Gość Gumis1983 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) co sadzicie o moim chlodzeniu czy cos dodac ujac itp. procesor pasta ARCTIC COOLING MX-2 + zestaw radiator pentagram KARAKORUM z wentylatorem Modding Scythe Kama PWM Fan 120 mm skierowany do tyłu obudowy z tylu pod zasilaczem wentylator wyzucajacy cieple powitrze ARCTIC COOLING ARCITC FAN 8 PWM z przodu pod hdd ARCTIC COOLING AF8025 PWM zasysajacy powietrze z boku wentylato 12na 12 pentagramu zasysajacy powietrze przykrecony na 1240 RPM temp : normalna praca tzn. przegladanie netu oraz czytanie-pisanie poczty itp. 38-42 w stresie nie przekracza 60 procesor e5200 plyta asus p5b CZY TEMP... SA ODPOWIEDNIE Edytowane 15 Marca 2009 przez gumis1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalamitka Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 co sadzicie o moim chlodzeniu czy cos dodac ujac itp. procesor pasta ARCTIC COOLING MX-2 + zestaw radiator pentagram KARAKORUM z wentylatorem Modding Scythe Kama PWM Fan 120 mm skierowany do tyłu obudowy z tylu pod zasilaczem wentylator wyzucajacy cieple powitrze ARCTIC COOLING ARCITC FAN 8 PWM z przodu pod hdd ARCTIC COOLING AF8025 PWM zasysajacy powietrze z boku wentylato 12na 12 pentagramu zasysajacy powietrze przykrecony na 1240 RPM Skoro wszytko działa i spełnia Twoje oczekiwania, to po co coś zmieniać. Nie napisałeś nic konkretnego poza konfingiem, czy interesuje Cię cisza, czy też wydajność? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 zastanawiam sie nad ustawieniem wentylatorów tak aby byla jak najwieksza wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalamitka Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 nic lepszego już raczej nie uzyskasz. Kierunek przepływu powietrza prawidłowy, najprawdopodobniej nic już więcej nie uzyskasz, a możesz jedynie zaszkodzić. Jeśli nie zależy Ci na ciszy to kup jakieś wentylatory charakteryzujące się wysokim przepływem powietrza, ale wg mnie nie ma to sensu, skoro wszystko śmiga. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) a jak bym dodal wentylator na gorze tak aby wciagal powietrze do srodka czy lepiej sobie darowac mam zamiara aby to wygladalo jak na ponizszym obrazku Edytowane 8 Marca 2009 przez gumis1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Na górze lepiej umieszczać wentylatory wypychające powietrze z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 nie moge nagorze umiescic wentylatora wyciagajacego powietrze na zdrowy rozum przeciez w tedy bede zabieral je wentylatorowi od cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Naginasz prawa fizyki? Brawo. Gorące powietrze idzie ku górze, jak sam powinieneś wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 nie moge nagorze umiescic wentylatora wyciagajacego powietrze na zdrowy rozum przeciez w tedy bede zabieral je wentylatorowi od cpu Na zdrowy rozum to wentylatory wdmuciach!ące chłodniejsze powietrze z zewnątrz umieszcza się z przodu, na spodzie i z boku obudowy, a ogrzane powietrze wywiewane jest górą i tyłem pudła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 przepraszam moj blad chodzilo mi o to ze wentylator na Cpu wyzuca powietrze ku tylowi i zastanawia mnie czy ten wentylator na gorze nie bedzie przeszkadzal wentylatorowi Cpu (przepraszam za ortografie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 chodzilo mi o to ze wentylator na Cpu wyzuca powietrze ku tylowi i zastanawia mnie czy ten wentylator na gorze nie bedzie przeszkadzal wentylatorowi Cpu Raczej z tym nie powinno być kłopotu. Ja miałem kiedyś problem z wentylatorem w PSU po zamontowaniu Karakorum, wkręcał się na strasznie duże obroty po zmianie obudowy wszystko wróciło do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tchesiek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 A ja mam problem z lapkiem. Ostatnio mi się strasznie grzeje. do ok 80stopni. Przy 97mi się wyłączał ostatnio. Jakieś sugestie? Czy można W Compaq wymieniać wentylator na jakiś bardziej wydajny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Wystarczy czasem przeczyścić radiator, wymiana na coś bardziej wydajnego raczej niemożliwa. Ale nie bierz się za rozbieranie ustrojstwa jeśli nie masz o tym jakiegoś pojęcia, bo ktoś kto będzie po Tobie poprawiał nie będzie zadowolony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 A odnosnie temp. sa poprawne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Jak procek nie kręcony, to źle założyłeś chłodzenie albo dałeś za dużo pasty. kippis ma lepsze temperatury na bardziej rozgrzanym procesorze! @tchesiek kup sobie powietrze w szpreju i przedmuchaj ;) Edytowane 15 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 pasty zeczywiscie bylo sporo usunolem troszke radiator jest czysty niedawno byl instalowany tego radiatora nie da sie zle zalozyc bynajmniej mi sie tak wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llamar Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) korzystając z tematu podepnę się... powiem tak nie wiem może miałem zbyt wybujałą fantazję albo coś zjeb...em. Zestaw jak w sugnaturce procek na 3,5 (305x11,5) przy v 1.36. Na zwykłym boxowym chłodzeniu miałem odpowiednio 38 - 40 w idle a w stresie do 70 stopni na rdzeniach. Dosłownie przed chwilką zamontowałem fryzjera jak na zdjęciu i ... (tutaj werble) dramat na całej linii!!! w idle jest dosłownie to samo jeśli nie gorzej :( a w stresie temp nie przekraczają więcej jak 56 stopni. Za pierwszym razem nie uwierzyłem i ściągnąłem go wyczyściłem z pasty nałożyłem nową (troche gorszą bo as ceramique ) i ponowienie zamontowałem, efekt - dalej to samo!!! nie wiem co zrobiłem źle ? z pastą delikatnie, kaloryfer starałem się równomiernie docisnąć, nie wiem nie mam pojęcia - na pomoc bo idę do wanny ciepłą wodę puszczać nie po to dałem 120 zł żeby różnica była tak niewielka. Poradźcie coś... na fotach buda z obiegiem... wszytkie wentyle podpięte są pod CPU z regulacją PWM (działa bez zarzutu w idle wentyle śmigają po 400rpm a od procka 650 - 700). Trochę się bajzel z przewodami zrobił ale to z tych nerwów :( Edytowane 17 Marca 2009 przez llamar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 napięcie 1.36V na E5200... z tego co mi się obiło o uszy to o wiele zadużo... poczytaj temat o E5200 dla pewności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llamar Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 wiem że to jest ciut więcej niż fabryka dała :) ale poniżej tego jest trochę kiepsko ze stabilnością ... a wracając do brzego co tymi temperaturami ? kwestia wygrzania pasty czy co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) a jak z dociskiem chłodziwa do proca... jest ok? nie zadużo pasty dałeś?? Edytowane 17 Marca 2009 przez Killer85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 mialem identycznie w idle spadek tem byl nieznaczny zato w stresie spora roznica ja w odroznieniu do Ciebie mam pentagram karako.... oba te zestawy mialy podobne wyniki w testach wydaje mi sie ze ta temp jest normalna dla tego prcka u mnie bez krecenia temp. w idle to 38 -42 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llamar Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 docisk jest na maksa, pasta rozsmarowana na podstawie radiatora i naniosłem tak z 0,5 d 1,0 mm pasty na proca, zebrałem nadmiar kartą magnetyczną i jest si... pomęczyłem go orthosem trochę i jest troszkę lepiej w idle wentyle lecą 250-350 rpm i jest 37 stopni w stresie przy 950 - 1000 rpm dochodzi do 51 . Nie wiem może to kwestia polerki podstawy radiatora i lepszej pasty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 51 stopni to jest dużo dla tego procesora, a czym dokładnie mierzysz?? jak z rdzeni bezpośrednio (Core Temp, Real temp...) to nie jest to zły wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 zdiolem paste z radiatora zostawilem tylko na procesorze i tak temp.. sie nie zmienila nadal 38-42 u mnie obudowa stoi na parapecie obok okna gdyz nie mam mozliwosci postawinia jej na podlodze ( mam biurko pod oknem a pod parapetem kaloryfer) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llamar Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 51 stopni to jest dużo dla tego procesora, a czym dokładnie mierzysz?? jak z rdzeni bezpośrednio (Core Temp, Real temp...) to nie jest to zły wynik. Temperaturę monitoruje przy użyciu core temp i speed fana ten ostatni pokazuje ciut wyższe temperatury niż core temp - nie wiem dlaczego. Dzisiaj wychodząc do pracy zostawiłem orthosa włączonego i 8 h bez błędów temp max 47 stopni ale zostawiłem obydwa okna otwarte ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 To nie jest źle, nawet powiedział bym, że jest dobrze;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llamar Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 tylko ze to było przy otwartych oknach :) jutro spodziewam się kuriera z pastą diamentową , papier wodny i pasta polerska już czeka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 [a moze mi ktos wytlumaczyc czemu ja mam takie temp... robilem cuda nie widy i nic nadal temp oscyluja miedzy 38- 42a wstresie okolo 50 dodam ze proc nie jest krecony pracuje na fabrycznych ustawieniaach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Albo czujnik/program źle czyta temperatury, albo masz zły styk procesor-podstawa radiatora, albo masz taki a nie inny procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 a jak sprawdzic styk procesor radiator jaki powinien byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...