosie dajesz "RAID Enable" na odpowiednich kanałach i będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...