Skocz do zawartości
matee

epox 8RDA3+ vs. asus A7N8X vs. abit NF7-S

najlepsza plytka to:  

1. 1. najlepsza plytka to:

• 8RDA3+
      18
    • A7N8X
      4
    • NF7-S
      27

Rekomendowane odpowiedzi

Yanix: no właściwie teraz ma Duron 950@ 5,5x200 hihih bo mój antek jest w serwisie, ale leciałem 204x11 :twisted:

Właściwie to leci nawet 206 na standardowym chłodzeniu chipsetu, nawet bez nawiewu.

A jak wpakuje "Jeża Zalman"+ jakiś mały wentylek to zobaczymy ile jest max :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten radiatorek zelmana to jaki musi być wentyl, bo np. są tylko do kupienia wiatraki z radiatorem na karty graficzne i czy jest możliwość oddzielenia takiego wiatraka od radiatora i pdłączenie go następnie do Zelmana ????

O to link tego wentyla

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5669&sid=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten radiatorek zelmana to jaki musi być wentyl, bo np. są tylko do kupienia wiatraki z radiatorem na karty graficzne i czy jest możliwość oddzielenia takiego wiatraka od radiatora i pdłączenie go następnie do Zelmana ???? 

O to link tego wentylahttp://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=5669&sid=1

Nie musi. Ten radiator zalmana schlodzi chipset do akceptowalnego poziomu bez zadnego nawiewu choc zawsze dla uzyskania nizszej temperatury mozna uzyc takiego wentylatorka.

A mozliwosc jest bo ten wentyl do ktorego dales linka jest napewno przykrecany wiec mozesz go spokojnie zdemontowac, ale lepiej kupic osobno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzięki Twin, jeden problem z głowy. Inna kwestia nie do przejścia to montaż tego radiatora, czy mocując go przy pomocy kleju na pewno strace gwarancje ??? bo podobno można użyć taśmy 2-stronnej tyle, że nigdzie jej nie ma !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytce Abita NF7-S 2.0 na mostku, który standardowo nie jest wyposażony w radiator (to chyba jest południowy) w każdym razie na pewno wiesz o który chodzi.

Standardowo wyposazony w radiator z wentylatorem jest NorthBridge czyli mostek polnocny. Przy montazu na niego radiatora zalmana nie bedziesz muslal nic kleic, sa dziurki wokol wiec tylko przesmarujesz pasta termoprzewodząca i przykręcisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam na Epoxa.

Poki co nie przeszkadza mi że nie mam mnożnika 5 bitowego. I tak mi proc nie wydala a moge max 12.5*230 bez modów zasilania chipsetu.

A jak wyjdzie nawet XP 5+ to i tak napewno starczy bo można chyba 24*230 czyli 5520 czystych MHz czyli hmm jakiś 7+ ???

Chociaż przy dotychczasowej produkcji AMD dojdziemy do XP 7+ (2500MHz).

Wiadomo gdybanie bo AMD zmienia podstawwke od Hamera wzwyż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam na Epoxa.

Poki co nie przeszkadza mi że nie mam mnożnika 5 bitowego. I tak mi proc nie wydala a moge max 12.5*230 bez modów zasilania chipsetu.

A jak wyjdzie nawet XP 5+ to i tak napewno starczy bo można chyba 24*230 czyli 5520 czystych MHz czyli hmm jakiś 7+ ???

Chociaż przy dotychczasowej produkcji AMD dojdziemy do XP 7+ (2500MHz).

Wiadomo gdybanie bo AMD zmienia podstawwke od Hamera wzwyż.

Ten NForce jest piękny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twin źle mnie zrozumiałeś, tego Zelmana mam zamiar zamontować na mostku, któy nie jest wyposażony w radiator czyli na południowym, a na ten mostek z tego co widziałem na fotkach nie da rady nic przykręcić.

I jeszcze jedno pytanko odnośnie chłodzenia procka. Mam zamiar kupić Athlona XP 2100+ + cooler CoolerMaster HAC-V81 X-Dream (LUB cooler Jamicon JMC1040BP) + nakładka na procesor Cooper SHIM XP. Pytanie może śmieszne, ale sam już nie jestem pewien czy na ten procesor potrzebna jest pasta termiczna a następnie na nią montujemy tą nakładke ??

Który z tych 2 wentyli wybrać ?? Wiem, że bardziej wydajny jest CoolerMaster, ale podobno hałasuje niewspółmiernie do wydajności. Duża jest różnica między nimi ?? Procka chciałbym podkręcić do powiedzmy 2700+, zasilacz to ModeCom 350W PFC ATX

O to linki to wiatraków, płytki i zasilacza:

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5791&sid=1

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=4275&sid=1

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6057&sid=1

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6162&sid=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twin źle mnie zrozumiałeś, tego Zelmana mam zamiar zamontować na mostku, któy nie jest wyposażony w radiator czyli na południowym, a na ten mostek z tego co widziałem na fotkach nie da rady nic przykręcić.

Sorki, ale moje myslenie jest troche utrudnione bo wlasnie kilka bronków przepadło bez wieści w moim żołądku :P ;)

W takim razie, jesli chcesz montowac na SB to musisz kleic. Jest to pewne ryzyko, bo jesli skleisz jakims termopoxem to juz raczej tego nie oderwiesz wiec nici z gwarancji.

Pytanie może śmieszne, ale sam już nie jestem pewien czy na ten procesor potrzebna jest pasta termiczna a następnie na nią montujemy tą nakładke ?? 

Pasta termoprzewodzaca jest niezbedna!! A naklada sie ją w malej ilosci na jądro procka, nie ma prawa znaleźc sie na Copper Shimie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież Copper Shim montuje się na procesor, następnie radiator i wentylator, więc pasta nałożona na procka styka się bezpośrednio z Copper Shimem ?????

Copper Shim naklada sie na proca ale nie pokrywa on jądra wiec nie styka sie z pastą, ktora jest nalozona na nie :).

Aha, ten shim z siriusa moze ci nie podejsc na thoroughbreda, wez

tego http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6017&sid=1

albo z www.4max.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK mam nadzieje, że nic nie pójdzie z dymem !! Czy takie podkręcanie, mam na myśli Athlona 2100+ na Athlona 2700+ może wiązać się ze spaleniem płyty, proca, pamięci lub zasilacza 350W zakładając, że te podzespoły będą nienajgorszej jakości ???

A teraz pocieszająca wiadomość, montaż radiatora za pomocą kleju na mostek płyty głównej nie wiąże się z utratą gwarancji !! Wymóg jest jeden, klej nie może się wylać po za chipset !! Takie informacje otrzymałem w siriusie. Jak to wygląda w praktyce, ciężko sobie poradzić z tym klejem, jaka jest jego konzystencja ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK mam nadzieje, że nic nie pójdzie z dymem !! Czy takie podkręcanie, mam na myśli Athlona 2100+ na Athlona 2700+ może wiązać się ze spaleniem płyty, proca, pamięci lub zasilacza 350W zakładając, że te podzespoły będą nienajgorszej jakości ???

A teraz pocieszająca wiadomość, montaż radiatora za pomocą kleju na mostek płyty głównej nie wiąże się z utratą gwarancji !! Wymóg jest jeden, klej nie może się wylać po za chipset !! Takie informacje otrzymałem w siriusie. Jak to wygląda w praktyce, ciężko sobie poradzić z tym klejem, jaka jest jego konzystencja ??

Zawsze przy podkręcaniu jest ryzyko uszkodzenia sprzętu. Najwazniesze rzecza zeby tego uniknąc jest dobre chlodzenie i mocny, firmowy zasilacz.

Jesli te rzeczy są dobrej jakosci to ryzyko jest minimalne, lecz trzeba kręcić z głową :).

Napisz jaki bedziesz mial zasilacz.

A co do montazu radiatora to jesli to prawda to byloby cool, choc trudno mi jest w to uwierzyc :? Natomiast nie ma problemu z sklejeniem go tak zeby nic sie nie wylalo poza chipset, tylko nie nalezy dawac tego kleju duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...