Skocz do zawartości
wilczurek

Wyniar Technoligiczny A Max Napięcia.

Rekomendowane odpowiedzi

3 strony forum.

Google... wszystkie hasła które mi się kojarzą z tym pytaniem = fiaska :angry:

Czy ktoś może mi podać max napięcie dla danego wymiaru technologicznego, zakładając że nie przekraczamy 55 stopni:

Dla 110, 90, 65 i 45 [nm] ?

Ps. Jak ktoś gdzieś jakimś cudem ma spis, to można by było przykleić. :rolleyes:

ED: nie ten dział wysłana prośba

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od konkretnej technologii. Nie ma spisu. Dla przykładu jeden układ scalony wykonany jako 90nm może pracować z zasilaniem 3V, inny który też jest 90nm ale od innego producenta 1.5V a jeszcze inny 2V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max napięcie nie przekraczając 55 stopni? Trochę pokrętnie napisane, wiadome zależy to od chłodzenia mobo i temperatury otoczenia. Układy np w 90nm przy mniejszej liczbie tranzystorów umieją się grzać tak samo jak procek w 45nm i paroma milionami tranzystorów więcej. Zależy to również od egzemplarza procka. OC było by za proste gdyby dało się coś takiego napisać, na pewno były by już w necie tabele takie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że zapewniamy pracę jednostce tak żeby się nie przegrzała. 55 stopni przyjmuję. Właśnie nawet szukanie z osobna nie daje efektów. <_<

Chodzi o procesory głównie bo ram to wiadomo że loteria jeszcze większa.

A dokładniej

Max Vcore :

A XP

Ax2 windsor

rodziny pIII

ED: Ja swojego nawet 1.55V katuje ale to nie o mnie chodzi ;)

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że zapewniamy pracę jednostce tak żeby się nie przegrzała. 55 stopni przyjmuję. Właśnie nawet szukanie z osobna nie daje efektów. <_<

Ale temperatura to jedno, a napięcie to drugie. Owszem temperatura zmienia właściwości materiału, ale nie na tyle żeby to miało jakiś wyjątkowo duży wpływ na maksymalne dopuszczalne napięcie. Powtarzam, to zależy od tego jak dany producent wykonuje półprzewodnik w danym wymiarze technologicznym. Dla intela przy dzisiejszym 45nm masz inne maksymalne napięcie zasilania niż dla 45nm AMD, tak samo jeśli na przykład AMD unowocześni swoje 45nm (były plany że mają zrobić HKMG w następnych 45nm) to będzie ono miało inne max napięcie. Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A xp można na 2.0-2.1 jechać, windsor z 1.6-1.65V pewnie też można by 24/7 żeby nie zaszkodziło, ale pewnie też zależy F2 czy F3. A p3 to nie wiem. Ale to tylko takie orientacyjne wartości. Równie dobrze można by przez kilka lat na windsorze na 1.75V jechać i nic by mu mogło nie być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi