Skocz do zawartości
Krzysiu1983

Msi P45 Neo2, E7200 , Ati 4850

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam małe problemy w ustawieniach w Biosie - dodam że jeszcze nie jestem specem od OC i dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość ...

Na początek kilka pytań:

1) rozumiem że jak chcę wogóle bawić się w OC to najlepiej wyrzucić zworki i ustawić na pełen zakres FSB (200-400 MHz) ? Obecnie mam na default... czy możliwe ze przez to nie mam dostępu do funkcji w Biosie ?

2) nie mogę ustawić PCI Frequency na wartośc w okolicach 100 - mam albo wartośc default, 33 i 47 bodajże... - możliwe że przez to krzaczy mi się grafa ? Czytałem ze powinna być w okolicach 100...

3) Czemu w Cell Menu nie mogę zmieniać: mnożnika, V proca ? nie widzę takich opcji.

Dodam że na Mobo siędzą 2x2 A-Daty EE (5-5-5-18). Rozumiem że wraz z prockiem powinno pojsc OC pamięci - jest możliwośc dopasowania ich w trybie auto do OC proca ???

Jakie wartości macie w PCI Latency Timer ? Teoretycznie nie widzę różnicy pomiędzy 32 a 128 ...

Czy OC proca może ustabilizować grafę? Bo moze wywala mnie z gier przez proca ... chociaz na OCCT chodził 60 minut bez problemu...

Proszę o sugestie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD 1

Nie koniecznie - wręcz lepiej nie. Mam tą samą płytę i powiem Ci że najlepiej się kręci przy ustawieniu zworek na 333 - ale może u Ciebie będzie inaczej.

AD 2

Przyznam się że nie mam pojęcia :P

AD 3

Żeby zmienić mnożnik musisz dać na opcji EIST disabled zdajsie - wtedy się pokaże mnożnik.

Co do grafy i wywalania z gier to napisz może przyjacielu jaki masz zasilacz. Jeżeli procek leci na stałych fabrycznych ustawieniach to na pewno no na 99% nie wywala Cię z gry przez niego. Napisz jak mówię jaki masz zasilacz no i koniecznie jakie masz temp na tym radku pod pełnym obciążeniem.

EDIT:

Zasilacz dojrzałem w stopce nie powinien być problemem - podejrzewam więc temperatury.

Edytowane przez TiGeR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm - co do zworek - mam na default i tak na prawdę nie wiem jaką mi dają możliwość OC... teoretycznie mogę sobie ustwaić na 333 - wtedy powinno być oki ?

Ad 2 - no właśnie - trochę czytałem i zazwyczaj ludzie maja ustawione na 100 MHz - a ja nie mam takiej opcji ....

Ad 3 - dzięki - czytałem całą instrukcję i szukałem w necie ale nie było jednoznacznej odpowiedzi - sprawdzę jak wrócę z pracy ...

Co do temperatur - sprawdzałem - nie ma problemu - Proc od 34 do 54 w stresie a grafa od max 68 na FurMarku ... chyba ze te 68 to za dużo...

Co dziwne - wczoraj po 3 godzinach grania w Crysisa (1280 na 1024 prawie all na maxa) - chodzi bardzo dobrze, nie zacina - a wywaliło mnie dwa razy ... dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki - faktycznie nie zauważyłem tego forum a szukałem - moje przeoczenie ... Co do frequency na PCI / PCIE - no własnie chciałem wyjaśnić swoje wątpliwości - bo nie widzę takiej wartości w Biosie pod PCIE ... myślałem że może zmiana tradycyjnego PCI coś da ...

Btw - przesiadam się już na poprawne forum. Dzięki za info i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraw wiem - a od czego uzależnia się magistrale PCIE ? tzn jaką powinna przyjąć wartość i czy wogóle mamy wpływ na tą wartość ? możliwe ze jakieś niepoprawne ustawienia "duszą" mi Radka na danym slocie i można zmienić ustawienia w Biosie aby chodziła szybciej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi