pukibok Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Niedawno złożyłem nowy komputer i mam taki problem od początku jak zainstalowałem windowsa xp bardzo długo się ładuje(około 25 razy pasek przelatuje).Nie wiem czy to nie wina dysku? Mój sprzęt to Win:XP HE(Home Edition) Płyta:Asus P5Q-E Procesor: e7300 @ 3,00 Ram:Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL4-4-4-12 DHX Karta graficzna: Gigabyte HD 4870 Zasilacz:Corsair 550w Dysk 160 GB Samsung Proszę o pomoc!! Edytowane 17 Stycznia 2009 przez pukibok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Sprawdź dysk programem HD Tune, nie masz czasem zawalonego systemu? Wiem,że to świeża instalacja XP'ka, ale ja potrafię w pół dnia zaśmiecić kompa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pukibok Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Kompa nie mam zawalonego czyszczę go ccleaner'em,a niedawno robiłem defragmentacje Załączam wyniki testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Dorzuce od siebie dwa grosze , 2 dyski jak w sigu system XP na jednym i Windows 7 na drugim dysku wszystk oskonfigurowane w trybie AHCI ,zreszta w trybie IDE jest tak samo . Gdy oba dyski sa podpiete do portow sata z kontrolera ICH9 np sata 1 i sata2 albo sata1 i sata3 windows XP uruchamia sie okolo 2x dluzej !!!! ( 5paskow ) niech mnie ktos oswieci dlaczego ,rozne stery probowalem widac cos jest niedorobione w tym kontrolerze ? Jak podpinam drugi dysk do kontrolera E-SATA zarzadzanego przez JMicron to winda XP startuje w przyzwoitym czasie , (2 paski) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bo...=Szukaj&lr= dowiesz się rzeczywiście opóźnia start Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pukibok Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Pomogło jest 10 pasków ale mogło by być lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Przyjrzyjcie się dwóm usługom: Dziennik zdarzeń i Harmonogram zadań. Ich wyłączenie potrafi znacznie wydłużyc start systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nie wiem czemu ale aplikacja bootvis ma z moim komputerem raczej nielada problem- po wybrani optimalize robi sliczny reboot kompa, potem wyskakuje okienko optimizing the system for boot performance i nigdy nie konczy optymalizować. Rozumiem "... may take several minutes" ale nie wieczność;) po paru chwilach system wraca do idle i zuzycie zasobów nie zmienia się, aplikacja po prostu chyba "nie myśli". Miał ktoś podobny problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Nie wiem czemu ale aplikacja bootvis ma z moim komputerem raczej nielada problem- po wybrani optimalize robi sliczny reboot kompa, potem wyskakuje okienko optimizing the system for boot performance i nigdy nie konczy optymalizować. Rozumiem "... may take several minutes" ale nie wieczność;) po paru chwilach system wraca do idle i zuzycie zasobów nie zmienia się, aplikacja po prostu chyba "nie myśli". Miał ktoś podobny problem? ja mam tak samo...ale nie kumam czego tak jest... jakby ktoś znalazł rozwiązanie niech pisze... Edytowane 17 Stycznia 2009 przez Killer85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pukibok Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ja tez myślałem ze nic się nie dzieje ale po 30 min się ruszyło i zakończone sukcesem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ja zostawiłem działające w tle na godzinę-dwie i straciłem cierpliwość. Wieczorem zrobię defragmentację dysku i zobaczę czy pomogło, może w tym leży problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ja zostawiłem działające w tle na godzinę-dwie i straciłem cierpliwość. Wieczorem zrobię defragmentację dysku i zobaczę czy pomogło, może w tym leży problem. a ja zostawiłem na 3-5 i też nic się niedziało... :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Defragmentacja nie pomogła. Pisze ze w przypadku sprzętu na p4 z HT zainstalować poprawkę jakąś tam, ale ona doszła razem z sp2 więc wszystko powinno bujać się bez problemów.No chyba że moje półtorej minuty startu to optymalny czas i nie ma co poprawiać:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...