wilczurek Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) 3 strony forum. Google... wszystkie hasła które mi się kojarzą z tym pytaniem = fiaska :angry: Czy ktoś może mi podać max napięcie dla danego wymiaru technologicznego, zakładając że nie przekraczamy 55 stopni: Dla 110, 90, 65 i 45 [nm] ? Ps. Jak ktoś gdzieś jakimś cudem ma spis, to można by było przykleić. :rolleyes: ED: nie ten dział wysłana prośba Edytowane 26 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 To zależy od konkretnej technologii. Nie ma spisu. Dla przykładu jeden układ scalony wykonany jako 90nm może pracować z zasilaniem 3V, inny który też jest 90nm ale od innego producenta 1.5V a jeszcze inny 2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Max napięcie nie przekraczając 55 stopni? Trochę pokrętnie napisane, wiadome zależy to od chłodzenia mobo i temperatury otoczenia. Układy np w 90nm przy mniejszej liczbie tranzystorów umieją się grzać tak samo jak procek w 45nm i paroma milionami tranzystorów więcej. Zależy to również od egzemplarza procka. OC było by za proste gdyby dało się coś takiego napisać, na pewno były by już w necie tabele takie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) Chodzi o to że zapewniamy pracę jednostce tak żeby się nie przegrzała. 55 stopni przyjmuję. Właśnie nawet szukanie z osobna nie daje efektów. <_< Chodzi o procesory głównie bo ram to wiadomo że loteria jeszcze większa. A dokładniej Max Vcore : A XP Ax2 windsor rodziny pIII ED: Ja swojego nawet 1.55V katuje ale to nie o mnie chodzi ;) Edytowane 27 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Chodzi o to że zapewniamy pracę jednostce tak żeby się nie przegrzała. 55 stopni przyjmuję. Właśnie nawet szukanie z osobna nie daje efektów. <_<Ale temperatura to jedno, a napięcie to drugie. Owszem temperatura zmienia właściwości materiału, ale nie na tyle żeby to miało jakiś wyjątkowo duży wpływ na maksymalne dopuszczalne napięcie. Powtarzam, to zależy od tego jak dany producent wykonuje półprzewodnik w danym wymiarze technologicznym. Dla intela przy dzisiejszym 45nm masz inne maksymalne napięcie zasilania niż dla 45nm AMD, tak samo jeśli na przykład AMD unowocześni swoje 45nm (były plany że mają zrobić HKMG w następnych 45nm) to będzie ono miało inne max napięcie. Edytowane 27 Marca 2009 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 @hary 55 napisałem tylko po to że zakładam opcje bez przegrzewania, konkretne procki podałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 A xp można na 2.0-2.1 jechać, windsor z 1.6-1.65V pewnie też można by 24/7 żeby nie zaszkodziło, ale pewnie też zależy F2 czy F3. A p3 to nie wiem. Ale to tylko takie orientacyjne wartości. Równie dobrze można by przez kilka lat na windsorze na 1.75V jechać i nic by mu mogło nie być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...