Skocz do zawartości
toms83

Podłączenie 2 Urządzeń Do 1 Dźwiękówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W tej chwili do k. dźwiękowej z podpisu ( stara padlinka ale działa dobrze i mi pasuje ) mam podłączone głośniki komputerowe. Zielonym wyjściem, analogowym - wiadomo. Chodzi o to, że chciałbym jeszcze podłączyć komputer do wieży. Kolumny wieży będę stały obok tv ( tv w planach ). Na obu ma być stereo. W danym momencie będą grały kolumny albo głośniki, nigdy razem w tym samym momencie. Jak to najlepiej podłączyć?

Czy jakimś zwykłym rozdzielaczem 1 jack -> 2 jack ( nie będzie strat na sygnale, czy dźwiękówka się nie spali od obciążenia? ). Czy może jakimś przełącznikiem z oddzielnym zasilaczem? Nie wiem co wybrać. Może coś poradzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co tak komplikować? :) Podłączasz wieże stereo do czarnego wejścia jack (jako tył) i w zaleznosci jakie urządzenie uzywasz to takie masz włączone :) w wieży prawdopodobnie bedzie sie wybierać sygnał poprzez jakiś guzik to w ogóle nie bedzie problemu.

W sterownikach ustawić quadro (4.0) i będziesz miał podwójne stereo (chyba, że bedziesz miał jakiś materiał dźwiękowy, który wykorzystuje więcej niż dwa kanały). W takim przypadku należałoby ustawić stereo i przestawiać przód z tyłem (niektóre sterowniki to umożliwiają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie w ten sposób dzisiaj kombinowałem. Tak jak napisałeś, przestawiłem na quadro w ustawieniach od dźwięku i był głos w kolumnach, ale było o wiele ciszej i nie było wszystkich dźwięków ( np. systemowych ). A ja w sumie chciałbym, żeby tu i tu było to samo. A co do sterów, to mam zainstalowane tylko od karty, żadnych "konsoli" do sterowania w ustawieniach nie mam. Polecacie może jakiś fajny progs?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co ma kupować jak moze sterownikami robic ;)

zainstaluj kX'y, na tym starym SB'ku bedziesz miał troche lepsza jakosc dzwieku i tam w sterownikach łatwo zamieniac przod z tyłem, a w ustawieniach zostawiasz stereo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co ma kupować jak moze sterownikami robic ;)

Obydwa rozwiazania sa dobre bo z jednej strony mozna kupic rozdzielacz i miec spokoj ze sterownikami ale z drugiej mozna w sterownikach i nie bawic sie w rozdzielacze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup zwykly rozdzielacz jack>2x jack i po klopocie... nic sie nie spali ani nie bedzie zadnych strat (chyba ze byla by jakiejs wyjatkowo kiepskiej jakosci - w co watpie)

Zapewniam cie ze beda straty, sam korzystam z takiego rozwiazania. Podlaczony mam wzmacniacz sluchawkowy i wzmacniacz do kolumn pod jedno wyjscie w dzwiekowce (zwyklay rozdzielacz). Moc sygnalu spada, nawet przy wylaczonym wzmaku do kolumn, sluchawki graja ciszej wzgledem tego kiedy tylko wzmak sluchawkowy jest podpiety do dzwiekowki (troche zamotalem ale sens jest).

Jak korzystasz z KXow to nie ma problemu, ustawisz sobie wszystko wedle uznania i rozdzielacz ci nie bedzie potrzebny. Natomiast nie wiem czy ustawianie kwadrofonii nie zepsuje dzwieku w grach (np cs source), wtedy to juz nie bedzie zwykle stereo x2.

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywalem przez pewnien okres (jak prawie w ogole nie gralem), a teraz nie uzywam bo sa z nimi czesto problemy w grach (nie mam sily sie uzerac z kazda gra z osobna). Sprobuj z rozdzielaczem, moze straty w przypadku dwoch par kolumn beda niewidoczne (jak to ma miejsce przy sluchawkach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede sie klocil ze strat nie ma bo moze i sa ale u siebie zadnych nie zauwazylem - podlaczone przez rozdzielacz 2 wzmacniacze (do kazdego po 2 kolumny) i graly chyba tak samo chociaz testow nie robilem tylko tak na ucho. Tak samo uzywajac rozdzielacza do telefonu i podlaczenie do niego 2 par sluchawek ktore razem graly tak samo jak kazde z osobna (ep-630 i jakies sennheiser)

Sluch mam dobry i przeszkadza mi kazda zamiana/znieksztalcenie itp wiec 'wina' nie lezy po stronie mojego ucha.

Moze poprostu zalezy to od sprzetu? Nie wiem - poprostu napisalem co o tym mysle i jak to u mnie wygladalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, odświeżam temat. Opcja ze sterami odpada, za dużo kłopotów i kombinacji, a ja lubię prostotę. :wink:

Mniej więcej kwestia rozdzielacza się sprawdza, ale... No właśnie, teraz pytanie, czy jest jakaś karta dźwiękowa, która umożliwiłaby mi podłączenie 2 wyjść audio? Pomijamy kwestię podłączenia dodatkowego urządzenia do "tylnych" głośników. 2 "zielone" wyjścia w karcie dźwiękowej, coś takiego by było potrzebne. Lub opcja nr 2, jakiś wzmak lub ampek nie drogi, żeby szło to jakoś rozdzielić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość wzmacniaczy które widziałem ma wyjścia A i B, które zwykle da się puścić jednocześnie. Ale zależy co to dla Ciebie jest "niedrogo". Można wybrać coś w okolicach 100-150zł, ale zaraz zaczną tu krzyczeć, że poniżej 500zł nie ma nic co potrafi grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Niedrogo" czyli im mniej, tym lepiej. :wink: A tak na serio, to nie chciałbym, żeby były straty na dźwięku, bo i tak mam średni system, więc jak do tego dojdzie strata, to już nic nie będzie słychać. :lol2:

Kupiłem rozdzielacz, taki prosty 1jack-2 jack i gra to jakoś, ale jest trochę ciszej i chyba jest więcej szumu. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi