Skocz do zawartości
Paszczak_PL

Kontroler SCSI (PCI) i wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś kiedyś mi rzucił że kontroler SCSI może w znaczący sposób spowolnić prace całego komputera... nie wiem ile w tym prawdy wiec moze ktoś mi powie prawdę jesli ją zna :). Oczywiście chodzi mi o kontroler dorzucony w moim przypadku na zwykłym PCI :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fajnie :) i tak bym nie zrezygnował z kontrolerka bo im wiecej mam stycznosci ze SCSI tym wieksze obrzydzenie mnie bierze do IDE ;p jakies tam nędzne 133 i te dyski tylko 7200 ... porażka a scsi 0% wykorzystania proca i aż miło a najszybsze scsi 320 MB/s plus jakis ładny raid za 2K zł :) z 64 MB pamięci to miłe :D ale kogo na to stac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma zadnych anomalii, mailem cd-roma plextor`a 40 na scsi z kontrolerem advansys i wszytsko szlo jak burza. Jedyne co mnie w samym kontrolerze wkurzalo to ze mial wlasny bios do ustawiania i strasznie dlugo sie komp odpalal, tak samo jak z RAID`em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no BIOS to kazdy kontroler ma :) ale u mnie mam Teaca 58S i Nec cdrom jadno na id0 a drugie na id3 i w miare sprawnie bo wyłączyłem kilka upierdliwych opcji :) a poza tym u mnie komp właczony rano to wyłączam wieczorem jak spac ide ... czasami to az bym chciał miec cos ala dyski na hotswap zebym nie musiał kompa wyłączac zeby dysk podłączyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kazdy kontroler ma taki bios, moj znajmomy ma scsi na isa jeszcze z nagrywarka stara yamaha x4 i odpala mu sie normalnie komp, nie wiem czy mozna dostac takie na pci i czy sa lepsze czy gorsze, ale nie odpala mu sie to durne wyszukiwanie na poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kazdy kontroler ma taki bios, moj znajmomy ma scsi na isa jeszcze z nagrywarka stara yamaha x4 i odpala mu sie normalnie komp, nie wiem czy mozna dostac takie na pci i czy sa lepsze czy gorsze, ale nie odpala mu sie to durne wyszukiwanie na poczatku.

Ja sobie z tym wyszukiwaniem kiedyś poradziłem tak, że poprostu wyciągnąłem kostkę biosu z podstawki na kontrolerze :) Działa zarówno na SCSI jak i IDE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fajnie :) i tak bym nie zrezygnował z kontrolerka bo im wiecej mam stycznosci ze SCSI tym wieksze obrzydzenie mnie bierze do IDE ;p jakies tam nędzne 133 i te dyski tylko 7200 ... porażka a scsi 0% wykorzystania proca i aż miło a najszybsze scsi 320 MB/s plus jakis ładny raid za 2K zł :) z 64 MB pamięci to miłe :D ale kogo na to stac :(

od kiedy dyski scsi nie obciążają proca ? z doświadczenia wiem że obciażenie procesora jest takie same jak w przypadku dysków IDE, a czasami nawet większe

co do wydajności sie w 100% zgodze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno oczekiwać że w kontrolerze do nagrywarki będziesz miał bios (pewnie to jest taki kontroler który dostaje się z nagrywarką)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się do domu zaplątał kontroler na PCI 64. Karta jest tak długa że się mi do obudowy nie mieści do tego jeszcze uchwyt :D. Oczywiści gniazdo na pamięć i jest produkcji AMI (chyba). Gniazdo na taśme na 36 pinów na duże i nie wiem co to jest z typ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno oczekiwać że w kontrolerze do nagrywarki będziesz miał bios (pewnie to jest taki kontroler który dostaje się z nagrywarką)

Kontroler kupowal oddzielnie, nie sylyszalem jeszcze w sklepach zeby do nagrywarki dodawali jakies seryjne kontrolery, jak kupowalem kiedys tez musialem sobie oddzielnie dobrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala uwaga,zobacz sobie w specyfikacji twojej plyty przez co sie komunikuja mostki,jak przez pci to sobie daruj kontroler,jak masz v-linka to ci pomoze.Przepustowosc magistrali pci to 133mega i zatkasz kontrolerem cale pasmo albo inne urzadzenie zatka kontroler,zalezy co tam jeszcze masz wlozone.Zerknalem na twoja plyte(chyba bo trzy odmiany)jest na sisie,czyli zatkanie nie powinno ci grozic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala uwaga,zobacz sobie w specyfikacji twojej plyty przez co sie komunikuja mostki,jak przez pci to sobie daruj kontroler,jak masz v-linka to ci pomoze.Przepustowosc magistrali pci to 133mega i zatkasz kontrolerem cale pasmo albo inne urzadzenie zatka kontroler,zalezy co tam jeszcze masz wlozone.

dlatego też kontrolery uw 160 są na pci64, czyli tych długich natomiast na zwykłe pci masz tylko scsi uw 2 czyli 80 MB/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...