vippiotrek Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Nazwę to postem grzecznościowym ;) - piszę w imieniu kuzyna, który ma coś z dyskiem. Witam; Posiadam dysk Seagate ST380013AS (SATA). Po włączeniu komputera nie pojawił się pasek start po 2 min w komp się zrestartował. Dysk przestał być wykrywany przez BIOS a system się nie ładował. Podłączałem dysk ATA wszystko działa, podłączyłem inny dysk SATA pod te same gniazdo co uszkodzony i działa bezproblemowo. Po wielu próbach 2 razy bios wykrył dysk i udało mi się skopiować ważniejsze dane ale nie wszystkie aż do momentu kolejnej zwiechy dysku. Talerze pracują normalnie, "skrzeczenie" głowicy po talerzach też słyszę? Więc co może być tego przyczyną? System na tym dysku pracował od wakacji. Czy to już były jego ostatnie chwile? Czy może da się go odratować (albo chociaż dane). Prosze o pomoc i cenne rady. Mój mobas to GA-EP35-DS3 Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdo Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Wygląda na to, że dysk uwalony. Można spróbować jeszcze uruchomić go na innym komputerze lub wrzucić go w kieszeń usb i może uda sie odzyskać dane. Ale gwarancji, że będzie działać nie ma :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Jedynie co moza jeszcze spróbowac zrobic to kopie posektorowa....copyrem : http://www.nirvanowiec.republika.pl/copyr.html Jeden z niewielu programow co radzi sobie z badami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...