Skocz do zawartości
Dzin

Mały-duży Upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako że w moim obecnym sprzęcie padła mi płyta główna jestem zmuszony do przesiadki na coś nowszego (nareszcie ;d).

Mam do kupienia:

Płytę główną

Kartę graficzną

pamięć RAM

Zostawiam:

Procek- Pentium 4 530 3.00GHz

dysk

nagrywarkę

zasilacz- Cooler Master Extreme Power Plus 460W

za niedługo wymienię też procesor i kupię większy dysk, bo nie mam funduszów by wszystko kupić od razu.

Na wymienione komponenty mam ok. 1500zł (max 1600)

Pamięci raczej na 100% będą to A-Data EE 2x2GB 800MHz

Co do grafiki- no właśnie:

Pierwsza koncepcja- Radek HD4870, ale kusi mnie CF z dwóch HD4850- czy mój zasilacz je uciągnie? (jego napięcia na liniach: +3,3V - 22A, +5V - 25A, +12V - 18A, +12V - 18A, -12V - 0,5A, +5Vsb - 2,5A) wg, nie powinno byś problemu, ale jak dokupię drugi dysk i zmienię procka (może Quad, no i chciał bym coś podkręcić...)

Rozumiem też, że mając takie dwa referencyjne, miał bym w obudowie piekło... Lepiej kupić z fabrycznie innym chłodzeniem, czy kupić tańsze referenty i chłodzenie zmienić we własnym zakresie?

Myślę też o GTX260 55nm- ale tutaj również mam wątpliwości co do zasilacza, no i- jak prezentuje się jego wydajność na tle CrossFire z HD4850?

I jeszcze jedno- on ma tylko jedną wtyczkę 6-pin, ale słyszałem że płyty z pci-e 2.0, mogą zasilać karty ze slotów- jeśli wezmę płytę na P45 mogę nie podłączać dodatkowego zasilanie do żadnej, albo tylko do jednej z kart/jednego gniezda (bo GTX260 ma 2x 6pin)?

No i jaka płyta?

Czym się różni Foxcon P45A, od P45A-S? to dobry wybór?

Czy do podkręcania lepiej sprawdzone DFI LanParty na P35?

Myślałem też nad MSI P45 Neo2-FR

Która będzie najlepsza?

PS: Czy w najbliższym czasie szykują się jakieś premiery grafik ze stajni AMD? Coś słyszałem o RV790- prawda to? kiedy się można tego spodziewać?

Czekam na porady, i z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy na benchmarku są do d... Jak 4850X2 może być słabszy od CF na 4850? Mniej obciąża procesor więc powinien automatyczniej mieć lepsze wyniki.

Jak juz to zamiast bawić się w CF to lepiej kupić 4850X2.

Ja bym kupił:

2x2GB Kingston 150zł

P5QL PRO/P5QL-E 315/360zł

E3110 639zł

Pentagram 500W 230zł

Razem 1334zł.

Do tego jakiegoś używanego GFa 6600 40zł.

Odnośnie zestawu to zasiłka raczej nie pociągnie configu z jakakolwiek mocniejszą kartą niż HD4870.

Lepiej już teraz wymienic proca i kupić grafe później bo ma się rynek przetasować. Zresztą na tym P4 530 zabardzo nie pograsz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z zasilaczem? Wytrzyma CF z HD4850?

I co z dodatkowym zasilaniem, a PCI-E 2.0? Przypominam że mam tylko 1x6pin

Oglądałem ostatnio testy GTX260 55nm- jest wydajniejszy od GTX280, przy cenach już od 1000zł- no i zawsze to jedna karta, którą wykorzystają wszystkie gry, w przeciwieństwie co CF.

dzikidaniel --> wolę kupić grafikę teraz bo tak czekam z zakupami już od dwóch miesięcy- a na tym procku odpalę większość tytułów, o których na GF6600 będę mógł pomarzyć...

Edytowane przez Dzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi