hyper_2002 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Witam ! Mam takie pytanie jak zrobić takie rzeczy: 1. Wyświetl pomoc do polecenia ls i korzystając z niego wyświetl WSZYSTKIE pliki z katalogu /bin wraz z ich tzw. i-nodami. 2. Dodatkowo wyświetl wszystkie pliki w formacie długim, tzn. z datą, wielkością i powinny być posortowane względem wielkości od najmniejszych do największych. domyślam się że pomoc do ls to [tex]ls --help[/tex] ale o co chodzi z tymi nodami ?? Dzięki za pomoc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) I-node inaczej i-węzeł I-w%C4%99ze%C5%82 Co do polecenia ls to: ls -airlh --sort=size /bin a - wyświetla pliki ukryte i - wyświetla i-nody r - odwrotne sortowanie l - wyświetl datę, rozmiar i nie tylko h - human readable (mówi wszystko ;)) - opcjonalnie --sort=size - wiadomo Edytowane 24 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Wielkie dzięki... mam jeszcze dwa pytania: mam takie polecenia: 1. Skopiuj plik /etc/passwd do katalogu domowego i nadaj mu nazwę OtoNaszeHasla.txt. 2. Do pliku OtoNaszeHasla.txt utwórz łącznik symboliczny (odpowiednik skrótu z Windows), nazwij go PASS i umieść go również w katalogu domowym. Jak poznać, że jakiś plik jest łącznikiem? 3. Wykorzystując polecenia more, less i cat wyświetl zawartość tego pliku, a w szczególności hasło użytkownika root. Zrób to wykorzystując łącznik PASS. Plik skopiowałem do kat. domowego (~) , zmieniłem nazwę, niestety przy próbie utworzenia łącznika SYMBOLICZNEGO ln -s OtoNaszeHasla.txt PASS , zwraca mi Permission Denied , przy utworzeniu linku "sztywnego, bez parametru -s" link się tworzy... Jaka jest tego przyczyna ? Drugie pytanie , jak otworzyć ten plik żeby spełnić to zadanie "wyświetl zawartość pliku, a w szczególności hasło użytkownika root" , jakiś parametr mam dopisać do poleceni np. cat PASS ?? Edytowane 24 Lutego 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Plik skopiowałem do kat. domowego (~) , zmieniłem nazwę, niestety przy próbie utworzenia łącznika SYMBOLICZNEGO ln -s OtoNaszeHasla.txt PASS , zwraca mi Permission Denied , przy utworzeniu linku "sztywnego, bez parametru -s" link się tworzy... Jaka jest tego przyczyna ?Jedne co mi przychodzi na myśl to, że kopiowałeś jako root, a tworzyłeś dowiązanie jako zwykły user ale coś mi tu do końca nie gra... A.d. 3 cat PASS, more PASS, less PASS, cat PASS | more, cat PASS | less. Co do filtrowania roota to cat PASS | grep root lub prościej grep root PASS. A.d. 2 Jak poznać? No cóż, jak dasz ls to porównaj kolory katalogów, nazwy plików i dowiązań - będą inne. Poza tym rozmiar samych dowiązań jest mały - kilka, klikanaście bajtów. EDIT: A.d. 2 ls -l Przy uprawnieniach litera l na początku oznacza dowiązanie. Edytowane 24 Lutego 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...