korn85 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam! Niedawno w prezencie dostałem kartę graficzną Asus EAH4870X2 oraz jako bonus blok wodny firmy Watercool. http://server3.gs-shop.de/200/cgi-bin/shop...m&bnr=13052 Całość wygląda na prawdę ładnie, jedynie z czasem podstawa bloku pójdzie do niklowania. Pytanie jednak dotyczy czegoś innego. Otóż po instalacji bloku (dokręcenie śrub normalne, bez używania nadzwyczajnej siły) i włożeniu karty do komputera, po jego włączeniu nic się nie działo. Płyta zasygnalizowała, że to wina karty graficznej. Dodam, że wcześniej nie była podłączana na standardowym chłodzeniu. Myślałem, że sama karta jest walnięta, co może się zdarzyć jednak coś mnie tchnęło i postanowiłem poluzować śruby mocujące blok do karty, Były praktycznie wkręcone palcami i tylko minimalnie ruszone kluczem, żeby coś trzymały. Ku mojemu zdziwieniu komputer ruszył bez problemu. Karta przeszła mordercze testy w 3dMarkach itp. programach bez problemów: żadnych błędów w wyświetlanym obrazie, zero zawieszeń. Chciałbym się dowiedzieć, czym to było spowodowane, ten brak reakcji karty na dokręcenie bloku do niej i dopiero poluzowanie śrub naprawiło problem? Powiem szczerze, że pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Może miałeś zbyt wygięte pcb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 nie dokręcaj tak mocno ogierze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn85 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 No faktycznie troszkę było wygięte pcb przy zasilaniu, bo tam były problemy z montażem. Zapytałem z ciekawości po prostu:) Dziękuję za informacje! Moja ciekawość została zaspokojona i na przyszłość będzie to brane pod uwagę:) Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Termopady dobrze polozyles ? To znaczy tam gdzie trzeba pady, a tam gdzie trzeba pasta ? przyjrzyj sie bloczkowi dobrze, jako ze mialem kilka blokow tej firmy srednio im ufam, moze to podobny problem jak mialo kiedys EK z blokami na GTX260/280 Swojego Kulansa na 9800GTX+ dokrecalem bardzo mocno, pozniej juz niby po dokreceniu jeszcze podociagalem troszke i trzyma sie fajnie, tylko z drugiej strony oprocz rdzenia wszedzie szly termopady i delikatnie je trzeba bylo docisnac, po sciagnieciu wszystko ladnie sie odcisnelo, tak ze trzyma dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 pewnie karta byla zgieta. mialem to samo po zamontowaniu XTC na pamieci, sekcja zasilania mi sie wygiela i po odpaleniu kompa grafa gasnie i zwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Ja uśmierciłem swojego 9800GTX zbyt mocnym dokręceniem bloku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...