Skocz do zawartości
marcin10888

Problem Atimdag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakieś dwa miesiące temu złożyłem takiego kompa:

Płyta główna: MSI P45 Platinum

Zasilacz: Modecom Volcano 750W

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz BOX

Ram: A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 BOX

Karta graficzna: Gainward Radeon HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 PCI-E BOX

http://www.agito.pl/seria-hd-4000/gainward...054.338129.html

Dysk twardy: Hitachi Deskstar P7K500 (500GB, 16MB, SATA300)

i dopiero po tych 2 miesiącach zaczął mi wyskakiwać na systemie operacyjnym vista 64 bit BLUESCREEN w którym doczytałem sie o błędzie w niejakim sterowniku atimdag.sys jest to bardzo uciązliwe gdyż coraz częściej wyskakuje ten problem który restartuje mi kompa :( czy możecie mi jakoś poradzić jak sie tego pozbyć? Jeśli sie nie da to zmienię tą kartę graficzną na:

http://www.agito.pl/seria-200/gigabyte-gef...052.339950.html

albo

http://www.agito.pl/seria-200/msi-geforce-...052.340421.html

ale to dopiero jak dowiem sie że mój problem jest nie do naprawienie. Prosze o pomoc wole jakoś ominąć wydatki i naprawić ten problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podpiąć jedno zasilanie karty z wtyczki pcie zasilacza a drugie z przejściówki z molexa którą na pewno dostałeś w komplecie. Miałem podobny problem z moją kartą. Gdy miałem podpięte obie wtyczki PCIe z zasilacza, za chiny ludowe nie chciało działać, miałem bluescreeny, zwisy itd. Po przepięciu wtyczek tak jak napisałem problem jak ręką odjał (zakładająć oczywiście, że masz podpięte obie wtyczki z pcie). Karty mamy bliźniacze praktycznie, bo ten gainward to to samo co mój palit.

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj najnowsze catalyst 9.3. Jeśli nie pomoże zmiana sterownika to przeskanuj system w poszukiwaniu wirusów. W ostateczności przeinstaluj system i zainstaluj w nim catalyst 9.3.

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Edytowane przez SpectatorX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zacytuje z tego co wkleił firekage:

The issue is generally not caused by the graphics driver. It is caused by hardware or system issues. The most common causes for this issue include:

• Insufficient Power
  • Bad Memory Modules
  • Over Clocking
  • Motherboard/Memory Compatibility
  • Overheating
  • Defective Motherboard

Na moje to kwestia prądowa :) Spróbuj zrobić tak jak napisałem w poście powyżej, nic nie kosztuje a może pomóc.

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable przełożyłem jakoś inaczej podczepiłem i narazie śmiga :) czyżby błąd został naprawiony :)) dzięki piękne za pomoc

!!!! niestety błąd powraca :((( !!!! mam dosć kart ATI wkurza mnie moja

Edytowane przez marcin10888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem problem z plikiem atiumdag.sys . Są różne atimdag.sys, atikmdag.sys itd. W moim przypadku i przypadku innej osoby jeszcze z forum pomogły podobne rzeczy.

Ja po prostu przeinstalowałem sterowniki bez czyszczenia Driver Cleanerem, a innej osobie to samo, ale z przeczyszczeniem. ;)

Dzwoniłem w tej sprawie do ATI w Warszawie. Człowiek od razu wiedział o co chodzi, powiedział, żeby przeinstalować sterowniki, bo najprawdopodobniej to rozwiąże sytuację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable przełożyłem jakoś inaczej podczepiłem i narazie śmiga :) czyżby błąd został naprawiony :)) dzięki piękne za pomoc

!!!! niestety błąd powraca :((( !!!! mam dosć kart ATI wkurza mnie moja

Ciekawe co powiesz gdy zmienisz na nV a tam będziesz miał nv4_disp ... przejdziesz na Matroxa? <_<

Próbowałeś na innym zasilaczu?? Może twój daje niestabilne napięcia? Wypróbuj u jakiegoś kolegi z zasilaczem co najmniej 450W (markowym)

Akurat jego 750W Volcano jest markowy. Te PSU mają jedne z mniejszych tętnień napięć. Choć dmuchając na zimne można zawsze sprawdzić, nic nie zaszkodzi w dalszej perspektywie jeśli okaże się że nie mam racji...

.. że jak dla mnie jest to również sprawa software'owa.

Edytowane przez EvilKillaruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi