TomBombadil Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Chcąc podkręcić swojego Core'a 2 model e5300 z 2.6Ghz do 3Ghz na płycie gł. ga ep 35 ds3l gygabyta zwiększałem traktowanie rdzieni bardzo ostrożnie ażeby przypadkiem się mi bidule nie przegrzały. Najpierw podbiłem do 2.8, kolejno do 2.9. Przy upragnionych 3Ghz komputer się nie uruchomił. Działał po zmniejszeniu do 2.95 by rozkraczyć się w testach ORTCHOSA. Temperatura sprawdzana na SpeedFanie wynosi mniej więcej stany poniżej 60 stopni nigdy ich nie przekraczając. Jest to więc wina zasilacza? Modecona 500W? Dziękuję za wszelkie sugestie jak rozwiązać problem. Edytowane 22 Lutego 2009 przez TomBombadil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Kontroluj dzielnik/timingi/MHz pamięci. Czytaj poradniki. Co to za modecom? dokładnie model jaki? Edytowane 22 Lutego 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Zmieniłem mnożnik z 13.5 o jeden mniej oraz dzielnik z AUTO NA 3 w "System Memory Multiplier". Przeczytałem że w takich ustawieniach będzie ok i rzeczywiście. System działa jak dotąd podkręcony do 3.15Ghz. Mam jednak dziwne wrażenie że nie przekłada się to większą wydajnością komputera. Jak zrobić by było lepiej? Możliwe że jest ok a ja idę w zaparte że nie. Jeśli o zasilacz chodzi jest to niestety FEEL III.. Kombinować z napięciami? Edytowane 23 Lutego 2009 przez TomBombadil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Czy ten feel da radę to zależy od tego jaką kartę graficzną musi zasilić. Daj zrzuty z programu cpu-z z zakładki cpu i memory. Spróbuj dać mnożnik 13,5 i sprawdź stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Karta graficzna to Gainward hd4850 wersja Golden Sample(fabrycznie podkręcona). Na mnożnikach 13.5 system się wykraczał. Czy dobrze postąpiłem zmieniając dzielnik? Oraz czy w razie awarii np.procesora z winy o/c mogę liczyć na wymianę z profitu posiadania gwarancji? cpu memory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Jeśli sprzęt został podkręcony to niestety gwarancja nie jest już ważna. Nie wiem czy uda im się odkryć, jeśli jakimś cudem przed zepsuciem wrzucisz standardowe taktowanie, napięcia itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Wyłącz C1E i EIST. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) Jak mam to zrobić? Rozumiem że w biosie, jednak jakich opcji mam użyć? Przeszukałem całego Biosa i nie znalazłam ani C1E ani EISTA. Jak mam wyłączyć te opcje? Moja płyta gł. Ga Ep35 Ds3l. Odszukaem opcje C1E, po wyłączeniu jej zegary pracują normalnie(Multiplier nie przestawia się z 12x na 6x, szybkość rdzeni wynosi ok 3000Mhz miast 1500). Czy możliwe że nie mam opcji EIST? Sprawdziłem w instrukcji gdzie powinna być, a gdzie u mnie jej nie ma. Jeszcze jedno. Mimo że zegary pracują szybciej nie przekłada się to na wyższą wydajność. Robiłem testy w CPU Right Mark. FPS wynoszą tyle samo z włączonym C1E jak i bez niego. Edytowane 26 Lutego 2009 przez TomBombadil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 CPU frequency wynosi w Biosie 3.3Ghz, w właściwościach systemu procesor ma już 3.46Ghz. Czemu te wartości choć tyczące się jednego różnią się od siebie? Dlaczego w CPU-Z zegar pracuje z szybkością 3192Mhz? Nie znam też nadal przyczyny niskiej wydajności(22 Fps w CPURightmarku przy rozdzielczości 1280/1024)procesora mimo wartości pracy zegarów. Pomocy;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...