Gość piotrAthlonXp Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) witam chce koledze zainstalowac xp czy moge to zrobic u mnie na kompie podpinajac jego dysk?? ale tak zebym na moim nic nie namieszal. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez piotrAthlonXp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Da się, ale nie jest to zalecane ponieważ Windows podczas instalacji instaluje sobie sterowniki do sprzętu na jakim jest zainstalowany i po późniejszym podłączeniu dysku do innego komputera nie wszystko może działać jak powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) A jak odłączysz jego dysk, to twój system poda Ci info, że potrzebuje tamtego dysku, ale fixboot i fixmbr powinny załatwić wtedy sprawę. Miałem właśnie taką sytuację.. Nie wiem tylko jak z tym drugim dyskiem, bo koleżance też system nie chciał się uruchomić, to zrobiła jeszcze raz format i instalację Windowsa. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 zainstalowalem xp poprawnie podlaczam dysk po tamtego kompa i windows sie nie odpala czrny ekran z kreska w lewym gornym rogu co zrobic? podejrzewam ze to cos z bootowaniem w biosie ogladalem i nic, nawet na default ustawieniach probowalem i dalej to samo co zrobic? xp na pewno dobrze zainstalowany bo u mnie sie odpalil. nawet otwieralem boot menu F8 i wybralem ten twardy dysk i nic co to moze byc?? wiem ze przed instalacja zeby uruchomic starego windowsa kumpel tez musial odpalac windowsa przez boot menu F8 czyli ustawienia biosu?? inne dyski to jakis dysk 10gb - stacja dyskietek - cd rom prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Konsola odzyskiwania. Fixboot. Fixmbr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 nic z tego nie rozumiem?? jak to wlaczyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Włóż płytę instalacyjną z Windowsem. Poczekaj aż załaduje do momentu kiedy zapyta Cię o nową instalację, naprawę starej itp. Tam wybierz naprawę przez konsolę odzyskiwania. W konsoli najpierw będziesz musiał wybrać instalację i wpisać hasło administratora. Potem wpisujesz fixboot, ENTER, fixmbr, ENTER. Po ENTERach pewnie będzie trzeba jeszcze potwierdzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 nie mam takiej opcji po za tym przeciez ja odpalam instalatora z boot menu- zeby czytal pierw z plyty i wywala mi nowa instalacja, do wybrania partycje do instalacji itd , jestem w kropce, probuje jeszcze raz instalowac windowsa na tamtym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Gdzieś przy pytaniu o (re)instalację masz opcję naciśnięcia "R" i wejścia do konsoli odzyskiwania. Tej opcji może nie być na płytkach OEM windy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 no wlasnie a ja mam wersje oem! ok bede kombinowal z nowa instalacja. dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Nie ma sensu instalować windy na innym komputerze jeżeli jego podzespoły różnią się od kompa dla którego system jest instalowany, bo 95% taki system nie odpali się, albo nie będzie poprawnie działał. Te pozostałe 5% to kompy o takiej samej lub zblizonej konfiguracji. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Lepiej już zgrać pliki instalacyjne na dysk i odpalić instalkę z dosa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...