Rabbi... Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Witam. Mam ECS'ika k7s5a który niechce przyjmować większych ustawień FSB jak 100/100 :evil: Niedwano zmieniłem kloca z durona 1 na athlona 1700+, przy okazji wgrałem cheepo bios - podkręciłem 150/150 (bo więcej nieidzie) posiedziałem chwile na necie a tu reset, albo najpierw czarny ekran, chwila namysłu i dopiero wtedy reset... Myślałem że może mi się coś przegrzewa ale komp jest chłodniutki a żadna temperatura nieprzekracza 40*. W grach jest nieco inna sprawa. Niektóre zawieszają sę na czarny ekran a inne (Q3) dostają kijowych przebarwień- ale mimo wszystko jeszcze z 10 minut tak pochodzą :D. Kumpel doradziłmi żebym obniżył szynę 100/100 (bo każda większa powoduje zwisy nawet zwykłe 133/133 które przecież niby MUSI działać) i to pomogło ale z mojego antka 1700 zrobił się 1100 :evil: Wie ktoś może jak zaradzić tym zwiechom i umożliwić spokojne kręconko (bez obawy o zwisa) na mojej płycie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 1 pewnie masz walniety egzemplarz płyty ( ja mam ok :twisted: ) 2 moze masz zasilke za słaba czy cuś 3 szukaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 zasilkę mam dobrą- to nie jej wina. Z tym walniętym egzemplarzem - kto wie może i masz rację, chociaż nigdy wcześniej niemiałem z ną niby problemów... pewnikiem dlatego że niemiałem w niej nigdy tego kloca :D Może jakieś inne pomysły zanim pójdę do serwisu ?:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 a jaka masz tą zasiłke ... i jak juz pisałem szukaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Podaj napięcia i zastanów się czy to nie proc 150 to juz sporo do palomino. Po drugie nie wierzył bym tej temperaturze sprawdż ręką Kolega ma podobny problem i wina leży(prawdopodobnie ) po stronie zasiłki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 a jaka masz tą zasiłke ... i jak juz pisałem szukaj...Szukałem już ale nic nieznalazłem. Dałem topic na 3 forumach ale jak narazie tutaj jest najwiecej odpowiedzi. Co do zasilacza to prawdę mówiąc firmy nieznam bo niepisze - za to mój brat bardzo ją sobie chwali (teraz ma mocniejszy a ten dał mi) poprzednio obsługiwała ona 4 1.6 podkręconego powyżej 2 i niebyło żadnych roblemów- to chyba wystarczy na dowód że jest w porządku. Jedyne co mogę o niej powiedzieć to, to że jest niemieckiej produkcji. Podaj napięcia i zastanów się czy to nie proc 150 to juz sporo do palomino. Po drugie nie wierzył bym tej temperaturze sprawdż ręką Kolega ma podobny problem i wina leży(prawdopodobnie ) po stronie zasiłki Ten proc to nie palomino tylko Tbred JIUHB1203 (czy na odwrót ważne że z 12 tygodnia 2k3 roku) DUT3C (bo niestety trudno już naleźć coś na DLT3C). Napięcia zmienić niestety niemogę, więc jest normalne jak dla kloca tej serii. Temperaturka jak już mówiłem jest niziutka. Radiator na klocku jest niewiele cieplejszy od mojego palca, chipset nieco cieplejszy ale też bez sensacji - bywało że był tak gorący że niedał się dotknąć a itak chodził, grafika jest cieplejsza od chipsetu ale jak już mówiłem wszystko w normie, niema co na temperaturki narzekać. Miałem wyciszoną zasiłkę ale teraz mam w niej jeden wiatrak wyciągający dany na 12 i jeszcze jeden z tyłu, który pcha chłodne powietrze do środka- niema możliwości przegrzania. Pozatym wydaje mi się że gdyby to była wina zasilacza to problemy były by cały czas a nie tylko przy podwyżzeniu FSB. Podam dla pewności jeszcze raz że moja płyta niema możliwości zmiany napięcia więc, moje *podkręcanie* nie powoduje żadnej różnicy dla zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 na 99% to walniety egz plyty i nic z tym nie zrobisz, no sory, ale tak to jest z tymi ECSami ... (wiem, bo dopiero 4 egz. mi poszedl na 133 wszystkie pozostale byly wymieniane, bo chodzily ino na 100 MHz) dlatego nei zastanawiaj sie tylko od razu wal do serwisu zeby Ci wymienili .... ps. a na czym to sprawdzasz ?? bo jesli na SDRAMach to spox, ale jesli na DDR to kazdy egz. powinien pojsc na 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 SDR 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 to jak nie masz gwarancji lub nie chcesz wymioeniac plyty to wymien ram na gieldfzie czy cos na DDRy i powinno byc spoko ... (na wszelki wypadek jak masz mozliwosc to sprawdz na czyichs DDRach), ale powinno pomoc ... u nas w serwisie tak skutwkowalo ... nie chcialo nam sie juz jezdzic do hurtowni i wymieniac tych plyt (niemal co 2 egz. kwalifikowal sie do wymiany) wiec do jednych szedl DDR a do drugich SDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 OK na pewno spróbuję :!: Chociaż wolę iść do serwisu, może za mała dopłatą dostanę L7S7A2 :roll: Dzięki za zainteresowanie i narazie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 hmm ... to ja juz bym wolal Asusa na SiS745 (cos kolo 270-280 zeta kosztowal) ... lepsza firma .... ja mam dosyc ECSow ... albo chociaz Jetway'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 SDR 133i wszystko jasne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Działo Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Jasne jak zęby prezenterek faktów na TVN :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Tylko zanim odniesiesz płytę do serwisu, zapodaj starego biosa, bo jeszcze Ci prze cheepo gotowi grarancji nie usnać :evil: , znam taki przypadek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Uuuu niechcą mi wymienić płytki :( W odpowiedzi uzyskałem cusik takiego: "He he he niemasz się co dziwić. To ECS i bez DDR'ów nic nieporadzisz. Płyta jest w porządku więc na gwarancje nielicz !". Mam cich nadzieję że w innym sklepie wymienią mi moje dimmy na DDR'ki - niby teraz 2 stronne dimy 133 są droższe (i ta całkiem sporo) od ddr'ów więc powinienem dostać jakieś twinmosy w zamian (a jak nie to chociaż OCZ albo Corsair jakiś :D). A tak przy okazji spytam: jakie błędy mają płyty jak moja przez które można je reklamować ? Chcię się tego syfu jak najszybciej pozbyć, a trudno mi znaleźć jakiś argument który mógłbym wykorzystać przy reklamacji. Może to że niepokazuje mi szybkości wiatraczków wystarczy ? albo że źle podaje temperaturki chipsetu i 3czujnika (czymkolwiek on jest). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 To idź do sklepu jeszcze raz i rób dziką awanturę, bo takie tłumaczenie to LOL wielki...płyta ma sloty DDR i SDR, twoje SDR to 133Mhz, więc antek na fsb=133 MUSI chodzić, bo tak jest w specyfikacji płyty. A nazwę firmy umieść od razu w poście o nieuczciwych firmach i wyślij im na maila linka :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 jest powszechnie wiadomym ze ECS K7S5A czesto ma problemy z pamieciami SDR podczas pracy na FSB133 ale to nie oznacza odrazu ze sprzedawca ma sobie wyrabiac takie teoria ze tak musi byc. bo plyta oficjalnie obsluguje fsb 133 (266ddr) wiec powinna chodzic, ja na twoim miejscu zrobil bym im taka awanture ze odrazu by mi wymienili Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 To idź do sklepu jeszcze raz i rób dziką awanturę, bo takie tłumaczenie to LOL wielki...płyta ma sloty DDR i SDR, twoje SDR to 133Mhz, więc antek na fsb=133 MUSI chodzić, bo tak jest w specyfikacji płyty. A nazwę firmy umieść od razu w poście o nieuczciwych firmach i wyślij im na maila linka :Ppopieram co to qwa za tłumaczenie lol z tego sprzedawcy niezły i zapodaj jak mozesz co to za firma(sklep) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 ACT computers - jak chcecie jakiś sklep zdemolować to możecie ten :D pozdroofcie ich ode mnie :D W robieniu awantur ja dobry niejestem, zbyt kulturalna z mnie osoba żeby żreć się ze sprzedawcą :D - pozatym siła złego na jednego ich w sklepie jest 6, wyprą się że nic takiego niepisze że te ath 1800+ (bo takie płyta ma obsługuje na normalnym biosie) chodzi także na dimm'ach i kropa. Powie że taka hukowa płyta i będzie miał racje - to niejest wada pojedyńczego egzemplaża tylko całej masy płyt tego typu więc trudno powiedzieć że moja jest gorsza niż powinna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 zadna z tych plyt nie powinna miec problemow z pamieciami dimm PC-133 wiec niech nawet nie probuja mowic ze tak jest na wszystkich bo to tez nie prawda. moja poprzednia k7s5a na dimmach pc-133 chodzila az milo natomias ta co mam ja teraz juz nie daje sobie rady i postanoiwilem wymienic na ddr, no i teraz jest lux Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Odpuszczę sobie mimo wszystko tą kłutnię. Mam możliwość wymiany moich dimmów na ddr'ki więc problem zniknie a niebęde musiał czekać aż mi zrobią wielką łaskę i przyślą płytę za 2 tygodnie. Taki mały sklepik komputerowy oferuje tego typu wymiany tylko niewiem czy mają tam jakieś dobre pamiątki - mimo wszystko jak dorwę 333- to mi wystarcżą nawet niefirmowe zamiast obecnych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Rabbi jestes z Łodzi?? jak tak to gdzie mieszkasdz dokladniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbi... Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 nie jestem z Sieradza. Taka wiocha na południowy wschód od łodzi (bardziej na południe niż na wschód). Pozatym jednak idę się żreć :D Gość mi dał niezłą ofertę za moje pamietki: ja mu dam swoje 256 a on mi da ddr 333 tyle że muszę mu 50 zł. dopłacić - nożesz kur..czaczki coza źdźierstwo. Niedość że moje są droższe to ja mam jeszcze dopłacać :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...