Skocz do zawartości
Gość piotrAthlonXp

Instalacja Windows Na Innym Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

witam

chce koledze zainstalowac xp

czy moge to zrobic u mnie na kompie podpinajac jego dysk??

ale tak zebym na moim nic nie namieszal.

Edytowane przez piotrAthlonXp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się, ale nie jest to zalecane ponieważ Windows podczas instalacji instaluje sobie sterowniki do sprzętu na jakim jest zainstalowany i po późniejszym podłączeniu dysku do innego komputera nie wszystko może działać jak powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak odłączysz jego dysk, to twój system poda Ci info, że potrzebuje tamtego dysku, ale fixboot i fixmbr powinny załatwić wtedy sprawę. Miałem właśnie taką sytuację.. Nie wiem tylko jak z tym drugim dyskiem, bo koleżance też system nie chciał się uruchomić, to zrobiła jeszcze raz format i instalację Windowsa.

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

zainstalowalem xp poprawnie

podlaczam dysk po tamtego kompa i windows sie nie odpala

czrny ekran z kreska w lewym gornym rogu

co zrobic?

podejrzewam ze to cos z bootowaniem

w biosie ogladalem i nic, nawet na default ustawieniach probowalem i dalej to samo

co zrobic?

xp na pewno dobrze zainstalowany bo u mnie sie odpalil.

nawet otwieralem boot menu F8 i wybralem ten twardy dysk i nic

co to moze byc??

wiem ze przed instalacja zeby uruchomic starego windowsa kumpel tez musial odpalac windowsa przez boot menu F8 czyli ustawienia biosu??

inne dyski to jakis dysk 10gb - stacja dyskietek - cd rom

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóż płytę instalacyjną z Windowsem. Poczekaj aż załaduje do momentu kiedy zapyta Cię o nową instalację, naprawę starej itp. Tam wybierz naprawę przez konsolę odzyskiwania.

W konsoli najpierw będziesz musiał wybrać instalację i wpisać hasło administratora.

Potem wpisujesz fixboot, ENTER, fixmbr, ENTER. Po ENTERach pewnie będzie trzeba jeszcze potwierdzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

nie mam takiej opcji

po za tym przeciez ja odpalam instalatora z boot menu- zeby czytal pierw z plyty i wywala mi nowa instalacja, do wybrania partycje do instalacji itd , jestem w kropce, probuje jeszcze raz instalowac windowsa na tamtym kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu instalować windy na innym komputerze jeżeli jego podzespoły różnią się od kompa dla którego system jest instalowany, bo 95% taki system nie odpali się, albo nie będzie poprawnie działał.

Te pozostałe 5% to kompy o takiej samej lub zblizonej konfiguracji. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi