Skocz do zawartości
PoGo

D-link Dsl-2640b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj zakupiłem nowy router D-Link DSL-2640B. Skonfigurowałem wszystko, po dłuższej chwili się zsynchronizował. Dzisiaj już od godziny walczę i nic nie mogę zrobić, cały czas miga dioda od ADSL. 50 razy sprawdzałem konfiguracje. Zresztą nic nie zmieniałem w między czasie, żeby coś poprzestawiać. Na starym routerze Pentagrama net rusza, a na d-linku kompletnie nic, ani razu mi się nie zsynchronizowało.

Macie możne jakieś pomysły bo na głowę już dostaje :damage_wall: będę wdzięczny za pomoc

PS

zrobiłem tez update firmware na najnowszy

Edytowane przez PoGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyglądają parametry:

DMT Status Up

Operational Mode ADSL G.Dmt

Upstream 640 kbps

Downstream 7456 kbps

Noise Margin (Upstream) 18.0 db

Noise Margin (Downstream) 3.0 db

Attenuation (Upstream) 17.5 db

Attenuation (Downstream) 44.5 db

Ogólnie dzwonił do mnie serwisant z TPSA,że jego zdnaiem po prostu jestem za daleko od centrali i tak naprawde maksymalnie powinienem miec łącze 2 mb, a najlepiej 1 mb

Ostatnio zmieniłem na 6 mb

Edytowane przez PoGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie dzwonił do mnie serwisant z TPSA,że jego zdnaiem po prostu jestem za daleko od centrali i tak naprawde maksymalnie powinienem miec łącze 2 mb, a najlepiej 1 mb

Ogólnie rzecz biorąc jak patrze na to co poniżej to zgadzam się z diagnozą, ale Robotics USR9105 powinien sobie poradzić ;)

Zresztą Pentagram też działa - pewnie czasem zrywa synchro?

Noise Margin (Downstream) 3.0 db

Attenuation (Downstream) 44.5 db

Pierwsze powinno być powyżej 6dB, drugie bez znaczenia bo Pentagramy oszukują na pomiarze tłumienia <_<

-> im mniej tym lepiej, dla "Upstream" tłumienie jest bardzo dobre tylko nie wiem jakie jest naprawdę (nie powinno być większe od 50dB).

Ustawienie "Operational Mode ADSL: G.Dmt" na routerze D-Link nie pomaga?

Nie musi zadziałać, bo niestety przy SNRm poniżej 6dB ma prawo "nie łapać synchro".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że warto kombinować z różnymi modemami?

Tu nie ma co kombinować, linia JEST kiepska i tyle.

Ze znanych mi routerów warto sprawdzić tylko USR9105 (ale musi mieć firmware v2.3 -> żadne inne nie poradzi sobie z taką linią), albo SpeedTouch 546v6 (trzeba używać programu STMT żeby wymusić pewne ustawienia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest szansa ze Netia bedzie lepsza? Czy oni razem centralki maja?

Tobie nie jest potrzebna nowa centrala tylko nowe kable :P

Netia ma swoje kable i centrale, ale głównie sprzedaje usługi internetowe jako BSA (na liniach i sprzęcie TP). Ostanio zaczynają stawiać swoje DSLAMy, czyli idą w LLU -> możesz zadzwonić na ich partyline i sprawdzić dostępność. Ale moim zdaniem nic z tego, bo kable będą te same.

A tak przy okazji: jak masz zrobione przyłącze telefoniczne?

przypadkiem nie płaskim kablem po ścianie? ponad 20 metrów? założone w połowie ubiegłego wieku?

Jest jeszcze jeden sposób na poprawę parametrów linii, z tym że raczej w centrum miasta. Mianowicie można pisać podanie do TP o "zmianę przebiegu" kabli, czyli podłączenie pod inną (bliższą) centralę. Problem polega na tym że nie zawsze są możliwości, to znaczy może nie być innych kabli w pobliżu.

Routerów nie kupuj, jak poczujesz nieodpartą potrzebę sprawdzenia jakiegoś pisz na PW. Mam tego sporo w kartonach za szafą :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że to w sumie wieś ;) tzn bardzo blisko miasta, nowe osiedle. No a ja oczywiście na samym końcu. Dzwoniłem do tepsy o DSL. Koleś powiedział, że prawdopodobnie może być trochę lepiej. Różnica w cenie jest do przełknięcia. Miałeś może jakieś doświadczenia z DSL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem do tepsy o DSL. Koleś powiedział, że prawdopodobnie może być trochę lepiej.

Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Przed podłączeniem DSL-a jest robione badanie linii (nie "na sztuke" tylko dokładnie), więc różnie może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi