Skocz do zawartości
mikaelus

SL-75FRN2-L wtyczka 12V???

Rekomendowane odpowiedzi

Poprostu płyta posiada dodatkowy układ do zasilania procesora/kart PCI/AGP który ciągnie prąd z linii 12V zamiast z 3,3V/5V bo te zwykle i tak juz są eksploatowane w dużym stopniu.

Pomysł to nie głupi bo odciążasz w ten sposób zasilacz i pobór prądu właśnie z 3,3V/5V. Poprawiasz tym samym stabilność komputera, i żywotność zasilacza.

To wszystko w teorii. Jak praktycznie jest rozdzielana moc z poszczególnych napięć nie wiem.

Składałem niedawno takiego solteka i żadnej różnicy w stabilności z użyciem tej wtyczki i bez niej nie zauważyłem (mimo słabego zasilacza CODEGEN ;)]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam KD7 i tez mam zlacze ATX2 z 4pinowym zasilaniem jak od P4, po tym zabiegu (wczesniej mialem KX7 ale niepoprawnie wspolpracowal z t-bredami i musialem ukatrupic - czyli zapalarka do gazu na chwile "zainstalowana" w slocie AGP :wink: ) zasilanie na +5 wzroslo z 4,87 do 5,03 8O , +12 rowniez na 12,4 , +3,3 chodzi na 3,15-3,19 troche siadlo ale roznica naprawde zauwazalna, :)

moja zasilka do 300 watowy Feel (wersja lekka) - kosztowala mnie 67 zeta..heh

takze ten wymysl w plytach pod antki jak najbardziej wskazany.. jak masz 4 pinowe zasilanie +12 w zasilce podpinaj od razu zwieksza sie stabilnosc pracy i napiatka tak nie siadaja

pozdro

ZoLtaR 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...