knight2 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam mam kosc ramu DDR PC3200... i z tego co mi wiadomo PC3200 pracuja na 400Mhz, a mi Everest pokazuje ze chodzi na 200Mhz.. Jak mam to rozumiec.. Bo chcialem sobie zmienic RAM na kosc 1GB 400Mhz.. PC3200 a Tu wychodzi ze mam juz teraz 3200 czyli teoretycznie wystarczylo by dokupic 512 PC3200, i sie gryzc nie beda.. a tu wychodzi na to ze moja ma 200Mhz... O co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 O podstawy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knight2 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Mozna jasniej ?? Bo nie wiem czy mam 1GB kupowac a ta usilowac sprzedac, czy dokupic 512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) 200mhz = taktowanie rzeczywiste 400mhz = taktowanie efektywne I mały cytacik Focusa z egieldy: cały problem polega na tym, że jako takie taktowanie efektywne nie istnieje - producenci posłużyli się tym pojęciem w celu pokazania "szaremu użytkownikowi", że pamięc DDR o tym samym taktowaniu co SDR jest niemalże 2 razy szybsza. Niestety (dla nich) rzeczywiste taktowanie jest nadal takie samo, ale oczywiśćie wydajność faktycznie jest niemal dwa razy wyższa. W przypadku pamięci DDR2 sprawa nieco się komplikuje choć nadal dla oznaczenia DDR2-533 funkcjonuje pojęcie taktowania 266 MHz - i jest to taktowanie rzeczywiste. Podobnie jest w przypadku DDR3 i prawdopodobnie w nadchdozących DDR4. funkcjonują dwa oznaczenia: DDR-xxx oraz PC-xxxx to pierwsze jest ilością MT/s - czyli coś jakby MHz w odniesieniu do SDR'ów, zaś to drugie jest maksymalną przepustowością danej kości. I tak dla DDR400 - czyli 200 MHz w trybie DDR - czyli 400 MT/s bo tyle musiałby mieć SDR by być tak samo wydajny (w teorii, bo w praktyce byłby wydajniejszy) i ma to też oznaczenie PC3200 - czyli 3200 MB/s Te dwa oznaczenia są ze sobą ściśle powiązane i jedyną rzeczą jaką należy pamiętać to fakt, że wszystkie obecnie produkowane pamięci RAM - te takie kostki co wkładamy do płyty, a nie na kartach graficznych bo tylko do tych do płyty stosują się oznaczenia PC-xxxx - mają szerokość szyny 64-bit czyli 8 bajtów innymi słowy dla pamięci DDR400 mamy: 200 MHz x 64bit/8 (chodzi o ilość bajtów) x2 (bo to jest DDR) = 3200 MB/s dla ułatwienia można mnożyć wartość efektywną - czyli 400 x 8 Zapamiętaj - nazwę pamięci DDR-xxxx mnożysz x8 i wychodzi Ci wartość MB/s czyli PC-xxxx Edytowane 3 Lutego 2009 przez qrvich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knight2 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Aha, czyli bez obaw moge dokupic 512 PC3200? Bo chcialem odpalic komputer na dwoch kosciach pc3200 i pc2700 to nie chcial sie wlaczyc. A na innej plycie mi dwie te kosci dzialaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Tak, kupuj PC-3200 i nie powinno być problemu. Co do PC-3200 i PC-2700 powinny pójśc na niższym taktowaniu (płyta sama sobie je obniża dla jednej kości), ale może Twoja nie obsługuje tych PC-2700, co byłoby conajmniej dziwne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knight2 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Zlozylem sobie kompa na nowej plycie.. na starej mialem te dwie kostki i smigaly.. Na nowej bios mowil ze jest nie halo z ramem i po wyjeciu tej pc 2700 wstal. Pisze nawet w instrukcji "However, the same type and density memory modules are necessary while using dual-channel DDR, or unstability may happen" Edytowane 3 Lutego 2009 przez knight2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knight2 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Powroce jeszcze do tego problemu z taktowaniem bo dziwna sprawa... patrzylem na allegro to ktos dal zdjecie z programu cpuz i mu wyswietla 400mhz a u mnie 200mhz... w zadnym programie w zadnej opcji nie pokazuje 400mhz..tylko 200mhz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) bo pamieci DDR2 maja wieksza czestotliwosc np 800mhz wydaje mi sie ze widziales wlasnie takie... Ja mam DDR2 800mhz a cpuz pokazuje 400, w starym kompie mam DDR 266mhz i pokazuje 133 Edytowane 4 Lutego 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knight2 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Widzialem wlasnie takie same pc3200.. i bylo 400 a ja mam pc 3200 i mi 200 pokazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 No to kolesiowi z allegro źle pokazywało, albo się bawił fotoszopem i tyle. Kup pc3200 i nie będzie problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...