Ancient Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) Od jakiegoś czasu męczę się z tym problemem niestety bezskutecznie, a mianowicie nie mogę przekroczyć HTT=260 na tej płycie próbowałem już różnych metod, niekiedy komputer się nie chce uruchomić nawet na 260 czasem udaje się uruchomić, ale albo działa niestabilnie albo się resetuję. Zazwyczaj poprostu po zmianach BIOSu albo monitor od razu gaśnie i potrzebny jest reset komputera albo obraz się pojawia, ale zatrzymuje się na logo które w tym przypadku wygląda jak mozaikai trzeba resetować BIOS. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - 'Ustawienia w BIOSie' CPU Frequency [260] CPU Multiplier [x9] Memory Clock Frequency [DDR533] PCIEX16_1 [100 MHz] PCIEX16_2 [100 MHz] CPU <-> MCP55 HT Speed [4x] AMD Virtualization [Disabled] NB to SB HT Frequency [200 MHz] NB <-> SB HT Speed [3x] CPU <-> NB HT Width [16 16] NB <-> SB HT Width [16 16] Over Voltage CPU Voltage Range [1.350 -1.450V] CPU Voltage [1.450V] DDR2 Voltage Control [2.000V] HT Link Voltage [1.460V] NB Core Voltage [1.320V] SB Core Voltage [Auto] SB PLL Voltage [Auto] DDR2 Termination Voltage [Auto] DDR2 Controler Ref Voltage [Auto] DDR2 Controler A Ref Voltage [Auto] DDR2 Controler B Ref Voltage [Auto] To jedno z ustawień jakie wypróbowałem ,choć każdy pomysł może być pomocny Po za tym Timingi Ramu na sztywno 5-5-5-12 2T. Wydaje mi się że problem może mieć coś wspólnego z BIOSem jest to najnowsza obecnie dostępna wersja do tej płyty(1207) ,kiedyś na wersji 0604 komputer wstawał spokojnie na HTT=260 bez zmiany jakichkolwiek napięć ,a ze zmianami osiągał więcej. Niestety za pomocą znanych mi metod czyli: ASUS EZ Flash 2 -wbudowany w BIOS program do aktualizacji ASUS AWDFLSH -progam do updatu z dyskietki ASUS Update - aktualizacja z poziomu windowsa nie udało mi się wykonać downgrade do poprzednich wersji, tylko do 3 wstecz czyli 1001 na których jest ten sam problem. Kondensatory nie wyglądają na spuchnięte. Co może być przyczyną i jak naprawić ten problem, czy może być coś nie tak z płytą i czy kwalifikuję się to do oddania na gwarancję? Z góry dziękuje Edytowane 14 Marca 2009 przez Ancient Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Po pierwsze ustaw CPU <-> MCP55 HT Speed na x3. Po drugie Wszystkie Cool'n quiet itd powyłączane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Wszystkie funkcje typu CnQ wyłączone. Opcja z CPU <-> MCP55 HT Speed [3x] też nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Z tego co czytam o OC na tej mobo to wnioskuje że są jakieś problemy z OC przy około 250mhz FSB. Może jest jakaś dziura w FSB. Spróbuj dać od razu np 275mhz. Aha i napięcie chipsetu czyli NB zwiększ do 1,35v. Edytowane 14 Marca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Niestety również nie pomogło za to odkryłem coś wg. mnie dziwnego i chyba nieprawidłowego. W BIOSie mam do wyboru kilka opcji OC w zakładce exteme tweaker: manual, Auto,Standard , AI Overclock, AI N.O.S, wszelkich zmian mogę dokonać tylko w trybie manual i tu na przykładzie 2 ustawień(narazie przy tylko tych to zaobserwowałem) ,a mianowicie Memory Clock Frequency np. [533Mhz] i NB <-> SB HT Speed [x3]. I po udanych lub nieudanych ustawieniach OC ,gdy chcę wrócić do normalnej pracy zawsze przełączam na tryb Standard co z założenia ma ustawić wszystkie wartości na domyślne w tym trybie nie można dokonywać jakichkolwiek zmian typu taktowanie czy napięcia(napisy na szaro). I teraz konkretnie po próbach OC nie zmieniając ustawień w zakładce Overclocking przełączam na tryb [standard] i po restarcie/restartach pamięci są cały czas ustawione tak jak to zostawiłem w niedostępnej już zakładce tak samo NB <-> SB HT Speed. Pozostałe parametry w tym HTT wróciły do wartości domyślnych ,ale nie te dwie opcje. W takim przypadku muszę jeszcze raz uruchomić tryb [Manual] i poustawiać wszystko na [AUTO] wtedy wszystko wraca do normy. Czy może to być oznaką uszkodzonego BIOSU/kości? Jak coś z opisu jest niezrozumiałe proszę pytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Może spróbuj zaaktualizować BIOS? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Niestety, aktualnie mam wgraną najnowszą wersje 1207 na nową czekam już ponad pół roku i brak jakichkolwiek znaków by miała się ukazać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Spróbuj na niższym mnożniku procka np. 8x. Możliwe jest także że płyta kończy się na htt260, nie każda płyta potrafi zrobić htt300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Próbowałem, raczej to nie procesor jest tu winien. Problem w tym że w testach ta płyta spokojnie robiła ponad 300 a ze zwiększaniem napięć dało się osiągnąć HTT 400. Edytowane 15 Marca 2009 przez Ancient Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Koniec pomysłów? Może ostatnie wieści z frontu kogoś natchną :) : 1.Po kolejnych próbach ustawień w BIOSie postanowiłem zajrzeć do obudowy, by zobaczyć czy, aby na pewno nic się nie sfajczyło/spuchło. Po oględzinach wyjąłem jeszcze procesor by sprawdzić ,czy żadna z nóżek się nie wygięła oraz czy nic nie wpadło do socketu(wszystko wyglądało OK). Po zamontowaniu wszystkiego spowrotem i uruchomieniu podczas POSTu wyskoczył komunikat o zainstalowaniu nowego CPU :blink: (zapewniam procesor włożyłem ten sam). Po wejściu do BIOSu sprawdziłem jeszcze czy procek jest wykrywany tak samo i był. Niestety w żadnym wypadku nie zmieniło to stanu problemu ,ale może dla niektórych ten fakt ma jakieś znaczenie. 2. W końcu udało się również downgradować(za pomocą innej wersji awdflash) BIOS do wersji z którą, kiedyś było OK(przynajmniej nie znalazłem problemu) czyli 0604. Niestety tu również brak sukcesów, komputer reaguje tak samo. Może teraz ktoś na coś wpadnie, niestety moje możliwości sprawdzenia problemu na innych podzespołach są bardzo ograniczone mogę jedynie oddać komputer do serwisu jednak i tu przydało by się zidentyfikować źródło. Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fubu06 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Takie pytanie przy okazji, mam taka sama płyte główną Asus M2-Crosshair, przy podnoszeniu napięcia DDR2 jakoś nic nie widać w biosie żadnego efektu, nadal wacha się około 1.85 V. A potrzebuję podnieść na 2.00 V. Proszę o pomoc, nie wiem czy faktycznie podniesione przez mnie napięcie naprawde zostaje podwyższone czy też nie, czy też może błędne wskazanie pomiaru napięcia, lecz nawet Everest pokazuje też około 1.85 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Czyli koniec pomysłów, szczerze mówiąc "profesjonalna" pomoc techniczna ASUSa, też nie ma pojęcia co to jest. :angry: Czy w takim razie mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jest sens iść z tą płytą do serwisu na gwarancji, czy w ogóle mogą mi coś takiego uznać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BAKROL Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Takie pytanie przy okazji, mam taka sama płyte główną Asus M2-Crosshair, przy podnoszeniu napięcia DDR2 jakoś nic nie widać w biosie żadnego efektu, nadal wacha się około 1.85 V. A potrzebuję podnieść na 2.00 V. Proszę o pomoc, nie wiem czy faktycznie podniesione przez mnie napięcie naprawde zostaje podwyższone czy też nie, czy też może błędne wskazanie pomiaru napięcia, lecz nawet Everest pokazuje też około 1.85 V. jest na to rozwiązanie bardzo proste Asus coś spartolił z tymi biosami mi pomogło zainstalowanie pierwszego biosu z płyty DVD ze sterownikami od Asua poszło bez problemu na Athlonie x2 4000+ htt wal u mnie był na 365 mhz nie pamietam jaka wersja biosu teraz mam wersje biosu 1207 przesiadłem się z Athlona na Phenoma x4 9550 i mam ten sam problem z napięciem na ramie żadna ingerencja w biosie by zmienić napiecie ram nie działa tylko procka mozna zmieniac do woli aby zmienić napiecie ram instalujesz aplikacja AI Boster Asusa i tam zmieniasz aplikacja nie działa tylko pod Windows 7 na Viscie x 64 działa i na XP różnierz jak by co to pisć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...