Pablo89140 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam, Dla mnie to bylo tylko pozornie banalne zadanie... Mam arkusz w ktorym jest kilkaset wierszy. W kazdym z nich jest wynik z wykonanego dzialania matematycznego, ktorego liczba zawiera kilka cyfr po przecinku, ilosc tych cyferek jest nieregularna, tzn jest ich wiecej lub mniej, np.: 0.25432458632 lub 0.487552. Chcialbym zaokraglic i ograniczyc ta liczbe do 2 miejsc po przecinku, zeby wygladala tak: 0.25 lub 0.49. Wiem, ze mozna to zrobic latwo we wlasciwosciach komorki, ale niestety przy kopiowaniu wartosci tej liczby okazuje sie, ze jej prawdziwa wartosc to ciagle 0.25432458632. Musze polaczyc ze soba komorki przy pomocy funkcji CONCATENATE () i wtedy okazuje sie ze liczba jest zbyt dluga. Bardzo prosze o pomoc jak to zrobic automatycznie. ps Mam nadzieje, ze udalo mi sie to w miare jasno wytlumaczyc. Dzieki. Pawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 (edytowane) =ZAOKR.GÓRA(komórka_XY_w_której_jest_wynik;2) Jak skopiujesz taką komórkę to wklej ją specjalnie tj samą liczbę (będziesz miał do wyboru). Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...