Skocz do zawartości
matti

[b]serwisant mnie robi w balona...sam nie wiem, help me![/b]

Rekomendowane odpowiedzi

nie dawno zmienilem plyte na Msi , nie wazne jaki model bo to nie istotne, wazne jest to, ze komp mi sie sam co jakis czas restartuje. Pan serwisant powiedzial, ze wszystko sprawdzil procek duron 700ka jest oki, wzmacniacz w obudowie wymienil, przewod zasilajacy od kompa tez, nawet listwe z uziemieniem nowa kupilem, bez rezulatatow...Pan serwisant na poczatku mi mowil, ze to wina ustawien w biosie, wiem ze mozna ustawic kompa ze jak temperatura procka podejdzie za wysoko to komp samoczynnie sie wylacza ale wgralem optymalne ustawienia(czy po standardowych ustawieniach biosu komp moze sie restartowac??????) niby zmienil mi ustawienia na takie jak powinny byc( to standardowe nie wystarcza, cos mi tu nie pasuje...) niby restartuje sie mniej ale to samo generalnie, dzwonilem dzisiaj do niego i powiedzial ze sam juz nie wie. Pomozcie mi prosze, moze plyta jest po prostu felerna, ale niby u nich w serwisie chodzi oki, sam nie wiem, znacie sie na tym, prosze o Wasze zdanie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dawno zmienilem plyte na Msi , nie wazne jaki model bo to nie istotne, wazne jest to, ze komp mi sie sam co jakis czas restartuje. Pan serwisant powiedzial, ze wszystko sprawdzil procek duron 700ka jest oki, wzmacniacz w obudowie wymienil, przewod zasilajacy od kompa tez, nawet listwe z uziemieniem nowa kupilem, bez rezulatatow...Pan serwisant na poczatku mi mowil, ze to wina ustawien w biosie, wiem ze mozna ustawic kompa ze jak temperatura procka podejdzie za wysoko to komp samoczynnie sie wylacza ale wgralem optymalne ustawienia(czy po standardowych ustawieniach biosu komp moze sie restartowac??????) niby zmienil mi ustawienia na takie jak powinny byc( to standardowe nie wystarcza, cos mi tu nie pasuje...) niby restartuje sie mniej ale to samo generalnie, dzwonilem dzisiaj do niego i powiedzial ze sam juz nie wie. Pomozcie mi prosze, moze plyta jest po prostu felerna, ale niby u nich w serwisie chodzi oki, sam nie wiem, znacie sie na tym, prosze o Wasze zdanie na ten temat.

moze plyta padla, moze pamieci, trodno powiedziec, tzreba potestowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyy a testowałeś zasilacz bo to prawdopodobnie jego wina... Weż pozycz coś porządnego i zobacz czy sie restartuje.

Update. Piszesz że wymienili wzmacniacz, czyli mam rozumiec że mówisz tu o zasiłce. Ale czy wymienili z codegena na codegena czy jak bo to istotne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może podaj całą konf. kompa wraz z typem płyty, oraz napisz co oddałeś do serwisu, czy tylko samą płytę z prockiem czy całego kompa. Takie wałki mogą się dziać np. przy konflikcie sprzętowym płyty z pamięciami lub grafą. Tak jak pisali poprzednicy może to być wina również zasilacza.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno krecenie procka wyeliminowal. Chocby poprzez ustawienie biosa na default.

Ja stawiam rzeczywiscie na zasilacz. No ale malo szczegolow podal matti wiec...

masz racje ale spytalem dlatego ze ..

mojej starej plycie odwalalo jak miala za wysoka magistrale, normalnie chodzilo gralem sobie cos koncze grac wlaczam winamp'a np i rowno z nacisnieciem restart

przez to tyle rzeczy poszlo sie jechac bo po restarcie kaza niemiala polowy filmow seti i inne bajery sie wysypywaly i liczylo od nowa :C

na samej kazie poszlo ok 15GB :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanioslem calego kompa do serwisu,wymienialem prawie wszystko- plyta Msi k7vta urzywana od nich ale dzialajaca bardzo dobrze jak mnie zapewniano, zasilacz wymienil w obudowie, pamiec tez, ddry zreszta sam przy mnie wkladal, ktora chodzila na innym kompie, zainstalowalem win milenium, wiem wiem (jest do du**), tylko ja testuje (druga edycja milenium, przy XP strasznie zwalnial komp za slaby sprzet:(, naprawde sprzet jest ok niby...tak sobie mysle ze to moze przez karte graficzna , bardzo dziadoska, nie pamietam jaka bo to sprzet mojej kolezanki, ale jest na PCI:) moze to wlasnie to powoduje jakis konflikt???caly czas do mnie kolezanka pisze ze jej komp sie restartuje, pytalem sie informatyka w swojej firmie , powiedzial ze czasami nie ktore plyty nie chca chodzic na niektorych windowsach? czy to mozliwe??? aha! i co dziwne...koleznaka powiedziala ze przewaznie reastartuje sie wtedy kiedy grzebie w ustawieniach wygladu pulpitu, czyli grafika , czyli karta graficzna, jest naprawde dziadoska a model plyty jest w miare dobry, moze tu tkwi problem, co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumplowi padła jakiś czas temu MSI KTProo2 i dostał zastępczą KT7Pro.

System zawieszał sie co chwile, po podpieciu dodatkowego dysku (trzeba przecież ogladać filmy :twisted: ) to zwis był od razu. Dziwne anomalie i bluescreeny itp, itd.

Przemęczył się z nia jakieś 2 tygodnie i oddali mu zreperowany oryginał i... jak ręką odioł. Po prostu płyta była walnięta.

Odepnij wszystko, postaw windę od nowa i powoli dokładaj wszystkie elementy sprawdzając czy zaczyna się pieprzyć. Być może kwestia przerwań lub jakaś karta wali w <span style="color:red;">[ciach!]</span>a. Zamiana pamiatek na inne i zasiłki (od czego mamy kumpli) nie zaszkodzi, a pozwoli wyeliminować potencjalnych winowajców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim zdaniem to moga byc timingi ramow, moj kumpel mial dokladnie to samo tyle ze na solteku mial default timingi maksymalne prawie i mu sie restartowal komp

Jeżeli timingi maxymalne (rozumiem najwolniejsze) to co na min. ma dobrze??????

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez raz miałem taki motyw, że komputer u mnie działał, a jak zaniosłem do kompla do restarty co jakiś czas. Sprawdzałem wszystko i nic znaleźć nie szło. Wreszcie w desperacji przytaskałem do kumpla UPS'a (a nie jakąś kichawą listwę zasilającą) i wszystko działa. Także w ostateczności to też bym sprawdził.

PS. Co to za płyta MSI K7VTA ??? moze ten MSI to ECS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...