Skocz do zawartości
djdrake

Toshiba Tecra M1 - Anomalie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem ostatnio swojej dziewczynie używany notebook Toshiba Tecra M1. Wcześniej posiadała Dell'a Inspiron 1100, lecz po kilku latach użytkowania płyta główna zmarła śmiercią naturalną i naprawa jej lub wymiana nie była do końca opłacalna, laptop zresztą ważył dużo i miał baterię nadającą się do konwersji wtórnej.

Przybliżę może parametry Toshiby, z którą mamy problemy:

CPU Intel Centrino 1,4 GHz

Ram: 2x512 PC2700 Samsung

HDD: 30GB (bez błędów, SMART OK)

Grafika: Trident XP4M32

Laptop ogólnie sprawia dobre wrażenie, oprócz grafiki, dzięki której musiałem pozbyć się stylu Windowsa XP i ustawić windows klasyczny. Styl XP po prostu mulił i praca była dość przykra. Pewnie za sprawą kiszkowatej grafiki, choć w sumie tutaj też pojawia się problem. Piszą, że grafika ta jest wydajniejsza od Radeona 9000 i jest na poziomie XMA3100. Czy może ona powodować mulenie laptopa?

Druga sprawa - ta, na której najbardziej mi zależy, aby była wyjaśniona, otóż:

Laptop działa dobrze przez kilka godzin, w pewnym momencie próbuję włączyć firefoxa, pojawia się klepsydra i nie ma nic... nic... nic... no to CTRL ALT DEL, pojawia się w zasobniku wykresik CPU, a okienko dopiero po 30-40 sekundach... Po wyłączeniu procesu firefox.exe już nie mogę włączyć go ponownie - pojawia się białe tło w miejscu, gdzie miało pojawić się jego okno. Tak jest losowo z różnymi programami. Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi