Skocz do zawartości
Rafal2!omu$$

Phenom Ii A Core I7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu przeglądam sobie dział co kupić i jestem zażenowany wypowiedziami niektórych użytkowników. Rozumiem ze gdybym był na forum onet.pl czy diy audio to można by było przymknąć oko na sugestie typu "phenom II jest porównywalny, bądź kilka % gorszy ale za to za atrakcyjniejszą cenę". Ale wracając na ziemię jestem na forum purepc, gdzie overclocking jest tutaj niczym nowym. Nowe phenomy bez azotu krecą się do ok 3,8GHz, natomiast core i7 920 osiąga bezproblemowo wartości rzędu 4GHz.

Jak narazie tylko na egiełdzie są porządne testy tych obu procesorów

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797-15

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797-20

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797-21

Nie chodzi mi w tym momencie o opłacalność ale o wydajność bo ta jest podważana przez spora rzesze użytkowników tego forum. Czy tylko ja mam takie wrażenie czy jeszcze się ktoś wypowie na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukać teraz tego wszystkiego to jak igły w stogu siana... ;/

Raczej nie ma sensu brać i7 bo płyty główne są bardzo drogie do tego pamięci też drogie, a uzysk w wydajności jest od zera do kilkanaście procent wobec phenoma II.

Ten post został edytowany przez maxymili: 9 lut 2009, 09:13

Nawet jeżeli odstaje o 5%, to i tak ogólny koszt całej platformy jest niższy ze względu na tanie i dobre mobasy pod AM2+.

Na szybkiego może wyniknąć że się czepiam, ale ogolnie w wątkach tematów czuć tą niechęć do i7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kojaze niestety uzytkownika maxymili i jego dosyc ograniczony fanboyski punkt widzenia. Co do reszty 'niecheci' wynika to raczej z prostej kalkulacji. Widzisz, podobnie jak wiekszosc ludzi nieprzychylnych zakupowi Core i7, wydaje mi sie ze utrata na wartosci wraz z czasem jest niewspolnierna do mozliwosci wykorzystania potencjalu platformy. Albo nawet mocniej - uwazam ze 90% tych ktorzy sie pytaja co kupic na LGA1366 nie bedzie uzywac nawet 50% mozliwosci procesora w powazniejszych zastosowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że jak ktoś wymienia komputer co 2 lata to kupuje raczej części ze średniej półki. Z kolei taki ktoś jak ja kupuje komputer na jednych z najmocniejszych części i użytkuje go 5 lat. Ja mam swojego pieca od grudnia 2003 i odpukać narazie tylko dysk padł. Druga prawda jest taka ze programistą ciężko będzie udowodnić niewydolność nahelmów, gdyż jednostka sama w sobie jest bardzo wydajna a na dodatek obsługuje 8 wątków a gdzieś już czytałem zer fjuczer leży w wielowątkowości a nie taktowaniu. Niekożystna sytuacja gospodarcza (kryzys, słaby złoty) wpływają negatywnie na sprzedaż tego procesora i niestety przez wielu traktowany jako udana konstrukcja core i7 stał się miarą nieopłacalności na tym i nie tylko tym forum. Przejscie pomiedzy E4XXX a E8XXX dawało mniejszy zysk anizeli c2Q/E8XXX na i7 a mimo to przyjęty został bardzo entuzjastycznie.

Tak teraz czytam ten temat i widze ze niepotrzebny szum robie, ale przynajmniej wyraziłem się na ten temat a to się na forach robi,

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzysz w technologie HT od Intela :P ? To nie będzie to samo co w P4 HT?

Nie to nie jest to samo co HT w P4. W i7 działa to zdecydowanie lepiej. Poczytaj testy, a potem pisz głupoty :mur:

Bez murow. Po prostu stworzyl sobie opinie na strzepku informacji. Pewnie nawet nie wie OCB z nowym Intelem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta: masz nieograniczony budżet, lubisz nowinki, chcesz mieć najszybszego kompa na osiedlu - kupujesz nowego intela.

Proc jest dobry, szybki i w ogóle wszystko pięknie, dopóki nie musisz za niego zapłacić :)

Do tego dochodzi cena płyty i pamięci, które, jak wiadomo, też do tanich nie należą.

Na razie nie myślę nawet o zakupie i7, ponieważ współczynnik cena/wydajność jest zbyt wysoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Nie to nie jest to samo co HT w P4. W i7 działa to zdecydowanie lepiej. Poczytaj testy, a potem pisz głupoty :mur:

To jest delikatnie dyskusyjne. SMT działa tak samo, gdyż to to samo, ale jednocześnie działa zdecydowanie lepiej, bo działa na 4 rdzeniach, a nie na jednym :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi