Skocz do zawartości

Malowac?  

1. 1. Malowac?

• Tak
      15
    • Nie
      12

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do malowania WB i chciałbym o wypowiedź o zasadności lub braku zasadności tego pomysłu. Jak myślicie fajnie byłoby mieć malowanego WB czy raczej poprzestać na wersji zwykłej niemalowanej... Może jakieś propozycje co do wzorków, kolorów itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba traktowac farbe jako izolację cieplną (na pewno gorzej przewodzi ciepło niż miedź) - czyli w normalnej pracy to chyba ok, bo ciepło ma być oddawane w chłodnicy, prawda? Ale w przypadku awarii (ktoś tu pisał niedawno o awarii pompy itp) dobrze by było, żeby sam blok jak najlepiej oddawał ciepło więc wtedy gorzej z farbą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba traktowac farbe jako izolację cieplną (na pewno gorzej przewodzi ciepło niż miedź) - czyli w normalnej pracy to chyba ok, bo ciepło ma być oddawane w chłodnicy, prawda? Ale w przypadku awarii (ktoś tu pisał niedawno o awarii pompy itp) dobrze by było, żeby sam blok jak najlepiej oddawał ciepło więc wtedy gorzej z farbą.

Przecież ciepło będzie też oddawane do "powietrza",jak w klasycznym radiatorze. Oczywiście głównie to chłodnica odprowadza ciepło, ale też ciepło (co prawda niedużo) jest odbierane przez powietrze za pośrednictwem węży no i oczywiście bloku też. Więc malowanie wydaje mi się mało zasadne. Chyba że taką farbąktóra nie pogorszy działania bloku (mowa o o cieple odbieranym przez powietrze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do malowania WB i chciałbym o wypowiedź o zasadności lub braku zasadności tego pomysłu. Jak myślicie fajnie byłoby mieć malowanego WB czy raczej poprzestać na wersji zwykłej niemalowanej... Może jakieś propozycje co do wzorków, kolorów itp...

A jaką technologią chcesz to pomlowac?

ja bym podstawę zostawił taką jaka jest. A pozostałe boki poczernił (powierzchnia czarna lepiej wypromieniowuje ciepło).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mate wlasnie sam mysle nad pomalowaniem twoich blokow (tych co zlutowalem :twisted: ) poniewaz goly blok sie utlenia dosc szybko. Oczywiscie mam go zamiar pomalowac od zewnetrznej strony (powierzchnia przylegania do procka musi byc niepomalowana).mysle nad tym co powiedzial kolega gdzies wyzej, co sie stanie jak pompka stanie (farba izoluje oddawanie ciepla przez blok) i musze powiedziec ze tym bym sie nie przejmowal, poniewaz jade jeszcze na starym bloku ktory jest zrobiony z starego coolera od k6 i jest oblepiony klejem podobnym do poxipolu czyli ma z zewnatrz bardzo duza izolacje cieplna. Mowie o tym poniewaz wlasnie na tym bloku zdarzylo mi sie nie wlaczyc pompy :oops: i komp pochodzil chwile i sie wylaczyl (ach te solteki :P ).

Wiec jezeli plyta ma dobre zabezpieczenie przed przegrzaniem procka to mozna bloki malowac z zewnatrz smialo :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, też myślałem, żeby pomalować mój WB, ale stwierdziłem, że farba pogorszy przewodniość cieplną. Jednak rzucił mi się w oczy Crystal Orb i zastanawiam się, czy dało by się pokryć WB chromem. To zapobiegło by utlenianiu się miedzi, a i wygląd byłby świetny.

Jak już będę po egzaminie na studia, to poszukam, gdzie pokrywają chromem. Zawsze można by pokryć srebrem, ale to też się utlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, też myślałem, żeby pomalować mój WB, ale stwierdziłem, że farba pogorszy przewodniość cieplną. Jednak rzucił mi się w oczy Crystal Orb i zastanawiam się, czy dało by się pokryć WB chromem. To zapobiegło by utlenianiu się miedzi, a i wygląd byłby świetny.

Jak już będę po egzaminie na studia, to poszukam, gdzie pokrywają chromem. Zawsze można by pokryć srebrem, ale to też się utlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam78 z tego co sie uczylem to czarna powierzchnia lepiej pochlania cieplo, chyba miales na mysli kolor bialy.  :o

i jedno i drugie dobrze robi. Zauważ ze starsze radiatoey intela były anodowane na czarno. Pokryć innym metalem tez mozna, byle nie miał on kontaktu z woda w środku. Na miedź łatwo można nałożyć galwanicznie (w domu) wiele metali np cynk, nikiel, cynę no i srebro (te ostatnie przez redukcję chemiczną z azotanu srebra) jak będę miał czas to pod koniec tygodnia pobawię się z czymś takim i radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie znam sie zabardzo na galwanizacji, ale szukalem kiedys o posrebrzaniu i oczywiscie mozna to zrobic w domu, jednak trzeba uzyc jakiegos cyjanku o ile dobrze pamietam, a to juz jest troszke niebezpieczne - nie polecam w warunkach domowych. Jesli jest jeszcze jakis inny sposob to prosze podaj, chetnie wykorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ciepło będzie też oddawane do "powietrza",jak w klasycznym radiatorze. Oczywiście głównie to chłodnica odprowadza ciepło, ale też ciepło (co prawda niedużo) jest odbierane przez powietrze za pośrednictwem węży no i oczywiście bloku też. Więc malowanie wydaje mi się mało zasadne. Chyba że taką farbąktóra nie pogorszy działania bloku (mowa o o cieple odbieranym przez powietrze).
Uważam, że w przypadku SPRAWNEGO układu lepiej, żeby blok nie oddawał nic ciepła (pokryjmy go styropianem!!!) - po co podgrzewać wnętrze obudowy skoro mamy tak wydajne chłodzenie na zewnątrz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zapomniałeś że tylko niewielka część ciepła 'prosukowanego" przez cpu będzie odprowadzana do powietrza.Większość i tak odprowadza chłodnica.A zakładając że nie zmieniamy chłodzenia w obudowie to i tak nie będzie rosła w niej temp. bo przecież ilość ciepła w porównaniu z tą którą wcześniej trzeba było odprowadzić znacząco spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zapomniałeś że tylko niewielka część ciepła 'prosukowanego" przez cpu będzie odprowadzana do powietrza.Większość i tak odprowadza chłodnica.

Nie zapomniałem. Po prostu staram się wymyślić (zaprojektować :wink: ) najlepszy układ. Jesli tylko się da - wyślijmy CAŁE ciepło out.

Ale generalnie to teoretyzuje - ja poszedłem w Zalmany :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam wc ale sprawa prosta pomalowana miedź traci na możliwości oddawania ciepła i robi się kicha tak można nawet umieścić wentylator w obudowie nad blokiem i zwiększy chłodzenie układu. można pokryć blok ale srebro to nie najlepszy pomysł bo zachodzi patyną złoto lepiej a najlepiej platyna(dla niezorientowanych jest to mieszanka złota i srebra zwana czasami białym złotem najbardziej neutralna) ale czy to się opłaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mate : maluj :!: :!: :!:

Po pierwsze miedź nie będzie sie utleniała.

Po drugie ,wątpliwości co do tego jakoby pomalowanyu blok gorzej odprowadzał ciepło są bez sensu ,gdyż 99,99% ciepła i tak jest odprowadzane przez chłodnice.

Chyba nie chciałeś malować tego bloku od spodu gdzie będzie się stykał z jądrem procka :wink:

Na mój gust to najładniej by wyglądał pomalowany ... lakierem bezbarwnym ,aby było widać ,że mamy miedziany blok a nie jakieś czarne pudełko na procku :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam wc ale sprawa prosta pomalowana miedź traci na możliwości oddawania ciepła i robi się kicha tak można nawet umieścić wentylator w obudowie nad blokiem i zwiększy chłodzenie układu. można pokryć blok ale srebro to nie najlepszy pomysł bo zachodzi patyną złoto lepiej a najlepiej platyna(dla niezorientowanych jest to mieszanka złota i srebra zwana czasami białym złotem najbardziej neutralna) ale czy to się opłaca

Yuri platyna to pierwiastek a nie zadne mieszaniny (chyba ze zle zrozumialem zart :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yuri platyna to pierwiastek a nie zadne mieszaniny (chyba ze zle zrozumialem zart :wink: )

sorry pomyliło mi się :oops: chodziło mi o platynę i białe złoto a że pisałem szybko to bzdur nawaliłem a białe złoto to stop złota otrzymany w wyniku wprowadzenia do niego składników stopowych takich jak: nikiel, srebro, cynk, platyna, pallad czyli powinno dobrze przewodzić :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maluj :!:

Oczywiście tylko zewnętrzne boki, jeśli chodzi o to oddawanie ciepła do powietrza, to wam powiem że blok ma bardzo małą powierzchnie, i tak nie oddaje za duzo ciepła, najwyżej 10W. Z tą farbą będzie oddawał 5W, więc różnica temp. nie przekroczy 1C :lol:

Pomyśl też nad chromowaniem/posrebrzaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, czemu moja odpowiedź pojawiła się 3 razy, no ale już nic na to nie poradzę :?

No więc z tym malowaniem to bym się wstrzymał i pozostawił to raczej w kwestji klientów - no chyba, że na życzenie.

Pokrywanie bloku metalami typu - złoto, srebro, chrom, czy nikiel jest dość dobry pomysłem (z wyjątkiem srebra oczywiście, bo to nic by nie dało), bo można by było pokryć nawet cały blok nie tracąc dużo na przewodniości cieplnej.

Jeśli pomalować farbą czy lakierem, to oczywiście tylko od zewnętrzej strony (ciepło z układu jest i tak oddawane głównie przez chłodnicę, więc pomalowanie nie zaszkodzi zbyt wiele).

A co do utleniania miedzi, to nie jest to aż tak "groźne" jak w przypadku żelaza, bo miedź pokrywa się patyną z zewnątrz i na tym proces ustaje (a w miejscu gdzie blok styka się z procesorem i tak jest pasta, więc nie koroduje). Stąd widać, że blok nie skoroduje tak jak żelazo i nic złego mu się nie stanie, a co najwyżej będzie gorzej oddawał ciepło (ale to będzie prawie niezauważalne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...