Skocz do zawartości
Gość wojtas czaja

Połączenie Modem+switch+router

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wojtas czaja

Na wstępie witam wszystkich. O sieciach mam raczej mgliste pojęcie, dlatego proszę o wyrozumialość.

Zbudowalem w domu malą sieć, wygląda ona tak:

Provider Aster

Modem połączony do routera (linksys) który pełni rolę switch. Podłączylem go do gniazda lan 1

Pod lan 2 podpiąlem swój komputer, wyłączyłem dhcp, w komputerze zaznaczyłem że ma pobrać adres z sieci i dzięki temu mam publiczny ip, na którym bardzo mi zależy

Pod lan 3 podpiąlem router (netgear) który pobrał dodatkowy publiczny ip dla siebie z aster. Router ten ma włączone dhcp i dzieli sygnał na komputer żony po kablu, pda i ps3 po wifi.

W kazdym z tych urządzeń jest internet. Jednak mój komputer nie widzi nic poza linksys'em,a żony nie widzi mnie ani linksys,a.

Poza tym po restarcie mojego komputera pokazuje mi że kabel sieciowy jest odłączony, dopiero jak go wyjmę i włożę ponownie zaczyna łączyć

Dodam jeszcze tylko że linksys ma ip 192.168.1.1, identyczne ip miał netgear więc w netgear zmienilem je na 192.168.1.2. Maskę zostawiłem bez zmian, a netgear i linksys połączylem kablem nie krosowanym.

Dołączona grafika

Edytowane przez wojtas czaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo drogi switch :) Komputery są w różnych siaciach, nie będą się widzieć. Jeśli nie odpowiada Ci to co zaproponował piotreek to możesz do swojego komputera włożyć drugą kartę sieciową, przypisać jej na sztywno ip, bez bramy i dns, podłączyć do netgear'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wojtas czaja

Bardzo drogi switch :) Komputery są w różnych siaciach, nie będą się widzieć. Jeśli nie odpowiada Ci to co zaproponował piotreek to możesz do swojego komputera włożyć drugą kartę sieciową, przypisać jej na sztywno ip, bez bramy i dns, podłączyć do netgear'a.

Całe szczęście mam 2 karty na pokladzie, dzięki za pomoc.

Swoją drogą, jaki switch podolałby wyzwaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezedury.

rozumiem, że twój komputer, i netgear mają publiczne IP od aster z DHCP.

Komputery za netgear mają lokalne IP.

Aby rozwiązać ten problem potrzebne jest skonfigurowanie sieci VPN pomiędzy netgear i twoim komputerem.

Od strony kompa to nie problem, XP pro ma wbudowane funkcje (nie wiem jak z vistą, pewnie businnes ma a home nie ma)

Natomiast czy netgear ma je wbudowane - wątpię. zapewne pozwala jedynie "przepuszczać" pakiety VPN. Możesz więc ustawić odpowiednie opcje na komputerze żony i wtedy będą te dwa komputery się widziały.

Wypadało by też w netgear ustawić ręcznie routing dla portu 1723.

ogólnie skomplikowana sprawa.

secundo - jeżeli DHCP przyznaje tobie te same adresy zawsze - to ta zabawa ma sens. jeśli nie - to odpuść sobie.

tertio- rozwiązaniem byłoby podłaczenie wszystkich komputerów za jednym routerem w jednej podsieci - i podejrzewam, że tak się sprawa skończy.

edit: jeszcze jedno - rozwiązanie zaproponowane przez @Klaus - też ma sens. Ale też jest z nim trochę zabawy. I też wersje Home windowsa nie będą działały z dwoma kartami.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wojtas czaja

bezedury.

rozumiem, że twój komputer, i netgear mają publiczne IP od aster z DHCP.

Komputery za netgear mają lokalne IP.

Aby rozwiązać ten problem potrzebne jest skonfigurowanie sieci VPN pomiędzy netgear i twoim komputerem.

Od strony kompa to nie problem, XP pro ma wbudowane funkcje (nie wiem jak z vistą, pewnie businnes ma a home nie ma)

Natomiast czy netgear ma je wbudowane - wątpię. zapewne pozwala jedynie "przepuszczać" pakiety VPN. Możesz więc ustawić odpowiednie opcje na komputerze żony i wtedy będą te dwa komputery się widziały.

Wypadało by też w netgear ustawić ręcznie routing dla portu 1723.

ogólnie skomplikowana sprawa.

secundo - jeżeli DHCP przyznaje tobie te same adresy zawsze - to ta zabawa ma sens. jeśli nie - to odpuść sobie.

tertio- rozwiązaniem byłoby podłaczenie wszystkich komputerów za jednym routerem w jednej podsieci - i podejrzewam, że tak się sprawa skończy.

edit: jeszcze jedno - rozwiązanie zaproponowane przez @Klaus - też ma sens. Ale też jest z nim trochę zabawy. I też wersje Home windowsa nie będą działały z dwoma kartami.

1.Komputer i netgear mają publiczne IP z dhcp aster, a urządzenia za netgear lokalne

2.DHCP zawsze przydziela te same adresy - stały publiczny ip

3.Połączenie w jednej podsieci niewiele mi daje, a DMZ i tak ustawiam na komputer żony.

Jak narazie, idąc za radą @Klaus, do drugiej karty sieciowej podpiąlem się netgear'em. Sieć funkcjonuje, ale wydaje mi się że poszedłem sobie w ten sposób poprostu na latwiznę.

Dlatego zapomnijmy o tym odoatkowym połaczeniu (mój komputer - netgear)

Przedewszystkim, czy switch (linksys) powinien być widziany z komputera żony?

Ustawić ręcznie routing dla portu 1723 to znaczy poprostu go odblokować?

Jak zastosować ip route?

Edytowane przez wojtas czaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi