marodj Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Zadam jak wydaje mi się oczywiste pytanie, ale chce się upewnić i dopytać. Nadszedł czas aby swojego leciwego Samsunga 160GB (IDE) wymienić na coś bardziej pojemnego i wydajniejszego. Od zawsze kupuje dyski Samsunga i nigdy mnie nie zawiodły. Po takim krótkim wstępie zastanawiam się jaki wariant wybrać: 1) 2x SAMSUNG 500 GB, 16 MB, SATA II, NCQ - HD501LJ 245zł x 2 = 490zł 2) 1x SAMSUNG 1 TB, 32 MB, SATA II, NCQ - HD103UJ 399zł Teraz pytanie czy warto dodać 100zł i mieć RAID 0 (zsumowane)? Czy wydajność będzie zauważalnie większa? Podświadomie czytając tu i ówdzie dochodzę do wniosku, że 1 pomysł jest lepszy. Tak z ciekawości,co są warte raptory pod system? Warte jest to uwagi, czy tylko "wydaj kasę i powiedz kolegą, że masz a oni nie mają" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) RAID 0 będzie wydajniejszy. Masz na forum pełno wykresów z RAID 0 i sam oceń czy opłaca się kupować 2 dyski. Edytowane 31 Marca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marodj Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Patrząc po prędkościach 50k kbps to myślę, że warto. Dlatego raczej było potwierdzenie tego co myślałem, że warto. Kusi mnie aby kupić 2 x 1TB. Robię dużo zdjęć a teraz to się bawię nagraj tu nagraj tam wrzuć na pendrive. Tu nie masz miejsca tam nie masz miejsca. Edytowane 31 Marca 2009 przez marodj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 500GB F2EG byłyby cichsze i troszkę mniej wydajne. Jeżeli nie wykorzystasz więcej niż 1tb teraz to nie ma sensu kupować 2 takich dysków, ponieważ z czasem wyjdą dyski wydajniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...