Krzysiu1983 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Witam, Mam małe problemy w ustawieniach w Biosie - dodam że jeszcze nie jestem specem od OC i dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość ... Na początek kilka pytań: 1) rozumiem że jak chcę wogóle bawić się w OC to najlepiej wyrzucić zworki i ustawić na pełen zakres FSB (200-400 MHz) ? Obecnie mam na default... czy możliwe ze przez to nie mam dostępu do funkcji w Biosie ? 2) nie mogę ustawić PCI Frequency na wartośc w okolicach 100 - mam albo wartośc default, 33 i 47 bodajże... - możliwe że przez to krzaczy mi się grafa ? Czytałem ze powinna być w okolicach 100... 3) Czemu w Cell Menu nie mogę zmieniać: mnożnika, V proca ? nie widzę takich opcji. Dodam że na Mobo siędzą 2x2 A-Daty EE (5-5-5-18). Rozumiem że wraz z prockiem powinno pojsc OC pamięci - jest możliwośc dopasowania ich w trybie auto do OC proca ??? Jakie wartości macie w PCI Latency Timer ? Teoretycznie nie widzę różnicy pomiędzy 32 a 128 ... Czy OC proca może ustabilizować grafę? Bo moze wywala mnie z gier przez proca ... chociaz na OCCT chodził 60 minut bez problemu... Proszę o sugestie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) AD 1 Nie koniecznie - wręcz lepiej nie. Mam tą samą płytę i powiem Ci że najlepiej się kręci przy ustawieniu zworek na 333 - ale może u Ciebie będzie inaczej. AD 2 Przyznam się że nie mam pojęcia :P AD 3 Żeby zmienić mnożnik musisz dać na opcji EIST disabled zdajsie - wtedy się pokaże mnożnik. Co do grafy i wywalania z gier to napisz może przyjacielu jaki masz zasilacz. Jeżeli procek leci na stałych fabrycznych ustawieniach to na pewno no na 99% nie wywala Cię z gry przez niego. Napisz jak mówię jaki masz zasilacz no i koniecznie jakie masz temp na tym radku pod pełnym obciążeniem. EDIT: Zasilacz dojrzałem w stopce nie powinien być problemem - podejrzewam więc temperatury. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez TiGeR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Hmmm - co do zworek - mam na default i tak na prawdę nie wiem jaką mi dają możliwość OC... teoretycznie mogę sobie ustwaić na 333 - wtedy powinno być oki ? Ad 2 - no właśnie - trochę czytałem i zazwyczaj ludzie maja ustawione na 100 MHz - a ja nie mam takiej opcji .... Ad 3 - dzięki - czytałem całą instrukcję i szukałem w necie ale nie było jednoznacznej odpowiedzi - sprawdzę jak wrócę z pracy ... Co do temperatur - sprawdzałem - nie ma problemu - Proc od 34 do 54 w stresie a grafa od max 68 na FurMarku ... chyba ze te 68 to za dużo... Co dziwne - wczoraj po 3 godzinach grania w Crysisa (1280 na 1024 prawie all na maxa) - chodzi bardzo dobrze, nie zacina - a wywaliło mnie dwa razy ... dziwne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Ja powiem tylko 2 rzeczy: -JEST JUZ TEMATO TEJ PLYCIE - ~100mhz to jest na PCIE!!! PCI o ktorym mowisz masz 33/47mhz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Sorki - faktycznie nie zauważyłem tego forum a szukałem - moje przeoczenie ... Co do frequency na PCI / PCIE - no własnie chciałem wyjaśnić swoje wątpliwości - bo nie widzę takiej wartości w Biosie pod PCIE ... myślałem że może zmiana tradycyjnego PCI coś da ... Btw - przesiadam się już na poprawne forum. Dzięki za info i pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Lepiej tradycyjne PCI zostaw w spokoju na 33MHz ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Teraw wiem - a od czego uzależnia się magistrale PCIE ? tzn jaką powinna przyjąć wartość i czy wogóle mamy wpływ na tą wartość ? możliwe ze jakieś niepoprawne ustawienia "duszą" mi Radka na danym slocie i można zmienić ustawienia w Biosie aby chodziła szybciej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...