Mapin Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 (edytowane) Witam Pierwszy raz prosze o pomoc bo juz mnie to po prostu przeroslo i nie mam sily do tych pamieci Moze zaczne od mojej konfiguracji Płyta główna ASUS A8N-SLI Deluxe Procesor obecnie AMD 64 Athlon 3700+ sandiego wczesniej probowalem na 3200+ venice Zasilacz Tagan 430 W U15 Reszta konfiguracji jest chyba zbedna Problem jak w temacie wszystko ladnie chodzi przy 400 MHz z groszami z timingami 2.0,2,2,5 CR1 ale nie potrafie zmienic Cl na wyzsze niz 2.0. Przy CL 2,5 i CL 3 komp nie startuje Probowalem wielu kombinacji od dual channel na sinngle channel w kazdym slocie płyty głównej, roznych ustawien napiec, z maksymalnymi opoznieniami wszystkich timingow dostepnych w płycie. I nic nie pomaga, choc czasem byly objawy ze juz sie wlaczy ale nic z tego. Problem do tego jest o tyle uciazliwy ze jak komp mi nie startuje to musze zresetowac biosa zamontowac inne kosci i zapisac ustawienie na Cl 2.0 i ponownie zamontowac te ASTAK-i wiec to wszystko sie tak wydluza ze po paru probach odechciewa sie wszystkiego... Nawet juz myslalem zeby zmodowac bios plyty głownej zeby w domysle ruszala z CL 2.0 zeby latwiej i szybciej bylo testowac setki ustawien z timingami, ale niestety i tak plyta wstaje z domyslnym CL 2.5 Dzisiaj w nocy mi jeszcze przyszlo na mysl zeby zmieniac ustawienia pamieci pod windowsem, narazie jeszcze sie z tym nie bawilem z reszta takie proby napewno beda sie konczyc zawiasem... A tak poza ta opcja to ma ktos jakis sensowny pomysl na prace z wyzszym CL. Nie wiem moze ktos tez mial taki problem z swoimi pamieciami i wie jak to rozwiazac Bardzo prosze o pomoc bede bardzo wdzieczny, z gory dziekuje Edytowane 5 Kwietnia 2009 przez Mapin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 sprobuj poluzowac MAL i RP do np. 12 ns i 9,5 ns a w ogole to poczytaj na poczatek to - http://www.xtremesystems.org/forums/showth...;highlight=tccd potem mozesz zaczac eksperymentowac dalej z tccd :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...