Skocz do zawartości
Marasek

Radeon 9500 pro czy 9600 pro oto jest pytanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Radeon 9500 pro czy 9600 pro oto jest pytanie ?

wiem że kilka podobnych postów już było ale zawsze temat dziwnie zbaczał na walkę NVidia vs. ATI

Pojawiło się już kilka testów i porównań

http://www.beyond3d.com/reviews/ati/rv350/index.php

http://www6.tomshardware.com/graphic/20030...0306/index.html

http://www.hardocp.com/article.html?art=NDY0

9600 ma tylko 4 potoki :( ale jest to w końcu już RV350 :) , poza tym technologia 0,13 powoduje mniejsze grzanie dzięki czemu jest podatny na przetaktowanie. RV350 posiada już SmoothVision 2.1

Standardowo ma lepsze taktowanie 400/600 w stosunku do 9500 pro (275/550). 9600Pro daje się ładnie podrasować do (530/650) co daje 25% wzrost wydajnosci.

-W testach obie karty mają jednak bardzo zbliżone wyniki z lekką przewagą 9500pro, ale jednak 9600 jest nowszym rozwiązaniem

-9600 PRO ma być ok 40$ tańszy od 9500 PRO :P

A być może znów jakiś sprytny rusek znajdzie sposób na odblokowanie wszystkich funkji w RV350 np. ilość potoków, itd i okaże się że będzie można mieć coś w okolicach 9800 Pro :P

-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle tylko że ten 9600TX z allegro to tylko z nazwy bo tak naprawdę to jest R9500 pro (R300)

cena dość atrakcyjna - 799zł biorąc pod uwagę że u nas ceny 9500PRO zaczynają się od 1000zł

tutaj jest test tej karty

http://www.kompz.net/modules.php?name=Revi...owcontent&id=22

Kto z was już kupił tego TX-a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby skąd wiesz, że tylko z nazwy ? Kupiłeś go iż się wypowiadasz w ten sposób ?

rozumiem że to pytanie do mnie, poniżej główne rożnice między RV350 a R300

Radeon 9600 pro jest na najnowszym układzie ATI, RV350 wykonanym w technologi 0,13. taktowanie rdzeń 400Mhz, pamięć 300 czyli efektywnie 600. układ przygotowany jest na obłsugę DDR II. Posiada SmoothVision 2.1 i przepustowość pamięci Memory Bandwidth 9.6 GB/s

Dla porównania

Sprzedawna na allegro karta ma układ R300 czyli taki jaki stosuje się wR9500pro.

R300 wykonany jest w technologii 0,15, taktowany jest 275 rdzeń, 270(540) pamięć. Memory Bandwidth na poziomie 8,8 GB/S. nie obsłuży DDR II, SmoothVision 2.0 a nie 2.1

Karta Radeon 9600TX sprzedawana na allegro to R9500pro (R300) lekko podkręcona rdzeń 300mhz zamiast 275, z pamięcią samsunga ze standardowymi ustawieniami czyli 270(540)Mhz. Autor aukcji wprowadzał w błąd uczestników że to RV350 teraz to sprostował. Karta ta to oemowy produkt MSI produkowany specjalnie dla producentów komputerów takich jak Dell, Compaq itd. Podobnie kiedyś pojawiły się R9700tx które "wypłynęły" z firmowych komputerów. Sterowniki do tych kart robią producenci zestawu (np. DELL) dlatego nawet firmowe sterowniki ATI "catalysyt" ich nie rozpoznają. Bo te karty nie mają prawa pojawić się na wolnym rynku. ale w życiu różnie bywa :wink: I teraz możemy sobie coś takiego kupić

Przewagą R300 (9500) nad RV350 (9600) jest 8 potoków zamiast 4. Tylko że za jakiś czas może się okazać że w 9600 dodatkowe 4 potoki da się odblokować, włączyć itd.

Nie wiem jakie są różnice pomiędzy R350 (R9800) a RV350 (R9600). Chodzi o prawdziwe różnice a nie o to co mówi oficjalnie ATI. Przecież R9500 NON PRO też miał mieć tylko 4 potoki a tu niespodzianka. Może się okazać że tak naprawdę że RV350 = R350 tylko wykonany już w technologi 0,13 (R350 robiony jest w 0,15) Dlatego niedługo może się okazać że R9600 są bardzo podatne na modowanie i przeróbki podnoszące jego wydajnosć i możliwości.

Już teraz serwisy testujące R9600Pro pokazuję że bez problemu można zwiększyć ich wydajnośc o 25% poprzez podnoszenie taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby skąd wiesz, że tylko z nazwy ? Kupiłeś go iż się wypowiadasz w ten sposób ?

wnioski z mojej przydługiej wypowiedzi:

Jeżeli karta ma się nazywać Radeon 9600 to musi być zbudowana na układzie graficznym RV350 jeżeli zbudowana jest na innym to nie jest.

A przytaczana tutaj karta R9600TX zrobina jest na układzie R300 czyli na tym samym uzywanym do produkcji kart R9500/pro, R9700/pro. Dlatego nie ujmując nic karcie z allegro, która jest bardzo ciekawą propozycja cenową i sam zastanawiam się czy jej sobie nie kupić nazywanie jej Radeonem 9600 jest nadużyciem.

Swoją drogą znalazłem gdzieś jej cenę = 140 Euro czyli według dzisiejszego kursu 596,89 zł no ale to w UE a nie w POLSCE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600tx jest produkowana na rynek oemow i nigdzie poza lewymi kanalami jej nie kupisz.

A wracajac do tematu, 9500pro jest szybsza od 9600pro, i ci ktorzy robili testy pisali, ze jezeli sie zastanawiasz to bierz ta pierwsza.

ATI na 9600 chce zrobic troche kasy, bo ich produkcja jest sporo tansza, a wydajnoscia wielce nie odstaja, ale "stare" 9500 pro w zdecydowanej wiekszosci testow wygrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja taki zakupilem i potwierdzam ze tylko z nazwy - nie wiem skad u Ciebie ta niewiara.

zreszta sa na tym forum juz 2 topiki o tym i jest full linkow do testow - wystarczy poklikac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak widac 8 potokow wcale niedaje takiej drastycznej przewagi nad 4. Po przetaktowaniu 9600pro jest szybszy od 9500pro we wszystkich aplikacjach. Jak widac milo ze 8 potokow tylko na co to komu!

zapomniales dodac 'NIEPODKRECONEGO'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że to pytanie do mnie, poniżej główne rożnice między RV350 a R300

Radeon 9600 pro jest na najnowszym układzie ATI, RV350 wykonanym w technologi 0,13. taktowanie rdzeń 400Mhz, pamięć 300 czyli efektywnie 600. układ przygotowany jest na obłsugę DDR II. Posiada SmoothVision 2.1 i przepustowość pamięci Memory Bandwidth 9.6 GB/s

Dla porównania 

Sprzedawna na allegro karta ma układ R300 czyli taki jaki stosuje się wR9500pro.

R300 wykonany jest w technologii 0,15, taktowany jest 275 rdzeń, 270(540) pamięć. Memory Bandwidth na poziomie 8,8 GB/S. nie obsłuży DDR II, SmoothVision 2.0 a nie 2.1

Karta Radeon 9600TX sprzedawana na allegro to R9500pro (R300) lekko podkręcona rdzeń 300mhz zamiast 275, z pamięcią samsunga ze standardowymi ustawieniami czyli 270(540)Mhz. Autor aukcji wprowadzał w błąd uczestników że to RV350 teraz to sprostował. Karta ta to oemowy produkt MSI produkowany specjalnie dla producentów komputerów takich jak Dell, Compaq itd. Podobnie kiedyś pojawiły się R9700tx które "wypłynęły" z firmowych komputerów. Sterowniki do tych kart robią producenci zestawu (np. DELL) dlatego nawet firmowe sterowniki ATI "catalysyt" ich nie rozpoznają. Bo te karty nie mają prawa pojawić się na wolnym rynku. ale w życiu różnie bywa :wink: I teraz możemy sobie coś takiego kupić

Przewagą R300 (9500) nad RV350 (9600) jest 8 potoków zamiast 4. Tylko że za jakiś czas może się okazać że w 9600 dodatkowe 4 potoki da się odblokować, włączyć itd.

Nie wiem jakie są różnice pomiędzy R350 (R9800) a RV350 (R9600). Chodzi o prawdziwe różnice a nie o to co mówi oficjalnie ATI. Przecież R9500 NON PRO też miał mieć tylko 4 potoki a tu niespodzianka. Może się okazać że tak naprawdę że  RV350 = R350 tylko wykonany już w technologi 0,13 (R350 robiony jest w 0,15) Dlatego niedługo może się okazać że R9600 są bardzo podatne na modowanie i przeróbki podnoszące jego wydajnosć i możliwości.

Już teraz serwisy testujące R9600Pro pokazuję że bez problemu można zwiększyć ich wydajnośc o 25% poprzez podnoszenie taktowania.

Ooo no to zwracam honor :D. A różnica między R350 a RV350 jest m.in taka że ten pierwszy jest wykonany w 0.15microna a ten drugi w 0.13 bynajmnej tak wynikało z newsów przed premierowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja taki zakupilem i potwierdzam ze tylko z nazwy - nie wiem skad u Ciebie ta niewiara.

zreszta sa na tym forum juz 2 topiki o tym i jest full linkow do testow - wystarczy poklikac...

Dobrze. Tylko jak się wypowiada to niech poprze swoje fakty jakimiś argumentami lub kupił tą kartę. Wtedy z czystym sumieniem mogę mu uwierzyć, a gdy ktoś mówi to i to bez żadnych dowodów więc .... A linki do testów już sam sobie dawno znalazłem. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak widac 8 potokow wcale niedaje takiej drastycznej przewagi nad 4. Po przetaktowaniu 9600pro jest szybszy od 9500pro we wszystkich aplikacjach. Jak widac milo ze 8 potokow tylko na co to komu!

dokladnie tak jest poczytajcie testy , podkrecony (pomijam to ze kreci sie poprostu masakrycznie ) 9600pro jest wydajniejszy 9500pro (tez kreconego) wiec ja bym wybral 9600 ale jezeli nie chcesz krecici to wtedy 9500 pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak włśnie myślę - stosunek cena/mozliwości przemawia za R 9600 PRO i to chyba będzie moja następna karta

Ale poczekam z entuzjazmem jak zobaczę ceny w Polsce, bo u nas jak wiadomo wszystko stoi na głowie i zamiast być 200 zł tańsza od 9500pro to może być 200 zł droższa :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak jest poczytajcie testy , podkrecony (pomijam to ze kreci sie poprostu masakrycznie ) 9600pro jest wydajniejszy 9500pro (tez kreconego) wiec ja bym wybral 9600 ale jezeli nie chcesz krecici to wtedy 9500 pozdro

uj uj nie jest szybszy od podkreconego 9500pro a juz na pewno nie od mojego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uj uj nie jest szybszy od podkreconego 9500pro a juz na pewno nie od mojego :D

hmmm 110 klatek masz w nature jakos nie chce mi sie wierzyc ze masz 9500pro (sam takiego mialem tez przerobionego sterownikami na 9800 pro) , zapewne masz 9500 czystego przerobionego na 9700 (a omegi pokazuja ci 9800pro, (albo sam nie wiesz co masz ;) ) nie widzialem zeby ktos mial 110 klatek w nature na kartach z szyna 128bit dla pamieci , i do tego masz procka 1700MHz to juz wogole dla mnie jest dziwne, ale widze ze masz ladnie podkrecony rdzen bo masz w filrate ponad 3000 to juz ladnie

a co do podkreconego 9600pro vs 9500 pro mozliwe wszystko zalezy jak jest podkrecony 9500pro :) ale 9600 ma byc duzo tanszy pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...