piwko123 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam! Co jakiś czas sobie dorabiam naprawiając komuś komputer. I spotkałem dziwny przypadek, a dokładnie taki: komputer mojego klienta lubi się czasami zawiesić w windzie ale jak zawiesza się to już tak konkretnie. Przetestowałem wszystkie komponenty, sprawdziłem kondziołki, zasilacz i wszystko jest ok. Zawieszanie komputera nie jest winą systemu ani żadnych wirusów na dysku. Ale zaczęła mnie jedna rzecz zastanawiać ponieważ komputer stoi w biurku a koło biurka wisi na scianie grzejnik od ogrzewania centralnego i wiadomo zimą jest ciepły. sprawdziłem bo może komputer zawiesza sie od przegrzania ale jednak to nie jest to ponieważ komputer raz pochodzi 5 min i sie od razu zawiesi a nieraz dopiero po 2 godzinach. Więc przegrzewanie wykluczyłem. Ale najbardziej zastanawiające jest to że jak jednocześnie dotknie sie grzejnik i działający komputer to kopie delikatny prąd na grzejniku i obudowie. Wiec musi być gdzieś jakies przebice. Gniazdko w scianie jest niedaleko grzejnika umiejscowione ale komputer jest jeszcze podłączony do listwy. faktycznie klient nie ma rewelacyjnego zasialcza w komputerze bo to jest tylko ModeCom Feel 350w, wiec jest zero zabezpieczen. Kable od pradu sa całe nigdzie nie przeciete wiec gdzie to przebice jest? :blink: Podłaczyłem komputer przedłużaczem do gniazdka w innym pokoju i juz wtedy zadnego pradu nie bylo miedzy grzejnikiem a komputerem. Ale po jakims czasie znow sie zawiesil mimo podlaczenia do innego gniazdka. Tak sobie mysle ze pewnie klient w domu ma jakies skoki napiec i przez to komputer sie zawiesza. wiec wymiana zasialcza na jakis porzadniejszy z filtrami i zabezpieczeniami moze rozwiazac problem zawieszajacego sie komputera. a jesli to nie pomoze to czy tez moze ten grzejnik w jakis dziwny sposob oddziaływac na komputer? Czekam na wasze opinie? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 różnica potencjałów pomiędzy grzejnikiem (instalacja grzejna jest uziemiona) a obudową(powinno być uziemienie z bolca w gniazdku) daje do myślenia- jaka tam jest instalacja? stara 2 żyłowa bez uziemienia? Jezeli tak sprawdź czy bolce sa zmostkowane do zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwko123 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 No właśnie jest tam stara instalacja 2-zylowa. Czy to zmostkowanie od razu pomoże? może mu też wymienić zasilacz na lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Mogło też się zdarzyć coś gorszego. Jakimś sposobem kołek zerujący zamiast do - jest podłączony do + i na obudowie masz 230V. Ale to raczej nie wchodzi w grę bo jak sam mówisz tylko lekko kopie :) Posprawdzaj próbówką kontakt i obudowe i jak to nie da efektu to odizoluj zasilacz od obudowy i patrz wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Mogło też się zdarzyć coś gorszego. Jakimś sposobem kołek zerujący zamiast do - jest podłączony do + i na obudowie masz 230V. Ale to raczej nie wchodzi w grę bo jak sam mówisz tylko lekko kopie :) Posprawdzaj próbówką kontakt i obudowe i jak to nie da efektu to odizoluj zasilacz od obudowy i patrz wtedy.Może kolego nie zabieraj więcej głosu w tym temacie. Żadnej próbówki nie stosuj. Tylko i wyłącznie wskaźnik napięcia! Po drugie. Jeżeli jest tak jak mówisz, to poinformuj klienta że jest tylko jedna metoda naprawy. Musi zlecić elektrykowi doprowadzenie do komputera gniazdka 3 przewodowego (TN-S). I to jest koniec dyskusji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Ale najbardziej zastanawiające jest to że jak jednocześnie dotknie sie grzejnik i działający komputer to kopie delikatny prąd na grzejniku i obudowie. Wiec musi być gdzieś jakies przebice. ... Tak sobie mysle ze pewnie klient w domu ma jakies skoki napiec i przez to komputer sie zawiesza. Nie ma żadnego przebicia, jest też baaardzo mało prawdopodobne (praktycznie niemożliwe), że ten efekt ma jakikolwiek wpływ na działanie kompa. Wymiana zasilacza nic nie da - chyba że jest on poprostu za słaby. Musi zlecić elektrykowi doprowadzenie do komputera gniazdka 3 przewodowego (TN-S).Raczej TN-C-S, bo wątpię żeby gość miał do chaty doprowadzone PE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Czy w czasie "zwisu" czy restartu pojawia sie niebieski ekran ?. Jesli tak to zapisz na kartce numery bledu. To Ci pokaze, gdzie szukac przyczyny. Zeby i jezeli tak sie dzieje, musisz wylaczyc w zaawansowanych -> "automatycznie uruchom ponownie". Jak tego nie wylaczysz, to nie bedziesz miec mozliwosci zapisania bledu. Nie zdazysz. Tego feela bym podmienil na cos sensownego.....np. tagana...ot tak dla pewnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Raczej TN-C-S, bo wątpię żeby gość miał do chaty doprowadzone PE ;)W ostateczności TN-C-S... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwko123 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Własnie żaden niebieski ekran sie nie pojawia. Tamta opcja dawno jest wylaczona. Wiec powiem mu zeby elektryk zrobil to gniazdko, jesli to nie pomoze wymienie zasilacz na jakis lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...