TaLL0s Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 (edytowane) Witam Planuje zalozyc kompletny zestaw WC do kompa w 2 etapach (ze wzgledow finanoswych). Konfiguracja kompa: Plyta glowna: ASUS P5Q PRO - link Procek: C2D E8500 - niestety rev C0 :mad: Grafika: GAINWARD Radeon HD 4870 Golden Sample 512MB - link Pamiec: 4x1GB Kingston HyperX 1066MHz 5-5-5-15@2.2V KHX8500D2K2/2G - link hdd: 2xWD 1TB (modelu nie pamietam jak znajde to dopisze) RAID0 obudowa: Tacens Algeo - link Zailacz: Chieftec CFT-650 - link Obecnie jade na pro zestawie CPC :P Aktualne zdjecia budy: I teraz tak, na poczatek chce zalozyc WC na samego procka, a w 2-gim etapie na grafe + plyta glowna. Planuje kupic nastepujace elementy na 1 etap: Procek: Alphacool NexXxos X2 Highflow (LGA775) - link Pompa: Laing DDC 12V 1T - link Chlodnica: 1. Chłodnica NexXxos Xtreme III rev. 2 - link lub 2.Black Water Ultimate 122 rev. 3.0 - link Wentylatory na chlodnice: XTHERMAL BTF 120 PRO - link Do tego weze, zlaczki wiec nie ma co wymieniac. Co do 2-go etapu to na grafe planuje: EK-FC4870 GS - link (tyle ze nigdzie nie znalazlem mozliwosci zakupu w Polsce - niestety jest to karta niereferencyjna). Z blokami na plyte glowna mam problem bo nie znalazlem nic pasujacego an NB i na sekcje zasilania procesora (musze zalozyc oba bloki, bo polaczone sa heatpipem). Jesli znacie bloki, ktore by przypasowaly, byl bym wdzieczy za sugestie. I w tym miejscu pojawia mi sie dylemat miedzy innymi co do chlodnicy oraz sposobu je montazu, gdyz zalezy mi bardzo na ciszy (komputer stoi 50 cm od luzka i pracuje 24/7). Myslalem aby zamontowac ja z tylu rownolegle do obudowy (na zewnatrz) lecz obie chlodnice beda wystawac powyzej obudowy i do tego beda lapac powietrze prosto z zasilacza. W przypadku montazu prostopadlego problem z powietrezm z zasilacza jest juz mniej uciazliwy, lecz pojawia sie wtedy problem jak zamontowac ja do obudowy. Kolejnym pytaniem jest czy przy takim chlodzeniu uwzgledniajac 2 etap chlodnica Black Water Ultimate 122 rev. 3.0 bedzie w stanie odprowadzic cale cieplo przy zachowaniu ciszy jej chlodzenia. A moze zastosowac inna chlodnice? Mysle ze latwiej tez bylo by mi zamontowac ta chlodnice ze wzgledow gabarytowych. Zastanawiam sie jeszcze nad rezerwuarem jaki kupic i gdzie go upchnac :wink:, raczej sie sklaniam do czegos niedrogiego, co mozna zamontowac o srodku. Z gory dziekuje za wszystkie sugestie. Pozdrawiam TaLL0s Edytowane 9 Lutego 2009 przez TaLL0s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Jeśli chodzi o pompę to jest to bardzo dobry wybór. Do niej zdecydowanie zalecam alternatywny top: XSPC Laing DDC Acrylic Top - 50 zł Jeśli chodzi o blok na procesor to znacznie wydajniejsze są inne kostrukcje: Phobya CPU LGA775 229 zł D-Tek FuZion v2.0 - Universal - 249 zł lub aktualny król wydajności Swiftech Apogee GTZ- 275 zł Chłodnica 3x120 jest zalecana Black Water Advanced 123 rev. 3.0 - 149 zł Wygodny, porządny i niezbyt drogi rezerwuar to Swiftech MCRES-MICRO rev.2 90 zł Jeśli chcesz ciche i dobrze wiejące wentylatory to zdecydowanie Scythe S-FLEX 800 rpm - 51zł Jeśli coś tańszego i również dobrego to SilentiumPC Zephyr 120 - 15zł To tego płyn Feser One - 44zł złączki i wąż pasowałoby 10/13, bo obudowa jest niemała ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Sa moze jakies elementy do montazu chlodnicy prostopadle do tylu obudowy czy bedzie trzeba sie pobawic w malego konstruktra :) ? Jezeli mialbym kupic chlodnice Black Water Advanced 123 to jest ona krotsza o 4 cm od mojej budy wiec tylko taki montaz mi zostaje zeby wogole moc powipinac kable :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Tak, jest taka konstrukcja i nazywa się Swiftech Radbox http://www.cooling.pl/swiftech-radbox-mcb1...odukt,1607.html u mnie za 85zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 No tak to widzialem lecz jest to do chlodnic podwojnych a nie potrojnych ;] i to jest montaz rownolegly a pytalem wlasciwie o prostopadly ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 To jest do dowolnych chłodnic. Montujemy to tak jak wentyl 120mm, nie ważne którym miejscu. Może być zatem na początku, w środku lub na końcu chłodnicy. Nie wyobrażam sobie jak ma wyglądać montaż prostopadły. Dla mnie ten jest prostopadły to długości obudowy (według wierzchniej ścianki) i tak to zrozumiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Jak wyglada sprawa z blokiem na grafe, mosfety i NB ? Zna ktos jakies bloki na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Jasne, że zna. Na Radeona 4870 najlepszym wyborem byłby fullcover. Mam kilka propozycji: XSPC Razor 4870 - Acetal 275 zł EK Water Blocks EK-FC 4870 - Acetal - 365 zł Koolance Ati HD4870 - 379 zł Cena bloków idzie w parze z ich jakością, więc zdecydowanie polecam blok Koolance. Na NB proponuję: EK-NB/SB5 - 155zł lub Swiftech MCW30 - blok NB - 110 zł a na mosfety: EK-Mosfet ASUS 3a - 132zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Z tego co znalazlem w necie i pisalem zreszta w pierwszym poscie, to ze karta jest niereferencyjna wiec te bloki chyba nie przypasuja ze wzgledu na sekcje zasilania (chyba ze sie myle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Z tego co znalazlem w necie i pisalem zreszta w pierwszym poscie, to ze karta jest niereferencyjna wiec te bloki chyba nie przypasuja ze wzgledu na sekcje zasilania (chyba ze sie myle)Jesli karta jest niereferencyjna, to dobrym rozwiazaniem jest bloczek EK. zajrzyj na cooling i tam sa dodatkowe rozszerzenia bloczku dla kart niereferencyjnych do chlodzenia sekcji zasilania, wiec bez problemu powinienes dobrac odpowiednia dla siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Faktycznie, spojrzałem na szybko tylko na 4870, nie obczaiłem, że Gainward GS W takim razie pozostaje zakup Swiftech MCW60-R Rev.2- 160 zł i radiatorków na pamięć i zasilanie @Yogi do GS'a nie ma takiej możliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 a ten fullcover co pisalem wczesniej z EK powinien przypasowac chyba (wg danych na stronie producenta) tylko czy ktos moze to sciagnac wogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Tak, ten o którym pisałeś byłby OK. Może udałoby mi się go załatwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 http://www.cooling.pl/ek-gpu-ekfc-4870-gs-...ukt,551362.html masz juz fullcover na swoją grafe. SaVka moze Ci zalatwi taniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Tak, już mam pewne informacje. Taki bloczek kosztowałby 402zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Widze ze zmienili oferte troche ;] kurcze spodziewalem sie ceny w okolicach 350 zl :/ narazie sie z tym wstrzymam tzn z drugim etapem ;] A co do bloku na gs'a z coolingu to maja zla fote ;] nie mowie o kolorze pcb czy tam o tym ze gniazda zasilajace/dvi sa inaczej rozmieszczone, ale o tym ze sekcja zasilania jest calkowicie inna :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam Mam jeszcze takie pytanie do forumowiczow zanim kupie wszystko, a mianowicie: czy blok Swiftech Apogee GTZ bez problemu przypasuje do plyty ASUS P5Q PRO (chodzi mi o kondensatory zaznaczone na czerwono) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Ok sprzecik zamowiony na etap 1. ;] jak przyjdzie porobie jakies foty i powklejam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 życzę powodzenia w realizacji pierwszego etapu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...