Gość wojtas czaja Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Na wstępie witam wszystkich. O sieciach mam raczej mgliste pojęcie, dlatego proszę o wyrozumialość. Zbudowalem w domu malą sieć, wygląda ona tak: Provider Aster Modem połączony do routera (linksys) który pełni rolę switch. Podłączylem go do gniazda lan 1 Pod lan 2 podpiąlem swój komputer, wyłączyłem dhcp, w komputerze zaznaczyłem że ma pobrać adres z sieci i dzięki temu mam publiczny ip, na którym bardzo mi zależy Pod lan 3 podpiąlem router (netgear) który pobrał dodatkowy publiczny ip dla siebie z aster. Router ten ma włączone dhcp i dzieli sygnał na komputer żony po kablu, pda i ps3 po wifi. W kazdym z tych urządzeń jest internet. Jednak mój komputer nie widzi nic poza linksys'em,a żony nie widzi mnie ani linksys,a. Poza tym po restarcie mojego komputera pokazuje mi że kabel sieciowy jest odłączony, dopiero jak go wyjmę i włożę ponownie zaczyna łączyć Dodam jeszcze tylko że linksys ma ip 192.168.1.1, identyczne ip miał netgear więc w netgear zmienilem je na 192.168.1.2. Maskę zostawiłem bez zmian, a netgear i linksys połączylem kablem nie krosowanym. Edytowane 24 Stycznia 2009 przez wojtas czaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) po co ten linksys tam jest?? na tym routerze z wifi robisz sobie przekierowanie odpowiednich portów, albo DMZ na swój ip i jest ok. Edytowane 24 Stycznia 2009 przez piotreek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Bardzo drogi switch :) Komputery są w różnych siaciach, nie będą się widzieć. Jeśli nie odpowiada Ci to co zaproponował piotreek to możesz do swojego komputera włożyć drugą kartę sieciową, przypisać jej na sztywno ip, bez bramy i dns, podłączyć do netgear'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Bardzo drogi switch :) Komputery są w różnych siaciach, nie będą się widzieć. Jeśli nie odpowiada Ci to co zaproponował piotreek to możesz do swojego komputera włożyć drugą kartę sieciową, przypisać jej na sztywno ip, bez bramy i dns, podłączyć do netgear'a.Całe szczęście mam 2 karty na pokladzie, dzięki za pomoc. Swoją drogą, jaki switch podolałby wyzwaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Całe szczęście mam 2 karty na pokladzie, dzięki za pomoc. Swoją drogą, jaki switch podolałby wyzwaniu? Każdy 10/100Mbit. Może być jakiś pentagram lub inny za ok 35zł. Routera jako switch to się marnuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Komputery są w różnych siaciach, nie będą się widzieć. Nieprawda. Można tak ustawić, że mimo różnych podsieci będą się widziały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) bezedury. rozumiem, że twój komputer, i netgear mają publiczne IP od aster z DHCP. Komputery za netgear mają lokalne IP. Aby rozwiązać ten problem potrzebne jest skonfigurowanie sieci VPN pomiędzy netgear i twoim komputerem. Od strony kompa to nie problem, XP pro ma wbudowane funkcje (nie wiem jak z vistą, pewnie businnes ma a home nie ma) Natomiast czy netgear ma je wbudowane - wątpię. zapewne pozwala jedynie "przepuszczać" pakiety VPN. Możesz więc ustawić odpowiednie opcje na komputerze żony i wtedy będą te dwa komputery się widziały. Wypadało by też w netgear ustawić ręcznie routing dla portu 1723. ogólnie skomplikowana sprawa. secundo - jeżeli DHCP przyznaje tobie te same adresy zawsze - to ta zabawa ma sens. jeśli nie - to odpuść sobie. tertio- rozwiązaniem byłoby podłaczenie wszystkich komputerów za jednym routerem w jednej podsieci - i podejrzewam, że tak się sprawa skończy. edit: jeszcze jedno - rozwiązanie zaproponowane przez @Klaus - też ma sens. Ale też jest z nim trochę zabawy. I też wersje Home windowsa nie będą działały z dwoma kartami. Edytowane 24 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtas czaja Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) bezedury. rozumiem, że twój komputer, i netgear mają publiczne IP od aster z DHCP. Komputery za netgear mają lokalne IP. Aby rozwiązać ten problem potrzebne jest skonfigurowanie sieci VPN pomiędzy netgear i twoim komputerem. Od strony kompa to nie problem, XP pro ma wbudowane funkcje (nie wiem jak z vistą, pewnie businnes ma a home nie ma) Natomiast czy netgear ma je wbudowane - wątpię. zapewne pozwala jedynie "przepuszczać" pakiety VPN. Możesz więc ustawić odpowiednie opcje na komputerze żony i wtedy będą te dwa komputery się widziały. Wypadało by też w netgear ustawić ręcznie routing dla portu 1723. ogólnie skomplikowana sprawa. secundo - jeżeli DHCP przyznaje tobie te same adresy zawsze - to ta zabawa ma sens. jeśli nie - to odpuść sobie. tertio- rozwiązaniem byłoby podłaczenie wszystkich komputerów za jednym routerem w jednej podsieci - i podejrzewam, że tak się sprawa skończy. edit: jeszcze jedno - rozwiązanie zaproponowane przez @Klaus - też ma sens. Ale też jest z nim trochę zabawy. I też wersje Home windowsa nie będą działały z dwoma kartami. 1.Komputer i netgear mają publiczne IP z dhcp aster, a urządzenia za netgear lokalne 2.DHCP zawsze przydziela te same adresy - stały publiczny ip 3.Połączenie w jednej podsieci niewiele mi daje, a DMZ i tak ustawiam na komputer żony. Jak narazie, idąc za radą @Klaus, do drugiej karty sieciowej podpiąlem się netgear'em. Sieć funkcjonuje, ale wydaje mi się że poszedłem sobie w ten sposób poprostu na latwiznę. Dlatego zapomnijmy o tym odoatkowym połaczeniu (mój komputer - netgear) Przedewszystkim, czy switch (linksys) powinien być widziany z komputera żony? Ustawić ręcznie routing dla portu 1723 to znaczy poprostu go odblokować? Jak zastosować ip route? Edytowane 25 Stycznia 2009 przez wojtas czaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...