Skocz do zawartości
AroMenda

Zawieszanie I Problemy Z Ponownym Uruchomieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i od razu do sedna sprawy.

1.Mianowicie posiadam kompa C2D E6850 3GHz nie krecony, Scythe Infinity, MSI P7N Diamond, 2xMSI 8800GTS 512 OC, 4GB Corsair Dominator 1066, WD Caviar Black 1TB, Antec TPQ-850, Antec 900, Iiyama 24".

Niby wszystko pieknie i slicznie ale czesto gesto komp sie wiesza i "pupa" tylko reset pomaga (lecz niezawsze) - kilka razy po zwieszce "czysty blue screen" komp sie nie da wlaczyc. Modlitwy i rytualy Voodoo nic niedaja, reset biosa czasami cos wskora, a czasami komp da sie odpalic dopiero po kilku godzinach badz dniach. Dodam ,ze na innym zasilaczu, mobo, ramie i dysku - tylko procek ten sam - bylo identycznie. Mam juz dosc i ostatnio mam ochote wywalic go za okno i kupic konsole ale niechce go blaszaczki sa the best. Po drodze eliminowania pseudo wadliwych komponentow zostal tylko procek - ale czy zepsuty po prostu by sie nieuruchamial (chyba, ze sie myle, jesli tak jak moge to sprawdzic)

2.Czy jest jakas roznica miedzy zasialniem CPU 4 i 8 pinowym? (ja wpiolem 8 a podobno C2D powinny chodzic na 4 - kumpel i ojciec ma na 8 i dziala - wiec jak to jest 4 czy 8?

Jesli mam coc sprawdzic jak np. napiecia w stresie i spoczynku, temp. to podajcie jakim programem najlepiej

Troszke sie rozpisalem za co z gory przepraszam i mam nadzieje, ze wszystko jest w miare zrozumialem.

Z Gory Dzieki Za Wszelkie Rady !!! :D

Edytowane przez AroMenda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. No to sprawdź procka u kogo innego/sprawdź swojego kompa na innym procku.

Możesz też spróbować zaniżyć zegary. Jak pójdzie, to proc na gwarę.

A i jeszcze - na jakich zasilaczach sprawdzałeś? Może po prostu były za słabe...

2. "C2D powinny chodzic na 4" - A kto Ci takich głupot naopowiadał?

Nie po to na płycie masz 8-pinowe złącze, żeby wkładać do niego 4-pinową wtyczkę.

1. Z tym moze byc problem bo jestem za granica. Tu wszyscy maja tylko laptopy i konsole, wiec czy mozna t sprawdzic jakims programem etc. A co do zasilaczy to wczesniej byl to jakis "no name" 450W i Hiper TypeR 580W.

2. Dzieki - ten problem jest juz zalatwiony raz na zawsze :)

Mam nadzieje, ze nie bede musial wymieniac proca a winne sa jakies ustawienia w biosie (ale zaczynam obawiac sie ze jednak nie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było sprawdzić procka gdzieś indziej ale jeśli nie możesz to sprawdź go programem Orthos Beta ustawiając test Small FFt's i priorytet 9. I daj start, niech test leci i obserwuj czy niema błędów które często zdarzają się np dopiero po godzinie. Aha i ściągnij też program Coretemp i obserwuj temperaturę procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi