Skocz do zawartości
Michal86444897

Brak Pliku Ntldr Oraz Nie Moge Zainstalować Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Włączam komputer mojej mamy a tu "brak pliku NTLDR, naciśnij alt+del... by zresetować".

No nic, chciałem zainstalować Windowsa od nowa, wrzucam płytkę uruchamia się ładnie, "naciśnij dowolny klawisz..." i "sprawdza konfigurację sprzętową..." a później już nic się nie dzieje.

Za kolejnym razem nie nacisnąłem dowolnego klawisza i zaraz pod "naciśnij dowolny klawisz..." pojawiło się "brak pliku..." i jeszcze jakieś kolorowe kwadraciki.

Jak to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj slovaak .

Na początek mogłeś podać co masz w tym kompie , ja wiem co tam siedzi ale reszta tego nie wiem ; bez tego ci nie wiele czasami pomogą .

A wracając do rzeczy - dysk widoczny jest w ogóle w biosie ? .

Jak wygląda jego obecna kultura pracy - pracuje normalnie czy bardzo głośno , rzęzi , słychać jak się zatrzymuje mechanika dysku itp. ?

Napęd Cd/DVD sprawny , płytka z OS-em nie w dobrym stanie ?

Bo na razie tutaj bym szukał przyczyn problemu , potem bym sprawdził pamięci ( memtest / goldmemory ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest widoczny i pracuje normalnie.

Napęd... sam nie wiem, ale wydaje mi się że skoro początkowo odczytuje płytę a płyta jest dobra to wszystko tutaj w porządku jest. Z resztą, zaraz podepnę inny napęd i zobaczymy.

Edytowane przez Michal86444897

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny problem, Posypały mi się partycje. Za cholerę nie dało się postawić systemu. Jak masz jakiegoś dobrego znajomego to weź dysk, przegraj ważne pliki i zrób partycje od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem ostatnio błąd z NTLDR ale poradziłem sobie kopiując przez konsolę naprawy systemu te brakujące pliki :)

+ 1.

Raz podziałało nawet wrzucenie bootowalnej płytki systemowej, wypakowaniu plików potrzebnych do instalacji systemu i uruchomienie go od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi