miron_p Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Wszędzie, gdzie spotykałem się z opisem utworzenia na dwóch dyskach fizycznych dysków logicznych RAID 0 i RAID 1, wspominany był Intel Matrix i jego mostki od ICH6R w górę. Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji o podobnej funkcjonalności u innych producentów. Jednak czytając opis konfiguracji RAID na ASRock A780GXE128M można wywnioskować że AMD SB700 ma taką możliwość. Chodzi o punkt 1.4 Create Disk Array. Jest tam opisane podzielenie dwóch dyskach fizycznych na dwa dyski logiczne RAID. Można wybrać typ RAID dla każdego dysku logicznego. Co prawda nie jest opisane w prost, że można stworzyć Raid 0 i 1, ale nie jest też wspomniane żadne ograniczenie wyboru typu RAID. Wydaję się, że to jest analogiczna funkcjonalność do Intela, jednak nie jestem na 100% pewien. Wie ktoś coś więcej na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Nie znam głębiej tematu, jednak zalatuje mi tutaj jakimiś softwaer'owymi rozwiązaniami. Nie sądzę aby miało to jakieś rozsądne wytłumaczenie praktyczne. Podaj proszę co chcesz w ten sposób osiągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron_p Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 O ile mi wiadomo wszystkie RAID-y na płytach głównych są rozwiązaniami częściowo software'owymi. Działają głównie dzięki BIOS-owi i sterownikowi systemowemu a część sprzętowa jest mocno ograniczona. Chodzi mi o to, żeby na przykład na dwóch dyskach 500GB utworzyć na pierwszych 250GB RAID0 o pojemności 500GB a na pozostałym miejscu RAID1 250GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Pod windą tylko intel oferuje takie rozwiązanie (afain). Pod linuxem nie ma żadnych ograniczeń pod tym względem - ja np. mam 2x raid0, 1x raid1, i 4 partycje "luzem" (z czego jedna na windę, bo niestety Fallout3 nie chce chodzić pod wine :D ) A co do windy: sam system oferuje podobne rozwiązanie - o ile masz pro - można coś takiego zrobić na dyskach dynamicznych. Wydajnością to nie powala, ale jest trochę szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaviken Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Pod windą tylko intel oferuje takie rozwiązanie (afain). Pod linuxem nie ma żadnych ograniczeń pod tym względem - ja np. mam 2x raid0, 1x raid1, i 4 partycje "luzem" (z czego jedna na windę, bo niestety Fallout3 nie chce chodzić pod wine :D ) A co do windy: sam system oferuje podobne rozwiązanie - o ile masz pro - można coś takiego zrobić na dyskach dynamicznych. Wydajnością to nie powala, ale jest trochę szybciej. Spadłeś mi z nieba ;) Wczoraj przyszły do mnie dwa dyski WD 640 GB i chcę na nich zrobić taki manewr jak opisujesz powyżej. 100 GB na RAID 0 na system aby to szybciej chodziło. Reszta dysku w RAID 1 na dane. Znasz może odpowiedź na pytanie co się stanie z danymi jak zdechnie jeden z dysków? Czy będzie tak jak to jest z RAID w zadanych typach, czyli dane z RAID 0 pójdą do kosza a dane z RAID 1 będą do odzyskania? Poza tym jak później taką macierz odbudować? Kontroler wbudowany w AMD SB750 poradzi sobie z odbudową macierzy po wymianie padniętego dysku? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 W przypadku Raid0 dane oczywiście ulegną uszkodzeniu, ale w 99% przypadków można je odzyskać - tyle że to kosztuje -> lepiej nie trzymać tam plików o znaczeniu strategicznym. Nie powiedziałeś jeszcze jak chcesz to zrobić. Z odbudową Raid1 zazwyczaj nie ma większych problemów, ale odbywa się to różnie w zależności od zastosowanego rozwiązania - sam kontroler nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ nie jest to kontroler raid - wszystko zależy od softu emulującego ten tryb pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaviken Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 W przypadku Raid0 dane oczywiście ulegną uszkodzeniu, ale w 99% przypadków można je odzyskać - tyle że to kosztuje -> lepiej nie trzymać tam plików o znaczeniu strategicznym. Nie powiedziałeś jeszcze jak chcesz to zrobić. Z odbudową Raid1 zazwyczaj nie ma większych problemów, ale odbywa się to różnie w zależności od zastosowanego rozwiązania - sam kontroler nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ nie jest to kontroler raid - wszystko zależy od softu emulującego ten tryb pracy. Chcę to postawić na kontrolerze RAID wbudowanym w chipset AMD 790X - mowa chyba o mostku SB750. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...