Skocz do zawartości
knight2

Jak To Jest Z Tymi Mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam kosc ramu DDR PC3200... i z tego co mi wiadomo PC3200 pracuja na 400Mhz, a mi Everest pokazuje ze chodzi na 200Mhz.. Jak mam to rozumiec.. Bo chcialem sobie zmienic RAM na kosc 1GB 400Mhz.. PC3200 a Tu wychodzi ze mam juz teraz 3200 czyli teoretycznie wystarczylo by dokupic 512 PC3200, i sie gryzc nie beda.. a tu wychodzi na to ze moja ma 200Mhz... O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200mhz = taktowanie rzeczywiste

400mhz = taktowanie efektywne

I mały cytacik Focusa z egieldy:

cały problem polega na tym, że jako takie taktowanie efektywne nie istnieje - producenci posłużyli się tym pojęciem w celu pokazania "szaremu użytkownikowi", że pamięc DDR o tym samym taktowaniu co SDR jest niemalże 2 razy szybsza. Niestety (dla nich) rzeczywiste taktowanie jest nadal takie samo, ale oczywiśćie wydajność faktycznie jest niemal dwa razy wyższa.

W przypadku pamięci DDR2 sprawa nieco się komplikuje choć nadal dla oznaczenia DDR2-533 funkcjonuje pojęcie taktowania 266 MHz - i jest to taktowanie rzeczywiste. Podobnie jest w przypadku DDR3 i prawdopodobnie w nadchdozących DDR4.

funkcjonują dwa oznaczenia:

DDR-xxx oraz PC-xxxx

to pierwsze jest ilością MT/s - czyli coś jakby MHz w odniesieniu do SDR'ów, zaś to drugie jest maksymalną przepustowością danej kości.

I tak dla DDR400 - czyli 200 MHz w trybie DDR - czyli 400 MT/s bo tyle musiałby mieć SDR by być tak samo wydajny (w teorii, bo w praktyce byłby wydajniejszy) i ma to też oznaczenie PC3200 - czyli 3200 MB/s

Te dwa oznaczenia są ze sobą ściśle powiązane i jedyną rzeczą jaką należy pamiętać to fakt, że wszystkie obecnie produkowane pamięci RAM - te takie kostki co wkładamy do płyty, a nie na kartach graficznych bo tylko do tych do płyty stosują się oznaczenia PC-xxxx - mają szerokość szyny 64-bit czyli 8 bajtów

innymi słowy dla pamięci DDR400 mamy:

200 MHz x 64bit/8 (chodzi o ilość bajtów) x2 (bo to jest DDR) = 3200 MB/s

dla ułatwienia można mnożyć wartość efektywną - czyli 400 x 8

Zapamiętaj - nazwę pamięci DDR-xxxx mnożysz x8 i wychodzi Ci wartość MB/s czyli PC-xxxx

Edytowane przez qrvich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kupuj PC-3200 i nie powinno być problemu.

Co do PC-3200 i PC-2700 powinny pójśc na niższym taktowaniu (płyta sama sobie je obniża dla jednej kości), ale może Twoja nie obsługuje tych PC-2700, co byłoby conajmniej dziwne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlozylem sobie kompa na nowej plycie.. na starej mialem te dwie kostki i smigaly.. Na nowej bios mowil ze jest nie halo z ramem i po wyjeciu tej pc 2700 wstal.

Pisze nawet w instrukcji "However, the same type and density memory modules are necessary while using dual-channel DDR, or unstability may happen"

Edytowane przez knight2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powroce jeszcze do tego problemu z taktowaniem bo dziwna sprawa... patrzylem na allegro to ktos dal zdjecie z programu cpuz i mu wyswietla 400mhz a u mnie 200mhz... w zadnym programie w zadnej opcji nie pokazuje 400mhz..tylko 200mhz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo pamieci DDR2 maja wieksza czestotliwosc np 800mhz

wydaje mi sie ze widziales wlasnie takie...

Ja mam DDR2 800mhz a cpuz pokazuje 400, w starym kompie mam DDR 266mhz i pokazuje 133

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi