Skocz do zawartości
KitKat

Nowy Sprzęt Sypie Bsodami

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie... Proponowałbym bez tej gadki. Każda firma ma swoich zwolenników i przeciwników, ja stoję pomiędzy zielonymi i czerwonymi. ;] Obie mają swoje zalety i wady. I sterowniki sterownikami, każde potrafią dać popalić. I tu raczej nie ma, że któraś firma ma lepsze rzeczy od drugiej. :) Np. Wy macie PhysX, my mamy Havok.

Ok, dzięki wielkie wszystkim za pomoc, bo gdyby nie Wy, pewnie bym zdążył przeinstalować system, wszystkie sterowniki, sprawdzić dysk i w akcie desperacji, sprowadzić pogotowie do komputera. :D Jutro podzielę się z Wami wynikiem testu. Czy po 10h, wystarczy nacisnąć Esc i to wszystko? Te wyniki mam sobie spisać, czy zostaną gdzieś zapisane?

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz możliwość zrobienia screenów z biosu? (zdjęć?)

Może coś tam nie jest tak jak powinno.

Aaa, próbowałeś na jednym dysku?

Edit2: i mógłbyś odpalić jakiegoś linuxa, najlepiej Live CD

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, no na ten moment tylko te RAMy potestuję. Z tym screenami z BIOSu to nie bardzo. :P Na jednym dysku nie ma bata, macierz RAID 0. ;] Live CD aktualnie nie mam. Mam nadzieję, że RAMy są zepsute, w takim wypadku je odeślę i po prostu będę musiał odpocząć od sprawy, bo naprawdę spędziłem od wczoraj 15 godzin przy komputerze szukając rozwiązania. :/

PROBLEM, a może szansa? W instrukcji od tego RAMu jest napisane, że w zajętych slotach zatrzaski muszą być zamknięte(To oczywiste), a w wolnych otwarte. Ja mam wolne też zamknięte. To może przez to? Esc.pl już tak przysłał. Jak twierdzili sprzęt gotowy do pracy. Just włóż graficzną & have fun. :P

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem tkwi w tej twojej macierzy właśnie, dlatego proponowałem odpalenie na jednym hdd bądź live cd.

Zatrzaski niczego nie zmienią, nie są połączone elektrycznie z płytą więc to bez znaczenia czy są otawte czy zamknięte.

Ja spróbowałbym na 1 hdd ale rób jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakbyś chciał uruchomić Vistę na 1 HDD, jak to jest RAID 0, czyli teoretycznie 1 plik jest na 2 dyskach? icon_razz.gif

Zatrzaski wykluczone z tego wynika. Ok, w takim razie pozostaje MemTest. W sumie testowałem dysk HDTunem, ale nic to nie dało. Chcecie to zapodam z bencha screen, robiłem "szybki" Error scan, 0 błędów. Może full Error Scan zrobić?

EDIT: Próbowałem HD Tune zrobić Error Scan. Skanowało z 40-50 minut, zrobiło z niecałe 40% i niestety BSOD(Problem z iastor.sys, lub iastor.dll teraz). :P Także pozostaje tylko to, że wykonałem Quick Scan i nie znaleziono problemów. ;) No i oczywiście Benchem sprawdzone dyski. Na życzenie wstawię obrazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Próbowałem HD Tune zrobić Error Scan. Skanowało z 40-50 minut, zrobiło z niecałe 40% i niestety BSOD(Problem z iastor.sys, lub iastor.dll teraz). :P Także pozostaje tylko to, że wykonałem Quick Scan i nie znaleziono problemów. ;) No i oczywiście Benchem sprawdzone dyski. Na życzenie wstawię obrazek.

Przeskanuj dyski pod DOSem za pomocą mhdd lub seatools 2.13b. Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz... icon_biggrin3.gif Ja jestem z tych co lubią dopipngować program. icon_lol.gif

PROBLEM! Nie wiem czy dobrze jest wszystko ustawione(Nawet jeśli o sam RAM chodzi). Po prostu odpaliłem program i nic już nie zmieniałem. I jest tak:

Pass: 15%

Settings: 533 MHz (DDR 1066) <--- czy one nie powinny pracować na innej częstotliwości? :|

WallTime: 5:30

Catched: 4096 (Obie kości wsadzone)

RsvdMem: 276

Errors: 8192 (2 minuty później już ok. 13000)

EccErrs: 0

MemMap: e820-Std

Cache: On

Ecc: Off

Test: Std

Pass: 0

Nie za dużo tych błędów?

Pass = 15%, po 100% test uruchamia się na nowo, czy zakończy?

Wszystko jest dobrze ustawione?

Jeszcze prosiłbym o zerknięcie na te częstotliwości pracy RAMu. 533 MHz jest odpowiednie?

Co kilka/kilkanaście sekund widać było jakieś zmiany na ekranie. Teraz już mija 20 minut, a on stoi w 1 momencie. To normalne? Ma po prostu jakieś duże porcje testowane?

EDIT: Od godziny stoi w miejscu. :(

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może poprostu ciężko im ruszyć przy 1066.

Teraz masz szanse jeszcze pokombinować, jak odeślesz na gwarę to będziesz czekał.

Może nie są uszkodzone, a wymagają innej konfiguracji.

Ustawiając na 800 MHz dasz im trochę swobody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym akurat mi nie zależy. Im szybciej wyślę i dostanę nowe tym lepiej. Mam laptopa jeszcze(Asus G2P), więc dam radę. ;]

A 800 MHz nie wchodzi w grę. :(

Dzięki za pomoc, przeprowadzić jakieś inne testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5-5-5-15

Dzięki pomocy kolegi Szpachli2 posunąłem się znacznie dalej w tej sytuacji. Otóż, po ustawieniu DRAM Speed na 333/800, czyli obniżeniu taktowania z 1066 na 800 MHz, oraz wyjęciu jednej kości(Na 2 nie testowałem jak się 800 MHz sprawia) wszystko chodzi stabilnie. Zapuściłem 3D Marka 2003, 71140 punktów, wcześniej całość się wysypywała przy 2-3 teście(BSOD, w skrajnych przypadkach jedynie program wywalał błąd). Czy w takim razie jest to wina ustawień? Zastanawia mnie których.

Jutro wpadnie do mnie informatyk.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj pogonić troszkę cpu, np. na fsb 400Mhz (deflaut 333MHz?) a pamięci tak aby nie przekroczyły 800MHz. Powinno to być chyba: pierwszy krok DRAM Speed na 333/667; następnie fsb na 400MHz. Jeśli przy takim ustwieniu będze stabilnie to masz pewność, że sprzęt ma "zapas" a pamięci nie robią normy czyli 1066MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. Szpachla2 doradził mi, żebym podniósł CPU Voltage do 1,35 V(To akurat bym też w końcu zrobił, żeby procesor podkręcić), NB Voltage do 1,4 V i te RAMy dowoltować do 2,25. Właśnie. Co o tym dowoltowaniu RAMów sądzisz? Fabrycznie powinny pracować na 2,1-2,2 V. 2,25 nic im nie zrobi chyba nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś nie trudno trafić na pamięci 2x2GB które nie robią tyle co podaje producent. Podnoszenie napięcia powyżej 2.2v i tak nie przyniesie żadnych korzyści, albo będa one znikome. Najlepiej jak pamięci działaja przy dzielniku 1:1, być może zamisat 533 robią tylko 500 , a tyle przy twoim procesorze z mnożnikiem 8.5 powinno ci tyle wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację. Będę chciał i tak wyciągnąć max. 4 GHz z tego procesora(Chyba, że diamencik mi się trafił, sporo się podkręca bezpiecznie do 4,2).

Jeszcze bardziej idzie na to, że w stronę ustawień całość się rozchodzi. Otóż... podkręciliśmy dzisiaj procesor do 3 GHz, lekko podnieśliśmy woltaż na rdzenie CPU, trochę na NB, pamięci na 2,25 V około, a tu co? Komp nie bootuje się? 100 kilkadziesiąt MHz powinno spokojnie bez podnoszenia napięć puścić, nie mówiąc, że owe podnosiliśmy. Okazało się, że napięcie CPU VTT było na poziomie 1,10 V. W defaulcie płyta nadawała dużo wyższą wartość. Czy to możliwe, że tym pamięciom właśnie o to CPU VTT Voltage się rozchodziło? Tak jak mówię, ten sprzęt po ~150 MHz już nie wstawał, clear cmos i tyle. Komputer oddałem, żeby dokładnie wszystko zdiagnozować i naprawić. ;)

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzialem KitKat-owi żeby przełożył te pamięci do innych slotów i puścił je na 800 MHz, żeby sprawdzić czy w ogóle jakoś działają. No i ruszyły. Najpierw na 1 kości, potem na dwóch.

Z tego co wiem było stabilnie, chociaż zapytajcie KitKat.

Myślę że te pamięci i procek chodzą normalnie i bez problemu zrobiły by swoje MHz. Problem natomiast tkwić może w umiejętnej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Zapuściłem kilka dni temu 3DMarki, przy których zawsze pamięci sypały BSODami. Oczywiście obie kości włożone. Na 800 MHz stabilnie, nie ma BSODów. Teraz informatyk zajmuje się diagnozą dokładną całości. Niestety, w montowni esc.pl w BIOSie ładnie pokombinowali. Tak, jak pisałem wcześniej, komputer nie bootował nawet po podkręceniu o niewiele ponad 150 MHz, mimo podniesienia napięć na rdzeniach CPU, NB i pamiątkach. Mam nadzieję, że pamiątki ruszą na 1066 MHz.

Problemem były napięcia, które były w cały świat poustawiane. Podobno teraz przy taktowaniu procka 3,4 GHz i ok. 1000 MHz na pamięciach wszystko chodzi stabilnie. Komputer jutro będzie u mnie, więc potestuję wszystko. Teraz czeka mnie wydatek w postaci chłodzenia Thermalright Ultra 120 eXtreme + Noctua NF-P12 1300, jeśli całość się w obudowie zmieści, bo procesor ledwo wyrabia 3,4 GHz, a to chłodzenie jest porządnie skopane(Utrzymuje gorące powietrze w pobliżu procesora, do tego ogółem mało wydajne jest). Mam nadzieję, że na nowym już bez problemu pójdzie(Tak czy siak, trzeba je zmienić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi