Marecki306 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Witam Chciałbym złożyć WC, budżet +/- 500zł - wiem, że nie jest to dużo, ale da radę coś złożyć. Do schłodzenia jest to co w sigu, ale z racji tego, że mam niewielki budżet NB sobie odpuszczę, czyli pozostaje CPU i GPU. Priorytet to wydajność. Aktualnie wygląda to tak: http://i40.tinypic.com/10xelvp.jpg Przeczytałem już dużo tematów i zacząłem szukać części na własną rękę, ale zdanie profesjonalistów się na pewno przyda. Zakupiłem już pompkę CR2 i Swiftech Micro-Res. Części będę szukał raczej używanych. Moja propozycja reszty części: Chłodnica - Black Water Advanced 123 rev.3 (o ile znajdę w dobrej cenie) + 3x Fander FX120, które już mam Blok CPU - zależy ile będę miał kasy, myślałem nad D-Tek v1 / Swiftech APOGEE GT Blok GPU - Swiftech MCW60 Węże - zastanawiam się nad 8/10 i 10/13, co będzie lepsze? I jaki producent? (tylko, żeby nie wyszło po 35zł za mb :rolleyes: Złączki - część osób piszę, że lepsze są SM, inni że NK. Co będzie lepsze dla początkującego? Po dwie na każdy element? Płyn - pewnie Feser ;] Wiem, że CR2 do najwydajniejszych nie należy, ale myślę, że na początek starczy. Jeśli WC będzie spełniać moje oczekiwania to prawdopodobnie w wakacje wymienię pompkę na Lainga (stąd chłodnica 123) i dołożę na NB MCW30. Kolejne pytanie dotyczy umiejscowienia chłodnicy. Mam budę stosunkowo małą - A300 i raczej nie zmieści się 123 wewnątrz budy, chociaż widziałem temat, że jakiś user wstawił, ale fotki były na fotosiku i wygasły... Tak, więc wydajniej będzie umieścić chłodnicę na topie budy czy z tyłu na kołkach dystansowych? Czekam na porady i wskazówki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Chłodnica - dobry wybór ;) CPU - bez zastrzeżeń GPU - to samo Wąż - Feser Tube 10/13 Clear 1m - 12zł Złączki do tego wystarczą tzw. no-name, koniecznie skręcane dla poczatkującego 10/13 Płyn - Feser One UV 44zł to najlepsza propozycja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) Co do złączek to są proste i kątowe, ile bym potrzebował katowych a ile prostych do tego zestawu? 2m węża starczą? Edytowane 30 Marca 2009 przez Marecki306 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) Zależy od ułożenia... Ogólnie to 2 kąty 4 proste. 2m aż nadto. Ale wiadomo więcej = lepsze ułożenia ;) Edytowane 30 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Metr pewnie okaże się za mało. 2m to optymalna ilość. Rodzaj złączek zależy od ułożenie, im mniej kątowych tym lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Metr pewnie okaże się za mało. 2m to optymalna ilość. Rodzaj złączek zależy od ułożenie, im mniej kątowych tym lepiej ;) chyba że dać większe kąty i redukcje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Jakie mogą być jeszcze alternatywne bloki na CPU? (gdyby nie udało mi się kupić ww.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachor Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 MNP Poseidon/Hydra zresztą przeanalizuj to http://www.mod-planet.com/rankingCPU.html (interesuje cię wydajność z pompą na 1 biegu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 W kompa dziewczyny wrzucilem swiftechowy zestaw, Apogee GT, MCW60, MCW30, MCRES (przejsciowo byly tu jeszcze 2 bloczki na RAM i Ramcool) Ciagnol to spokojnie CR2, przy chlodnicach 2x120 + 1x120 (GT i MCW60 nie naleza do flowkillerow, MCW30 praktycznie nie stawia oporow...) Ostatecznie zmienilem pompke na DDC, po czym zrezygnowalem z niej ze wzgledu na glosnosc i zainwestowalem w D5 :) Krotko mowiac kupujac bloki swiftecha nieco uzywane zwroc uwage na gwinty, lubia sie sypnac w MCW60 na przyklad te montazowe, podobnie w GTX, zwroc tez uwage z jakimi kroccami byly uzywane, u mnie GT po kijowych zlaczkach SM8/11.2 ma delikatnie zjechane gwinty. Do tych blokow zlaczki no name sobie odpusc i kup Swiftechy NK12 Hi flow, nie sa takie drogie i pasuja idealnie, no-name jeszcze ujda ale koniecznie z O-ringami ze Swiftechowych plastikow, w komplecie powinienes miec 3 pary zlaczek plastikowych, na nich tez da rade uklad poskladac :) (u mnie zaobserwowalem ze przy zbyt mocnym dokreceniu z czasem potrafia minimalnie sie odksztalcic) Zlaczek katowych nie uzywaj wcale i unikaj jak tylko sie da :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Trochę odświeżę temat... Jak jest z wydajnością/kulturą pracy Alphacoola Eheim 600 w porównaniu do CR2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Imo będzie głośniejsza ze względu na parametry lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Dużo większa będzie wydajność przy 3 blokach i potrójnej chłodnicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OrtoN Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 chcesz moze kupic apogee gt uzywany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 chcesz moze kupic apogee gt uzywany ?PW Ktoś ma może potrójną chłodnicę zamontowaną inaczej niż na topie w Antecu 300? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ja miałem analnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Tzn? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Dobry motyw, ale u mnie się to nie uda, bo mam za dużo kabli z tyłu (karajan i winfast robią swoje) Jeszcze jedno, czy taki wąż wystarczy? http://mnp.net.pl/produkty.aspx?id=38 bo nie uśmiecha mi się wydawanie 20/30zł za 1m Fesera/Tygona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Daj dystans z 2 wentylatorkow i bedize dobrze, kable podepniesz wtedy spokojnie, ja mam tak w jednym kompie i nie narzekam na problemy z podlaczeniem kabli, kwestia tylko dobrania srub. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaLL0s Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 U mnie potrójna wygląda tak: Link i link (druga fota z rev. 1.0) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Części do mnie jadą, została kwestia połączenia wentylatorów. Czy na takiej przejściówce 3x3pin każdy wentyl będzie działał z 12V czy wszystkie 3 z 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 połączenie równoległe = każdy podpięty będzie miał 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponczyslaw Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Ja mam Apogee GTX na sprzedaż i inne rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 a tak z ciekawości jesteś niezadowolony z obecnego chłodzenia? Tak pytam bo ja robie dokładnie odwrotnie miałem wc i zamieniam na te same chłodzenie cpu/gpu które ty masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 WC zakładam, żeby zmniejszyć temperatury i oczywiście wyżej podkręcić cpu/gpu. Na AC temperatury były dobre dla grafiki (max 50* po vmodzie), cpu się trochę grzał na 3,6ghz a o nb już nie wspomnę. Poza tym wc to coś nowego dla mnie, a ja lubie mieć nowe (i fajne) zabawki w kompie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...