Skocz do zawartości
Gość Gumis1983

Co Myslicie O Chlodzniu I Temp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gumis1983

co sadzicie o moim chlodzeniu czy cos dodac ujac itp.

procesor pasta ARCTIC COOLING MX-2 + zestaw radiator pentagram KARAKORUM z wentylatorem Modding Scythe Kama PWM Fan 120 mm skierowany do tyłu obudowy

z tylu pod zasilaczem wentylator wyzucajacy cieple powitrze ARCTIC COOLING ARCITC FAN 8 PWM z przodu pod hdd ARCTIC COOLING AF8025 PWM zasysajacy powietrze

z boku wentylato 12na 12 pentagramu zasysajacy powietrze przykrecony na 1240 RPM

temp :

normalna praca tzn. przegladanie netu oraz czytanie-pisanie poczty itp. 38-42

w stresie nie przekracza 60

procesor e5200

plyta asus p5b

CZY TEMP... SA ODPOWIEDNIE

Edytowane przez gumis1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sadzicie o moim chlodzeniu czy cos dodac ujac itp.

procesor pasta ARCTIC COOLING MX-2 + zestaw radiator pentagram KARAKORUM z wentylatorem Modding Scythe Kama PWM Fan 120 mm skierowany do tyłu obudowy

z tylu pod zasilaczem wentylator wyzucajacy cieple powitrze ARCTIC COOLING ARCITC FAN 8 PWM z przodu pod hdd ARCTIC COOLING AF8025 PWM zasysajacy powietrze

z boku wentylato 12na 12 pentagramu zasysajacy powietrze przykrecony na 1240 RPM

Skoro wszytko działa i spełnia Twoje oczekiwania, to po co coś zmieniać. Nie napisałeś nic konkretnego poza konfingiem, czy interesuje Cię cisza, czy też wydajność?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic lepszego już raczej nie uzyskasz. Kierunek przepływu powietrza prawidłowy, najprawdopodobniej nic już więcej nie uzyskasz, a możesz jedynie zaszkodzić. Jeśli nie zależy Ci na ciszy to kup jakieś wentylatory charakteryzujące się wysokim przepływem powietrza, ale wg mnie nie ma to sensu, skoro wszystko śmiga.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

a jak bym dodal wentylator na gorze tak aby wciagal powietrze do srodka czy lepiej sobie darowac mam zamiara aby to wygladalo jak na ponizszym obrazku

post-168346-1236555865_thumb.jpg

post-168346-1236556315_thumb.jpg

Edytowane przez gumis1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

nie moge nagorze umiescic wentylatora wyciagajacego powietrze na zdrowy rozum przeciez w tedy bede zabieral je wentylatorowi od cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie moge nagorze umiescic wentylatora wyciagajacego powietrze na zdrowy rozum przeciez w tedy bede zabieral je wentylatorowi od cpu

Na zdrowy rozum to wentylatory wdmuciach!ące chłodniejsze powietrze z zewnątrz umieszcza się z przodu, na spodzie i z boku obudowy, a ogrzane powietrze wywiewane jest górą i tyłem pudła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

przepraszam moj blad

chodzilo mi o to ze wentylator na Cpu wyzuca powietrze ku tylowi i zastanawia mnie czy ten wentylator na gorze nie bedzie przeszkadzal wentylatorowi Cpu (przepraszam za ortografie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o to ze wentylator na Cpu wyzuca powietrze ku tylowi i zastanawia mnie czy ten wentylator na gorze nie bedzie przeszkadzal wentylatorowi Cpu

Raczej z tym nie powinno być kłopotu. Ja miałem kiedyś problem z wentylatorem w PSU po zamontowaniu Karakorum, wkręcał się na strasznie duże obroty po zmianie obudowy wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy czasem przeczyścić radiator, wymiana na coś bardziej wydajnego raczej niemożliwa. Ale nie bierz się za rozbieranie ustrojstwa jeśli nie masz o tym jakiegoś pojęcia, bo ktoś kto będzie po Tobie poprawiał nie będzie zadowolony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak procek nie kręcony, to źle założyłeś chłodzenie albo dałeś za dużo pasty.

kippis ma lepsze temperatury na bardziej rozgrzanym procesorze!

@tchesiek

kup sobie powietrze w szpreju i przedmuchaj ;)

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

pasty zeczywiscie bylo sporo usunolem troszke radiator jest czysty niedawno byl instalowany tego radiatora nie da sie zle zalozyc bynajmniej mi sie tak wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzystając z tematu podepnę się... powiem tak nie wiem może miałem zbyt wybujałą fantazję albo coś zjeb...em.

Zestaw jak w sugnaturce procek na 3,5 (305x11,5) przy v 1.36. Na zwykłym boxowym chłodzeniu miałem odpowiednio 38 - 40 w idle a w stresie do 70 stopni na rdzeniach. Dosłownie przed chwilką zamontowałem fryzjera jak na zdjęciu i ... (tutaj werble) dramat na całej linii!!! w idle jest dosłownie to samo jeśli nie gorzej :( a w stresie temp nie przekraczają więcej jak 56 stopni. Za pierwszym razem nie uwierzyłem i ściągnąłem go wyczyściłem z pasty nałożyłem nową (troche gorszą bo as ceramique ) i ponowienie zamontowałem, efekt - dalej to samo!!! nie wiem co zrobiłem źle ? z pastą delikatnie, kaloryfer starałem się równomiernie docisnąć, nie wiem nie mam pojęcia - na pomoc bo idę do wanny ciepłą wodę puszczać nie po to dałem 120 zł żeby różnica była tak niewielka. Poradźcie coś... na fotach buda z obiegiem... wszytkie wentyle podpięte są pod CPU z regulacją PWM (działa bez zarzutu w idle wentyle śmigają po 400rpm a od procka 650 - 700). Trochę się bajzel z przewodami zrobił ale to z tych nerwów :(

Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez llamar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

mialem identycznie w idle spadek tem byl nieznaczny zato w stresie spora roznica ja w odroznieniu do Ciebie mam pentagram karako.... oba te zestawy mialy podobne wyniki w testach wydaje mi sie ze ta temp jest normalna dla tego prcka u mnie bez krecenia temp. w idle to 38 -42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

docisk jest na maksa, pasta rozsmarowana na podstawie radiatora i naniosłem tak z 0,5 d 1,0 mm pasty na proca, zebrałem nadmiar kartą magnetyczną i jest si... pomęczyłem go orthosem trochę i jest troszkę lepiej w idle wentyle lecą 250-350 rpm i jest 37 stopni w stresie przy 950 - 1000 rpm dochodzi do 51 . Nie wiem może to kwestia polerki podstawy radiatora i lepszej pasty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

zdiolem paste z radiatora zostawilem tylko na procesorze i tak temp.. sie nie zmienila nadal 38-42

u mnie obudowa stoi na parapecie obok okna gdyz nie mam mozliwosci postawinia jej na podlodze ( mam biurko pod oknem a pod parapetem kaloryfer)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 stopni to jest dużo dla tego procesora, a czym dokładnie mierzysz?? jak z rdzeni bezpośrednio (Core Temp, Real temp...) to nie jest to zły wynik.

Temperaturę monitoruje przy użyciu core temp i speed fana ten ostatni pokazuje ciut wyższe temperatury niż core temp - nie wiem dlaczego. Dzisiaj wychodząc do pracy zostawiłem orthosa włączonego i 8 h bez błędów temp max 47 stopni ale zostawiłem obydwa okna otwarte ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

[a moze mi ktos wytlumaczyc czemu ja mam takie temp... robilem cuda nie widy i nic nadal temp oscyluja miedzy 38- 42a wstresie okolo 50 dodam ze proc nie jest krecony pracuje na fabrycznych ustawieniaach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi