Skocz do zawartości
Krzychu25

Chłodzenie Q8200 Do Oc

Rekomendowane odpowiedzi

"Wentylatora" jak coś. :)

Chodzi Ci o to, czy to nie zużywa procka, czy wentylatora?

Wiesz... Nic nie jest wieczne. Na pewno w jakimś stopniu skraca, ale awarii wentylatora Ci nie wróżę. ^^ Przecież np. podkręca się sprzęt na standardowo dołączonym chłodzeniu do procesora. Wtedy wentylator najchętniej by chciał wyskoczyć z obudowy. Później dochodzi kurz, jak ktoś nie czyści, a mimo wszystko one to znoszą. ;) Dbaj w miarę, to przetrwa długie lata, a awarie zdarzają się wszystkiego prawie, ale wtedy uderzasz na gwarancję. Wentylator nie podlega OC w końcu nie? :> No chyba, że za bardzo ingerujesz w niego.

Spróbuj wycisnąć jeszcze 40 MHz na przykład, zobaczyć czy wystartuje, zapuścić na godzinę Orthosa, Prime95, albo coś w ten deseń. Jak będzie stabilnie, to wrzuć podbijaj co 20-30 MHz i powtarzaj. Jak już ciśniesz z napięciem, to wolne MHz wykorzystuj. :)

Możesz też w sumie sobie z oczko, albo dwa podbić napięcie na procku. ;) 68-70*C jeszcze nie będzie bardzo szkodliwe, przynajmniej tak myślę. ;) Powyżej tej temperatury już szybko dosyć się degradują z tego co wiem.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Tylko chodziło mi o to czy wiatracz... wentylator nie zepsuje się po dwóch miesiącach :P Cieszę się, że przy dobrej opiece przeżyje wiele udanych lat, choć musi tylko z pół do roku, bo wtedy będzie kasa na nowy odlotowy cooler :)

Jak go będę jeszcze trochę próbował to najwyżej za jakiś tydzień, bo tyle wrażej z oc to przez całe życie (AMD Athlon XP 1,2) nie miałem :ploom:

Na BOX przy ma nie najgorsze temperatury na 3GHz to pewnie na takiej ultimie 90, czy ninji'y 2 pujdzie do 3,6 albo trochę więcej :D

PS.

1500 punktów w 3dmark06 więcej :P

Edytowane przez Krzychu95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi