BadBoy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Opis problemu: Zmontowałem jakiś czas temu tzn. wymieniłem parę części mianowicie dysk z 80GB na 160GB, wsadziłem zamiast czytnika dyskietek czytnik kart pamięci, wymieniłem procesor z Athlon X2 64 5200+ na 6000+, wymieniłem kartę graficzną z Painward 8600 GT 256mb na Palit 9600GT512mb. Chyba nic nie ominąłem. :D No i teraz zaczynają się schody... Zamknąłem obudowę i wsadziłem blaszaka w biurko. Pozornie wszystko jest ok zainstalowałem system, wszystkie nowe stery. No i odpalam nowiutka gierkę chciałem sprawdzić jak się spisuje maszyna. :D No świetnie odpala się wszystko płynnie. Gram około 20 minut aż tu nagle ni stąd ni zowąd komputer sam się wyłącza!!! i tak za każdym razem. Myślę sobie kurde może coś źle podłączyłem otwieram kompa sprawdzam wszystko nie no wszystko jest ok. :/ Zaznaczę, że podczas normalnego używania nie wyłącza się nawet jak pracuje cały dzień. A teraz jakie kroki poczyniłem: - przeczytałem tonę informacji o tego typu sprawach w necie z których wynikało ze przyczyna może być: a) złe ustawienia bios-u b) zbyt duża temperatura któregoś z podzespołów (brak wentylacji obudowy) c) wadliwy procesor, płyta główna, ramy lub grafika d) zbyt słaby lub po prostu mizernej jakości zasilacz - przywróciłem optymalne ustawienia BIOS-u - kolejną czynnością jaką wykonałem było dołożenie dodatkowych wentylatorów aby zapewnić obudowie wystarczającą dawkę świeżego powietrza. Ponieważ temperatury może nie był alarmowe ale obniżyć ich nie zaszkodzi. Bez obciążenia procesora koło 30 natomiast w stresie dochodziły do 50-60. Po dołożeniu 3 wentylatorów temperatury spadły do 20 a w stresie koło 40-50. Lecz komputer nadal się wyłączał przy zamkniętej obudowie przy otwartej i nie w biurku już nie. :/ - dołożyłem panel sterujący wentylatorami tak aby w strasie móc je bardziej podkręcić. wiatraki znacząco wieja mocniej lecz nic to nie zmieniło. :/ - włożyłem stary procesor i tak samo się wyłącza. :/ sprawdziłem 2 procesory 5200+ i 6000+ w innym kompie i nie było z nimi problemu czyli nie mogą być wadliwe. :) - podobnie wygląda sprawa grafy mam takiego samego palita w 2 kompie i śmiga że aż miło, aby mieć pewność przełożyłem go do tego kompa. Jak możecie się domyśleć nic to nie dało. :/ czyli nie wina grafy poza tym temperatura grafiki w stresie a w normalnej pracy to różnica zaledwie 3C więc na pewno się ona nie grzeje. - sprawdziłem 2 zasilacze 400W Goltec'a i 450W Procomp i na oby dwóch się wyłącza. :/ Niestety nie potrafię obliczyć ile mocy potrzebuje mój komputer więc podam całe dokładne wyposażenie a jeśli ktoś potrafi ocenić czy zasilacz ma wystarczająco mocy dla tych podzespołów to poproszę: Płyta główna: Gigabyte GA-MA69GM-S2H (2 PCI, 1 PCI-E x4, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394) Procesor: DualCore AMD Athlon 64 X2, 3100 MHz (15.5 x 200) 6000+ Pamięć fizyczna: 3328 MB (DDR2 SDRAM) GoodRAM 4x1GB Karta graficzna Palit NVIDIA GeForce 9600 GT (512 MB) Monitor AGM Neovo A-19 [19" LCD] Napęd dysków optycznych:HP DVD Writer 1040d (DVD+R9:8x, DVD-R9:8x, DVD+RW:20x/8x, DVD-RW:20x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM) Dysk fizyczny: SAMSUNG HD161HJ (160 GB, 7200 RPM, SATA-II) Czytnik kart SAMSUNG SFD-321F/T4XUB Dodatkowe: --> 3 wentylatory --> panel kontrolny TermalTake Hardcano 9 Peryferia: --> Głośniki Easy Touch 2.1 --> Mikrofon --> Mysz klawiatura Najdziwniejsze jest to i nie mogę tego rozgryźć, że komputer chodzi normalnie przy otwartej obudowie. :/ Ne wyłącza się podczas stresu nawet 100%! Ale to jeszcze nie wszystko gdy z otwartą obudową włożę go z powrotem do biurka to znów się wyłącza. :/ Testowałem go 3dMarkiem 2006 i wszystko ponownie było tak samo podczas otwartej, wyciągniętej obudowy teścik przeszedł pomyślnie i ogólny rezultat to 9800pkt. Gdy tylko zamykam obudowę albo wkładam go do biurka komp wyłącza mi się podczas testowania cpu test1 lub cpu test2. Moi bracia się śmieją że komp ma klaustrofobie. :P Załączam zdjęcia komputera i proszę o pomoc. Liczę na duże zaangażowanie. :D Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez BadBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zmień biurko ;) Albo przestaw kompa gdzieś gdzie będzie miał trochę świeżego powietrza. Możesz też rozkręcić zasilacz i sprawdzić czy nie ma powywalanych kondziorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) ...Gdy tylko zamykam obudowę albo wkładam go do biurka komp wyłącza mi się podczas testowania cpu test1 lub cpu test2...Wloz go do biurka z zamknieta buda i wlacz jakis program do monitorowania teperatury na procesorze. Najpierw przez dluzszy zcas sprawdz w spoczynku a pozniej wlacz orthosa nadal patrzac na temperatury i napisz do jakich wartosci dojdzie edit: Te zasilacze to nie zasilacze :D Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 - sprawdziłem 2 zasilacze 400W Goltec'a i 450W Procomp i na oby dwóch się wyłącza. :/na niczym szczególnym nie przetestowałeś tego kompa. Twój 6000+ to 125W, więc te wyroby zasilaczopodobne mogą sobie nie radzić przy dłuższym obciążeniu 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Te niby to zasilacze nie dają rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Pozowliłem sobie niedoczytać do końca ... moim zdaniem po opisie początkowym wynika jednoznacznie, że komputer się przegrzewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) To są odczyty przy otwartej obudowie: - idle - stress Przy zamkniętej obudowie: - idle - stress Odczyty robiłem HWMonitor'em a stresowałem Orthos'em gdzieś koło 5 minut Wydaje mi się że nie są one aż takie straszne z tego co czytałem na necie takie temperatury są do przyjęcia. Niepokoi mnie tylko Temp2 i temp3 a nie bardzo wiem od czego one są. BTW. A jeśli komp się przegrzewa to co mam z tym zrobić? :/ Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez BadBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Sprawdź na markowym zasilaczu. Powinno działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Taki mam zamiar. Najdziwniejsze że ten Qoltech'a dostałem do kompa w markowym sklepie komputerowym. :/ Widać nawet tam potrafią wcisnąć bubla. Nie ma co polegać na opinii "eksperta" z tekowych sklepów. To już nie pierwszy raz jak się na nich przejechałem. Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez BadBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 A gdy masz zamkniętą obudowę i testujesz komputer w syntetykach, to czy powietrze wylatujące z tyłu zasilacza jest gorące? Też obstawiam winę zasilacza, bo nie przetestowałeś kompa niczym porządnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Taki mam zamiar. Najdziwniejsze że ten Qoltech'a dostałem do kompa w markowym sklepie komputerowym. :/ Widać nawet tam potrafią wcisnąć bubla. Nie ma co polegać na opinii "eksperta" z tekowych sklepów. To już nie pierwszy raz jak się na nich przejechałem.Dla nich jest to interes. Kupią tanio niby zasilacze i sprzedadzą w cenie zasilaczy markowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Co rozumiesz przez niczym porządnym? A jak go porządnie przetestować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Orthos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Co rozumiesz przez niczym porządnym? A jak go porządnie przetestować?Miałem na myśli markowy zasilacz, ale pisałem to na pół śpiący :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) :-) Przecież stresowałem procek właśnie Orthosem andrew777. Co możecie powiedzieć mi o napięciach i temperaturach które wyszły z testu? Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez BadBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Nie zobaczyłem. Napięć nie mierzy się programami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zastanawia mnie różnica temperatur miedzy idle a stress. Czytałem gdzieś że normalnie powinna ona wynosić 10-15 stopni a tutaj jest koło 30 i więcej. Co mam o tym myśleć? Biorąc pod uwagę to że speedfan i everest pokazują podobne wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Rożnica temp. zależy od proca, chłodzenia. Masz włączone cool'n'quiet? Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Może wina stoi po stronie grafy jeśli wyłączał się podczas giercowania, spróbuj puścić na godzinkę 3dmarka i zrobić pomiar temperatury? No i szybką opcją jest zrobienie kilku loopow memtestem, żeby na pewno wyeliminować ramki, bo wymienisz zasilacz chłodzenie itp a tu się okaże ze ramki powodują zwisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 cool'n'quiet - tak mam włączone, bo gdzieś przeczytałem że potrafi to obniżyć temperaturę marcu - komputer się nie wiesza tylko wyłącza, grafika jest ok bo sprawdzałem ją na moim drugim kompie i wszystko śmiga pięknie, może jakieś info jak zrobić ten cd do memtesta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Raczej wina zasilacza. Nawet jakby wymienił niepotrzebnie to i tak byłoby dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 W sumie racja bo te zasilacze które obecnie posiadam mogą mnie zawieść w każdej chwili a potem będę płakał że mi się coś przez to spaliło. Więc nowy markowy zasilacz gdzieś koło 450-500W obowiązkowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 MC-350 wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Tak sobie myślę ze lepiej kupić trochę mocniejszy. na przyszłość jak będę chciał zmienić sprzęt nie będę musiał inwestować w zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 BQ SP E6 450W/500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 cool'n'quiet - tak mam włączone To wyłącz (bo to kupka ) i zrób własne( CrystalCPU ), na "sztywno"( Aby napięcia nie skakały przy byle obciążeniu ) :) Kolega wyżej podał Ci dobry zasilacz- ja rozwinę tylko jego nazwę ( bo jest fajna xD ) BeQuiet StraightPower E6 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Żebym czasami nie został wprowadzony w błąd c'n'q to ustawia się w schematach zasilania: "minimalne zarządzanie energią" dobrze mówię? (tak przeczytałem na jakimś forum) Co to jest CrystalCPU i jak to zrobić? EDIT: Co myślicie o tym zasilaczu? http://www.arest.pl/showfoto.php?thumb=1&id=14064 Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez BadBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...pu-t246815.html http://crystalmark.info/software/CrystalCPUID/index-e.html Nie wiem, jak z tymi Taganami. Jedne są dobre, jedne są nieco przestarzałe. Ten wygląda na nowszy model, chociaż ma jedynie 30A na dwóch liniach +12V. Wziąłbym nieco droższego BQ, o którym pisałem, ma 40A na linii 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Do czego w ogóle ma być ten Crystal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 To są moje kandydatki. Który z tych zasilaczy jest najlepszy: Seasonic S12-500W lub 600W Cooler Master Silent Pro MSeries 500W 80+ OCZ GameXStream 600W SLI Pentagram Silent Force CAV-500-A12S 500W TACENS VALEO SMART 560 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...