Skocz do zawartości
hyper_2002

Terminal - Polecenie Ls ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam takie pytanie jak zrobić takie rzeczy:

1. Wyświetl pomoc do polecenia ls i korzystając z niego wyświetl WSZYSTKIE pliki z katalogu /bin wraz z ich tzw. i-nodami.

2. Dodatkowo wyświetl wszystkie pliki w formacie długim, tzn. z datą, wielkością i powinny być posortowane względem wielkości od najmniejszych do największych.

domyślam się że pomoc do ls to [tex]ls --help[/tex] ale o co chodzi z tymi nodami ?? Dzięki za pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I-node inaczej i-węzeł I-w%C4%99ze%C5%82

Co do polecenia ls to:

ls -airlh --sort=size /bin

a - wyświetla pliki ukryte

i - wyświetla i-nody

r - odwrotne sortowanie

l - wyświetl datę, rozmiar i nie tylko

h - human readable (mówi wszystko ;)) - opcjonalnie

--sort=size - wiadomo

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki... mam jeszcze dwa pytania:

mam takie polecenia:

1. Skopiuj plik /etc/passwd do katalogu domowego i nadaj mu nazwę OtoNaszeHasla.txt.

2. Do pliku OtoNaszeHasla.txt utwórz łącznik symboliczny (odpowiednik skrótu z Windows), nazwij go PASS i umieść go również w katalogu domowym. Jak poznać, że jakiś plik jest łącznikiem?

3. Wykorzystując polecenia more, less i cat wyświetl zawartość tego pliku, a w szczególności hasło użytkownika root. Zrób to wykorzystując łącznik PASS.

Plik skopiowałem do kat. domowego (~) , zmieniłem nazwę, niestety przy próbie utworzenia łącznika SYMBOLICZNEGO

ln -s OtoNaszeHasla.txt PASS
, zwraca mi Permission Denied , przy utworzeniu linku "sztywnego, bez parametru -s" link się tworzy... Jaka jest tego przyczyna ?

Drugie pytanie , jak otworzyć ten plik żeby spełnić to zadanie "wyświetl zawartość pliku, a w szczególności hasło użytkownika root" , jakiś parametr mam dopisać do poleceni np.

cat PASS
?? Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plik skopiowałem do kat. domowego (~) , zmieniłem nazwę, niestety przy próbie utworzenia łącznika SYMBOLICZNEGO

ln -s OtoNaszeHasla.txt PASS
, zwraca mi Permission Denied , przy utworzeniu linku "sztywnego, bez parametru -s" link się tworzy... Jaka jest tego przyczyna ?
Jedne co mi przychodzi na myśl to, że kopiowałeś jako root, a tworzyłeś dowiązanie jako zwykły user ale coś mi tu do końca nie gra...

A.d. 3 cat PASS, more PASS, less PASS, cat PASS | more, cat PASS | less. Co do filtrowania roota to cat PASS | grep root lub prościej grep root PASS.

A.d. 2 Jak poznać? No cóż, jak dasz ls to porównaj kolory katalogów, nazwy plików i dowiązań - będą inne. Poza tym rozmiar samych dowiązań jest mały - kilka, klikanaście bajtów.

EDIT:

A.d. 2

ls -l

Przy uprawnieniach litera l na początku oznacza dowiązanie.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi