Kowal_91 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Mam takie interesujące pytanko. Od razu na początku wspomnę, że nie mam zamiaru obniżać napięcia, a wręcz przeciwnie - podwyższyć nawet troszkę po większym OC. Tylko to taka ciekawostka dla mnie, bo zawsze się zastanawiałem :D Otóż, standardowe napięcie dla E6850 to 1.35V. Do jakiej bezpiecznej wartości, można byłoby obniżyć napięcie na nim i czy w ten sposób uzyskiwane temperatury byłyby troszke niższe też? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Tego nikt nie wie. Kazdy procesor inaczej reaguje tym bardziej, ze prawie kazdy ma inna mobo. Sam musisz sie pobawic z vcc cpu. Im nizej tym zimniej, ale w koncu komputer sie nie obudzi. Wtedy reset cmos zworka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wg. tego co udało mi się znaleźć wzór na wydzielaną moc cieplną procesora w uproszczeniu jest taki: [Mhz] * (napięcie)^2 i to wszystko przez 10 - ten wzór ma jedną poważną wadę - proces technologiczny elementu nie jest brany pod uwagę. Więc niezależnie czy będzie to 45,65,90 czy 130nm wyniki będą te same. Jednak jest on co najmniej bardzo dobry do obliczania procentowych spadków/wzrostów poboru/wydzielania mocy. Teoretycznie Twój procesor wydziela obecnie ~65 [W] ciepła Gdybyś obniżył napięcie do powiedzmy 1,20 [v] (a przewiduję że da się obniżyć bardziej :P) to uzyskałbyś ~51 [W] mocy cieplnej, tj. ~22% mniej ciepła i prądu przy 1,10 [v] (raczej nierealne) byłoby ~43 [W] a więc w stosunku do 1,35 [v] będzie to o ~34% mniej ciepła/prądu Na koniec jeszcze jedno: 3500 [Mhz] przy 1,45 [v] daje ~88 [W], czyli aż o 35% więcej w porównaniu do standardu :) Podsumowując - warto bawić się w undervolting - w szczególności na laptopach, bo dzięki temu mogą stać się znacznie chłodniejsze i dłużej popracujemy na baterii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_91 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 o_O Świetne info Beereg :) Dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Proszę bardzo. Nie jestem Beereg tylko BeereQ :P To zasadnicza różnica :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 P5N-E ma dobry zakres regulacji. Mnie starczylo 1.18v na 2.4GHz. Standardowego zegara chyba nigdy nie sprawdzilem :lol2: I nie ma czegos takiego jak 'bezpieczne minimalne napiecie'. Liczy sie tylko stabilnosc przy danym taktowaniu. Aha - i 1.35v przyjelo sie jako standard. Jak odpalisz RealTemp czy CoreTemp zwroc uwage na VID - bo to jest standardowa wartosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Masz rację Orgiusz, ale mam mała uwagę. CoreTemp i tego typu programy pokażą prawdziwego VIDa tylko przy obciążonym procesorze. Inaczej działa np. intelowskie enhanced speed step które zbija mnożnik do 6 i obniża napięcie - co skutkuje błędnym odczytem standardowego VIDa (podawany jest aktualny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...ng-t283420.html Ostrożnie z undervoltingiem - mi się udało uwalić procka za 1k zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...