Skocz do zawartości
Abbaddon

Chłodzenie Antec Three Hundred

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy takie chłodzenie będzie efektywne:

Dołączona grafika

Chciałbym w przyszłości zamienić tego anteca 120 mm na coś wydajniejszego do 25 db, głównie mi chodzi o wydajność ,żeby cfm był od 40 wzwyż najlepiej ok.50 ,cisza jest na drugim planie .Więc czy warto zamienić na przykład na

http://allegro.pl/item567367878_xilence_fa...rdzo_cichy.html ?

I czy warto jeszcze gdzieś wsadzić tego anteca 140 mm, co był przy obudowie?Oczywiście buda to Antec 300.

Edytowane przez Abbaddon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tyle....

Majac zalozonych 5 coolerkow z czego 4 to 12 cm a jeden 14 cm, bedziesz miec wystarczajace chlodzenie nawet mocno grzejacych sie podzespolow. Coolerki te wystarczy wlaczyc w tryb silent czyli okolo 7 volt.

Mam taka bude i wentylatorki chodza na minimum. Jest chlodno i cicho (jak na tak podziurawiona obudowe). Dodam, ze ten duzy 14 cm cooler jest wylaczony, bo nie widze potrzeby, zeby na razie musial sie krecic.

W lecie przy ponad 30 st C w pokoju moze go wlacze. Tego z boku w ogole nie mam.

Oczywiscie im lepsze/ wydajniejsze zalozysz wentylatorki tym lepiej, tylko po co skoro te co sa + jakies sredniej klasy w zupelnosci wystarczaja.

Ogolnie obudowa stworzona do mocnych zestawow potrzebujacych porzadnego chlodzenia.

Aha...ten fander jak juz tam ma byc to niech wdmuciach!e powietrze do obudowy. Reszta w jak najlepszym ustawieniu.

Edytowane przez Misquamaqus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja buda ma obecnie 4 wentyle - 2 defaultowe od anteca (na L), na Mugenie oraz na 4850. Temperatury są dobre, no i jest w miarę cicho.

IMHO nie warto pakować wentylatorów w każde możliwe miejsce, a tym bardziej na bok - zaburza on przepływ powietrza w całej budzie.

Weź Gentle Typhoony. Trochę zapłacisz, ale za podwójne łożysko kulkowe od Nideca się płaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przodu dwa wdmuciach!ące, z tyłu i na górze wyciągowy, jeśli z boku to też wyciągowy ale polecam w ogóle tę dziurę zatkać. U mnie swego czasu przy w/w wentylach @5V pracował dosyć mocny zestaw całkowicie pasywnie w tym E8400@4GHz na Karakorum. Antek 300 jest ciasny ale jego mała pojemność to ogromny plus dla dobrej wentylacji i tu sprawdza się wyśmienicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi