Skocz do zawartości
Kastrillo

Brother Dcp-115c - Problem Z Wkładami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakiś czas temu skończył mi się tusz to tego urządzenia, zamówiłem z allegro nowy, dziś przyszły (http://www.allegro.pl/item547481429_10szt_brother_lc900_lc_900_dcp_110_dcp_115c.html)

One jednak wyglądają nieco inaczej niż moje stare, między innymi, stare wkłady miały na dole tak jak by 2 'rurki' 1 przez która urządzenie jak zgaduje pobiera tusz a 2 ma jak by małą 'wykałaczkę' z gumką na około.

Nowe z kolei mają tylko 1 rurkę na dole i coś jak by malutka dziurkę zaklejoną naklejką o góry.

No nic, założyłem ze skoro napisali że to pasuje do mojego sprzętu to będzie.

Wyjąłem stare wkłady i zacząłem wkładać nowe. Z dolnej rurki zdjąłem malutka folię która wydawała by się osłonką przed wysychaniem tusza nim nawet zacznę go używać (mam nadzieje że to było to bo ta folia nie miała żadnej dziury przez która urządzenie mogło by pobierać tusz)

I co się dzieje? no właśnie w tym sęk że same dziwne rzeczy :|

Skan wychodzi na niebiesko, brak jakichkolwiek kolorów za wyjątkiem niebieskiego. Jestem pewien że tusze są włożone poprawnie, i klapki zaciśnięte.

Jest 2 sprawa, te nowe tusze mają u góry nalepkę na której pisze 'PULL' i jest oczywiście pokazany bardzo nie jasny obrazek z której strony to należy pociągnąć, pod nalepka jest jeszcze malutka cienka folia (a może to razem jest?) obie, nalepka i folia chronią małą dziurkę na szczycie wkładu o której wcześniej wspominałem.

Teraz moje pytanie, ponieważ próbowałem czyścić głowicę dziś już z 5-8 razy i nie doszedłem do żadnego skutku, czy to możliwe ze kartridż się zasysa i drukarka nie ma jak pobierać tuszu?

Postanowiłem poświęcić 1 tusz na mały eksperyment i zdjąłem folie na dole oraz naklejkę+folie o góry, no dało to efekt jakiś, z tym że tusz zaczął mi kapać na koszulkę :P

Może to się jakoś odrywa po włożeniu tusza?

Sorki za rozpisanie się aż tak, jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o te urządzenia, dzięki i pozdrawiam!

/Kas

- EDIT

Wygłąda na to że wkłady są ok, był problem z zapowietrzeniem się kartridża który naprawiłem zrywając naklejkę u góry :)

Edytowane przez Kastrillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi