Mlodyx Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Poszukuję sposobu jak pod Windowsem (choć nie koniecznie tzn. może być również LiveCD) wykonać kopię partycji ext3 - Linux. Próbowałem zrobić to Acronis True Image 11.0 tzn. zrobiłem obraz partycji sformatowałem partycję której miałem obraz i następnie przywróciłem obraz niestety coś jest nie tak bo bo system - Linux nie chciał się włączyć - coś nie tak z przywracaniem jest dlaczego poszukuję innego programu który nie miałby z tym problemów... Kopię partycji ext3 chcę wykonać na partycję NTFS. Dzięki za wszystkie podpowiedzi (ale najbardziej za te trafne :razz: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Jeśli chodzi o LiveCD to możesz użyć sysresccd i programu fsarchiver - http://www.fsarchiver.org/Main_Page Edytowane 16 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlodyx Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Jeśli chodzi o LiveCD to możesz użyć sysresccd i programu fsarchiver - http://www.fsarchiver.org/Main_Page A mógłbym prosić o jakaś podpowiedź jak zrobić backup w tym fsarchiver ? - Pobrałem SystemRescueCd-x86-1.1.5 ale niestety nie za bardzo wiem jak mam w nim zrobić backup... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Najpierw w konsoli fdisk -l To pozwoli się Tobie dowiedzieć jak oznaczona jest partycja, której chcesz zrobić backup, oraz partycja na której zapiszesz ów backup. Zakładam, że partycja na której będziesz zapisywał jest w formacie NTFS. Jeśli nie to użyj zwykłego mount zamiast ntfs-3g. ntfs-3g /dev/sdXY /mnt/windows XY weź z fdisk (partycja NTFS na której zapiszesz kopię). Wykonanie kopii: fsarchiver savefs /mnt/windows/backup.fsa /dev/sdAB AB weź z fdisk (partycja ext3 której chcesz zrobić kopię). Odtworzenie kopii: fsarchiver restfs /mnt/windows/backup.fsa /dev/sdAB Jeżeli masz dwurdzeniowy procesor to przy wykonywaniu kopii dodaj -j2: fsarchiver -j2 savefs /mnt/windows/backup.fsa /dev/sdAB Edytowane 17 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmn Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Jeśli chodzi o LiveCD to możesz użyć sysresccd i programu fsarchiver - http://www.fsarchiver.org/Main_Pagezgodze sie co do system rescue cd, ale ja uzywam partimage. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 zgodze sie co do system rescue cd, ale ja uzywam partimage.Zapomniałem o tym sofcie. Jest łatwiejszy w użyciu chociaż konsola też nie gryzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlodyx Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Dj_AnT wielkie dzięki za opis który zrobiłeś - jest super bez problemu można go zrozumieć... Jeszcze takie pytanie czy fsarchiver kompresuje jakoś backup który robi tj. *.fsa ? Czy jeśli mam już zrobiony ten plik *.fsa i chciałbym przywrócić dane z niego to najpierw muszę sformatować partycję na którą będę przywracał (partycja ext3) ? Mam również pytanie co do tego co poleca przemo_one, tam tak samo muszę najpierw zamontować partycję ntfs i następnie wykonać backup... tylko nie za bardzo wiem jak tzn. na screenach (http://www.partimage.org/Screenshots) jest pokazane, żeby połączyć się z serwerem też mam tak zrobić ? Dzięki, pozdrawiam. Edytowane 17 Lutego 2009 przez Mlodyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Dj_AnT wielkie dzięki za opis który zrobiłeś - jest super bez problemu można go zrozumieć... Jeszcze takie pytanie czy fsarchiver kompresuje jakoś backup który robi tj. *.fsa ? FSArchiver kompresuje domyślnie gzipem (stopień kompresji 6, level = 3 z tabelki). Możesz zmienić stopień kompresji za pomocą parametru -z X gdzie X to stopień kompresji 1-9. Pomocna będzie tabelka na dole strony http://www.fsarchiver.org/Compression Czy jeśli mam już zrobiony ten plik *.fsa i chciałbym przywrócić dane z niego to najpierw muszę sformatować partycję na którą będę przywracał (partycja ext3) ? Myślę, że format jest jak najbardziej zalecany aczkolwiek możesz potestować bez niego. Edytowane 17 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 dzięki za info o FSArchiver! dotychczas robiłem kopie przy pomocy partimage ale jak na razie nie obsługuje on ext4 i pozostawało mi cp -ax ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...