KitKat Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Witam, Mam problem. Wczoraj raz tuż przed POST Screenem, w momencie kiedy pojawia się logo, komputer się zawiesił. Procesor jest podkręcony do prawie 3,8 GHz(Core 2 Quad Q9550). Do tego... Wczoraj nie skwierczał mi mój Antec EarthWatts 650W tak głośno jak dzisiaj. Ogółem jest to słyszalne bez problemu. Dziś z 5 razy musiałem go resetować, żeby załapać. Jaki może być problem? Dźwięk przypomina taki, jaki możecie usłyszeć przechodząc obok dużego transformatora. ;) Oczywiście nie tak głośno. Komputer ma ok. 2 tygodni niecałych. Edytowane 24 Lutego 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 u mnie jak zasilacz (tagan 430W) zaczal wydawac podobny dzwiek to skonczylo sie wybuchem kondensatora az korki w domu wywalilo :) na szczescie nic nie ucierpialo oprocz zasilki, sprobuj poprzepinac kable bo moze ktoras linia jest przeciazona, rozkrec zasilacz albo oddawaj na gware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Sprawdź czy przewód zasiljący dobrze siedzi/kontaktuje w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) No właśnie. Mówimy tu o Taganach, które są znane z tego skwierczenia. Czy u Ciebie skwierczał cały czas, czy tylko przez pierwsze kilka minut? Wysłałeś zasiłkę na gwarancję? Jeśli cokolwiek mi wysadzi zasilacz prócz płyty głównej to gwarancja zostanie przyjęta? Przewód zasilający dociskałem. Obniżyłem taktowanie procka i wczytałem inne napięcia w BIOSie i zobaczę czy nadal się to dzieje, ale to raczej już jutro, ponieważ dziś cztery godziny procek był grzany przez Prime95(Nie było błędów) i teraz ciężko by było schłodzić do temp. pokojowej sprzęt. Myślicie, że to mogła być kwestia ustawienia wszystkiego w BIOSie? EDIT: Na ten moment skwierków nie ma. One występują przez 10-15 minut po włączeniu chłodnego komputera np. na początku dnia. Tak jak napisałem. Jutro sprawdzę jak się całość ma. Edytowane 24 Lutego 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 moj tylko pod obciazeniem wydawal ten dzwiek, w roznym czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) A u mnie właśnie tylko na początku, po kilkunastu minutach jest już niesłyszalny. EDIT: Panowie z montowni z Esc.pl przykręcili zasilacz odwrotnie. W mojej obudowie Antec 900, miejsce na obudowę jest na dole. Bez zastanowienia zasilacz(Antec EarthWatts 650W) został przykręcony odwrotnie, przez co wentylator wydmuchiwał powietrze w dolną część obudowy, do której przylegał(Czyt. dmuchał sam sobie). Odwróciłem PSU. Odczekałem 15-20 minut, żeby sobie ochłonął. Wszystko chodzi, ale zobaczę czy hałasu nie ma po totalnym ochłodzeniu. Dowiem się tego po 18, czy 19, bo wyjeżdżam zaraz. Mam pytanie... Czy taki błąd z ich strony mógł uszkodzić cokolwiek? To mogło być przyczyną tego bardzo szybkiego tykania, buczenia, skwierku, czy jak to sobie można nazwać? Zastanawiam się, czy to wentylator nie hałasował tak. Bo działa na niskich obrotach i po prostu to może w ten sposób jest słyszalny? Edytowane 25 Lutego 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Wentylator 120mm w zasilaczu zawsze wciąga powietrze. U mnie bq! w Antecu 300 ma z 1 cm luzu pomiędzy wentylem a blachą obudowy i żyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Ale u mnie grill z wentylatorem jest u dołu zasilacza, czyli kładąc go na dole i nie obracając o 180 stopni, to wentyl nie ma prawa wciągać, bo przecież obudowa zasiłki leży na budzie komputera, a nie wisi w powietrzu. Dopiero po obróceniu ciągnie powietrze(Ma taką możliwość, bo wtedy to nie wiem co sobie mógł ciągnąć). :lol: U mnie ten hałas jest teraz, jednak cały czas. Myślę, że może to wentylator, ale zamiast szumu, by było takie wyróżniające się buczenie? Jeśli cokolwiek by się uszkodziło oprócz zasilacza, to czy gwarancja zostałaby rozpatrzona(Najbardziej narażone to mobo jest)? // EDIT: Przyzwyczaiłem się jakoś do tego, myślę, że jednak to jest natura tego zasilacza. Nie wiem, może któryś inny posiadacz tej zasiłki się wypowie. Dla pewności podam Wam napięcia jakie idą po ATXach: ATX +3,3 V: 3,26 V, ATX +5,0 V: 5,14 V, ATX +12 V: 11,96 V. Może to się przyda: 5V Standby: 4,95 V <------- od czego to jest? Edytowane 1 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...