Skocz do zawartości
Aurora001

Nie Zalaczajaca Sie Grafa Na Pci-e Przy Wlaczeniu Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Bedzie wall of text.

Sprzet jak z sygnaturki. Proc do proby odpalen stock. Wszystko odlaczone, nawet dyski, mysz i peryferia.

Od 3-4 dni mam problem z zalaczeniem kompa tak aby radeon wyswietlal obraz. Czasem mi sie uda odpalic, ale coraz czesciej proby spelzaja na niczym.

Obecnie latam na S3 Virge, z radeonem w slocie. System w ogole nie widzi karty. Chlodzenie na karcie dziala normalnie. Dzieje sie tak zarowna z podlaczonym zasilaniem karty jak i bez.

Losowo uda mi sie wlaczyc kompa tak ze radeon dziala bez problemu, jade na 2 monitory po prostu przy probach wlaczania kompa. Wtedy jestem w stanie spokojnie grac, robic wszystko na kompie bez zajakniecia.

4h orthosa, loop 2h w 3Dmarku bez problemu przechodzi, tak samo memtest.

Odkurzylem wszystko ze az lsni ...

Posprawdzalem przy lampce czy cos gdzies nie jest przypalone, kondziołki wszystkie w dobrym stanie.

Zadnych oznak ze cos jest nie tak.

Z temperaturkami nigdy nie bylo zadnych problemow i nie moglo byc CHYBA ze SB padl po 2 tygodniach od momentu kiedy zalozylem spowrotem na nim radiator, ktory przed tym czasem wylecial z kolkow a ja tego nie zauwazylem po przywiezieniu kompa. W trakcie jak nie bylo radiatora na SB komp latal jak talalala chyba ze dopiero teraz mu zaczelo odbijac.

W dodatku przed tymi objawami bodajze, nie jestem pewiem ale wyciagnalem grafe aby przestawic zworke na dysku, ale zawsze opaska na rekach aby nie spowodowac spiecia, ostrozne wyjmowanie grafy itd...

Bawilem sie w biosie, zwiekszajac napiecia na PCI-E, szyne PCI etc i nic nie pomaga.

Po prostu JEDNA WIELKA LOTERIA kiedy radek sie odpali a kiedy nie.

Wiem ze potrzebuje sprawdzac rzeczy 1by1 ale na obecna chwile nie mam skad ich wziaść wiec czekam na pomysly co moze byc jeszcze nie tak, ewentualnie jak dalej diagnozowac.

Jesli to jest grafa uwalona to znowu, jest jakis random number generator kiedy dziala a kiedy nie, bo podlaczyli mi radka na 10sec w serwisie i poszedl, ale rownie dobrze mogl nie pojsc z obrazem, gdyz jak mowilem raz potrafi dzialac raz nie.

Grafike wkladalem na rozny sposob w slot, pod roznymi katami i nadal zupelne RNG.

Memki lataly w kazdym slocie solo i dalej nie pomoglo.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem coś podobnego. Musiałem mieć dłuższą przerwę albo wyciągnąć bateryjkę i włożyć żeby komp odpalił i też miałem checksum error. Wejdź do biosu daj ustawienia domyślne i chyba f8 się je zapisuje. Zapisz i zrób restart, u mnie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z zapisaniem ustawien ustawien to nie ma problemu jak i nawet o/c jesli sie radeon odpali :S Zastanawiam sie skad te checksumy kiedy to radek wczesniej nie chce sie odpalic.

I tak, od 2 dni faktycznie testuje kompa odlaczonego od PSU + bateria wyjeta. W dodatku teraz nawet nie wlozylem baterii zeby odpalic kompa ;p

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź radosława do innego kompa z PCI-E i przynajmniej markowym 350W i zobacz czy też będzie takie kwiatki odwalał. Oczywiście zrób kilka prób, żeby było wiadomo że na 100% działa a nie był to przypadek. A po tym będziemy się zastanawiać co dalej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi