Reverse16 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, mam taki problem chciałbym, podkręcić swojego P4 ale mam dylemat jak wchodzę w bios . :razz: Mam mnożnik ogółem 15x200 a w biosie pisze ze 100 (może to minimalna wartość jaką moge wpisać ?)? :huh: O co kaman ? Nie powinno pisać 200 ? Cz to 100 porostu standardowo ? I na ile mogę go podkręcić na standardowym chłodzeniu intel ? Temperaturki mam dobre :) 44' bez stersu ,jak gram czasami przyspieszy cooler tzn wtedy widać mam 60' :D Ale to chyba normalka :) A o to załanczam zdj aby wam uprościć sprawę :) Bios już w zakładce V i COLOCK: To ogółem cały BIOS ^^ Mnożnik : Z góry dzięki za pomoc i porady :) Czekam:) Edytowane 16 Stycznia 2009 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ustaw CPU Host Clock Control na Enable . Potem w zakładce niżej wpisujesz np. 210 , 220 , 230 itp . Memory Frequency for zostaw na razie na auto . CPU Voltage control dajesz na Enable i ustawiasz Vcore większe od domyślnego , na początek o równowartość skoku Vcore ( zobacz w instrukcji do płyty ) . Sciągnij program do testowania stabilności cpu ( Stressprime , Prime95 ) , jak będzie stabilne na danym FSB to leć dalej . Podkręcaj krokami co 5-10 mhz , 5 mhz na fsb to + 75 mhz na CPU . Nie wiem czy na tej płycie dużo go podkręcisz ( to chyba MSI ) . Podaj jakie masz podzespoły ( płyta główna , pamięć i zasilacz ) , warto też się zaopatrzyć w lepsze chłodzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Już się robi . Mój sprzęt to : Pentium 4 LGA 775 3.0 GHZ Prescott Płyta główna Gigabyte GA-8IP775 (P4 titan) 2x 512 DDR 400 Jedna Kingstone druga firmy Mushkin Grafika: Radeon 9600 pro 256 MB Zasilacz : FELL 400 W (modeCOm) myśle ze spokojnie sobie poradzi . Dysk 80 gb Ogółem wydaje mi się że sprzęcik nie taki zły do o/c :) Może nie naj nowszy ale Dziadem za przeproszeniem nie jest . :)) odp Pozdro :) Edytowane 16 Stycznia 2009 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Naj pierw dałem na 210 i V o jeden poziom wyżej zapisałem z testowałem temperaturze Everestem podczas 10 min testu stressprime była w normie więc jadę dalej ... Tym razem dałem na 220 i voltage o 2 w gore to było juz 1.4125 cz jakoś tak wcześniej było 1.4000 a standard 1.3785 wiec dobra zapisuje testuje i nagle zresetował sie .. Hmmm myślałem ze to wina temperatury i zadziałało zabezpieczenie w biosie wiec je zmieniłem do 70' ale drugi raz włączyłem testuje temperatura zaledwie 60 (jak na presscot to norma) i nagle reset ? O co kaman ? :blink: Ale po pewnym czasie chyba zaczaiłem o co chodzi ... Jak zmieniam na np 210 to automatycznie po mojej ingerencji zmienia się tez mhz na ramach w tym przypadku na 420 widać ram to wytrzymało ale jak już dałem te 220 to zmieniło się na 440 i ramy juz nie dawały rady się ogarnąć w stressie i resety zaliczał komp .. :/ I wiesz co jest najlepsze w tym wszystkim ze nie mam opcji wyłączenia tego :/ Jest tylko AUTO oraz 2.0 jak dam te 2.0 to nawet nie mogę przestawić mhz na ram ani zablokować w żaden sposób aby ich częstotliwość się nie zmieniała podczas zmieniania częstotliwości fsb na procesorze myślę ze to jest przyczyną resetów ale mogę się mylić ;) Też myślałem że to może być juz wina zbyt wysokiego napięcia na rdzeniu a zbyt małego fsb ale wątpię prędzej by zaliczał resety jak by go było za mało a jak by było nad miar to myśle ze jedynym skutkiem ubocznym było by marnotrawstwo dobroć natury ;) I wzrost temp,ale nie wiem do końca nie jestem ekspertem Więc czekam na rady i porady... pozdro Edytowane 16 Stycznia 2009 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ja bym jednak sprawdził tez na innym zasilaczu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Może to nie być wina pamiątek . Kingston spokojnie powinien zrobić te 220 Mhz , tym bardziej Mushkin . Może przy FSB 220 proc wymaga więcej papu . Podnieś mu jeszcze napięcie i zobacz . Ew. możesz podnieść napięcie zasilające ram ( robiłeś to w ogóle czy jedziesz na auto ? ) . A sprawdzenie na markowym zasilaczu też nie zaszkodzi . Ja bym na dłuższą metę radził kupić jakąś markowe 400-450 W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...