Skocz do zawartości
DDR2

Oc Pamięci Ddr3 Na Platformie X58

Rekomendowane odpowiedzi

OCZ DDR3 Triple Channel 3x2048MB 2000MHz CL9.0 BOX Reaper - ja pierdziele tym od marketingu to się chyba nudzi niedługo będę potrzebował chyba 15min aby napisać samą nazwę pamięci...

Na razie skromnie bez szaleństw:

800MHz 8-8-8-24 1N (czemu teraz jest N w biosie a nie T to ja już nie wiem) @ 1.66v

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT:

A jednak da się szybciej i z troszkę mniejszym napięciem aby ASUS'owy bios nie płakał brzydkim komunikatem na temat spalenia CPU ;)

800MHz 7-7-7-24 1N @ 1.64v

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie skalowaność microna będzie podobna do samunga

wiadomo elpida wymiata wszystko co jest na rynku

sądzę że do 1600 cl7 możesz podchodzić

ale na 6 bym nie liczył

1866 jest szansa że polecą na cl8 przy minimalnym podbiciu do 1,68V

Edytowane przez DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800MHz 7-7-7-24 1N @ 1.56v

Dołączona grafika

Kurcze na 800MHz latają na 7-7-7-24 1T na napięciu 1.56V to chyba nie jest zły wynik, ale aby chociaż winda wstała na 900MHz 9-9-9-24 to potrzeba 1.9V albo ponad 1.400V na QPI i tu mowa tylko o pokazaniu pulpitu zero stabilności :/ Coś mi tu nie pasuje, ktoś ma jakiś pomysł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podciągać vtt do góry sprawdzić róznicę między vtt czasami mus być to np max 0,2V a vcore mało który proc daję radę na 2000

Hym VCore dźwigać aby ram wyżej chodził chamstwo ! ;) Samo VTT/QPI dźwigałem do 1,4 i ram na 1,7 to winda wstała na 900MHz ale dalej doopa ze stabilnością, cholera będzie trzeba sprawdzić kilka dziwnych kombinacji ;) Co do zdania "mało który proc daję radę na 2000" to mnie nie pocieszyłeś ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym VCore dźwigać aby ram wyżej chodził chamstwo ! ;) Samo VTT/QPI dźwigałem do 1,4 i ram na 1,7 to winda wstała na 900MHz ale dalej doopa ze stabilnością, cholera będzie trzeba sprawdzić kilka dziwnych kombinacji ;) Co do zdania "mało który proc daję radę na 2000" to mnie nie pocieszyłeś ;/

dzwignij qpi jeszcze, i pamietaj zeby zachowac (nie przekraczac) 0.5v miedzy VQPI a VDDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to niestety prawda

załóżmy z 60 proców 5 latało na 2000/4ghz

z tego niektóre mają problemy z róznica vtt vs vcore

czyli naprzykład sa proce które do 2000 potrzebują

vtt 1,43 v i róznicy poniżej 0,1V czyli na procu minimum

1,33V

trzeba to sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwignij qpi jeszcze, i pamietaj zeby zachowac (nie przekraczac) 0.5v miedzy VQPI a VDDR

Spokojnie mój niebieski kolego tak wiem i pamiętam aby zachować granicę 0,5v ;) Natomiast co do QPI tego się obawiałem że będzie trzeba je ostro windować :/

Jest to niestety prawda

załóżmy z 60 proców 5 latało na 2000/4ghz

z tego niektóre mają problemy z róznica vtt vs vcore

czyli naprzykład sa proce które do 2000 potrzebują

vtt 1,43 v i róznicy poniżej 0,1V czyli na procu minimum

1,33V

trzeba to sprawdzić

Mój proc na 3,2GHz chodzi co rodzi małe problemy z dawaniem VCore typu 1,3v czy więcej z racji tego że trochę dużo za dużo jak dla tak "olbrzymiego" taktowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie QPi jest potrzebne do 2000

jeżeli np 1,45v a róznica nie może być niższa niż 0,1V

to musisz mieć niezależnie od taktu 1,35V że by było

stabilnie

Dlatego też póki nie kupię jakiegoś "normalnego" chłodzenia na CPU nie ruszam dalej ramu, bo nie widzę sensu dawania 1,35v dla 3,2GHz. Chciał bym zaznaczyć iż obecnie posiadam magiczne chłodzenie potocznie zwane BOX ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi