pwlj Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, Znajomy potrzebuje do firmy komputera, na który nagrywane będzie materiał z monitoringu. Dodatkowo służyłby za "serwer" do programów small business i jakiś płatniczych (bazy danych). Potrzebna będzie duża pojemność dysków. Połączone w RAID 1 (dane ze small buisiness itp są b.ważne). Co proponujecie? OC odpada, wszystko ma być rock stable. Wstepnie pomyślałem tak: Cep - E5200 ;> Mobo - nie mam pojęcia, coś stabilnego, wytrzymałego z dobrymi kondami q; RAM - coś markowego, OCZ? Zasiłka - zawsze lubiłem seasonica ;p Buda - coś się znajdzie Grafa - zintegrowana ? EDIT: Aha, dyski wybiorę chyba WD AAKS ;) Jak myślicie? Pozdrawiam, pwlj Edytowane 20 Stycznia 2009 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam, Znajomy potrzebuje do firmy komputera, na który nagrywane będzie materiał z monitoringu. Dodatkowo służyłby za "serwer" do programów small business i jakiś płatniczych (bazy danych). Potrzebna będzie duża pojemność dysków. Połączone w RAID 1 (dane ze small buisiness itp są b.ważne). Co proponujecie? OC odpada, wszystko ma być rock stable. Wstepnie pomyślałem tak: Cep - E5200 ;> Mobo - nie mam pojęcia, coś stabilnego, wytrzymałego z dobrymi kondami q; RAM - coś markowego, OCZ? Zasiłka - zawsze lubiłem seasonica ;p Buda - coś się znajdzie Grafa - zintegrowana ? Jak myślicie? Pozdrawiam, pwlj Kingstony bym wziął bo taniej a i tak one mają być tylko. Grafike niezintegrowaną jakąś tanią bo 2 monitory można podłączyć + tv. Co do płyty p5 asusa jakąś która obsługuje ten cpu. Hdd - uwaga na nowe saegate bo mają bugi :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) E5200, P5Q - dobre zasilanie i 3xpci, 2x1GB kingston/ocz platinum, 2x 640GB AAKS, jakis HD4350, czy cos w ten deseń, jakaś nagrywarka, np. samsung S223Q, zasilacz BQT p7 dark power pro 450W Dobrze? :P Edytowane 20 Stycznia 2009 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Do monitoringu P5Q? Oj nie lepiej: E8400, P5K (lub inna na P35), 2x2GB RAM (ewentualnie 2GB ale w jednej kości), grafe jakąś najtańszą HD2400, dyski ok, zasilator BQ 350W starczy w zupełności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 o kurczę, na p35 lepiej? co jest nie tak z p5q? czytałem na egieldzie, ze miała problemy z zapamietywaniem ustawien OC... a tak, to prezentowała się wzorcowo. E8400? hmm, to 300zł więcej. i czemu nie 2x1GB? wiecej chyba nie potrzeba? ten monitoring mu smigał na kompie z 512 i Athlonem XP ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 No żeby wstawić 2x2GB RAM i lepszy procesor, to trzeba było na czymś zaoszczędzić, no nie? Ram w kościach po 2GB jest znacznie bardziej opłacalny, niż te po 1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CtrlAltDel Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Założyłem kilkadziesiąt systemów monitoringu od jednej kamerki na kase, po duże systemy z kamerami obrotowymi, rejestratorami, wifi i innymi szmerami bajerami. Najpierw wybierz odpowiednią kartę a później dobieraj komputer pod zalecenia jej producenta. Zdarzały mi się konstrukcje które nie pracowały z niektórymi kartami NVidia, bardzo często były problemy na chipsetach Via (w zasadzie obecnie większość producentów kart dvr w wymaganiach daje Intela), jednej nie mogłem uruchomić w ogóle (okazało się, że na PCI-E nie ruszy). Ostatnio coraz mniej w tym działam (a jeśli już to stosuje rejestratory) więc nie jestem w temacie co w systemach dvr jest obecnie popularne ale lektura instrukcji karty to podstawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Monitoring zrób na dedykowanym rejestratorze, a resztę "serwerowych" spraw zostaw na kompa. Z kartami dvr do kompa tylko kłopot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 o kurczę, na p35 lepiej? co jest nie tak z p5q?A to że starczy spokojnie P5K a jest o 200zł tańsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...